Hoe woont het er eigenlijk..? Oosteinderweg 129b

Nummer 31 van onze huizenserie ‘Hoe woont het er eigenlijk..?’ heeft een wat afwijkend karakter. Op veler verzoek brachten we een bezoek aan de woning op Oosteinderweg 129b waar een illustere plaatsgenote woonachtig is die met regelmaat van zich laat horen en doet spreken. Voor de eerste keer is deze aflevering nu eens niet geschreven door Leni Paul.

Ter hoogte van de in de volksmond genoemde Jaap Bollebrug en pal naast het Zwitsers aandoende chalet-achtige huis ‘Buis Pomona’ bevindt zich de woning waar Leni Paul sinds 1994 woonachtig is. Leni heeft het huis samen met haar in 2008 overleden echtgenoot Michel Paul laten bouwen door bouwbedrijf Dekker. “Architect Bas van Gelder heeft precies begrepen wat wij wilden: eenvoud, licht en een origineel huis, gebaseerd op Franse motieven,” aldus de schrijfster die de laatste tien jaar voor AalsmeerVandaag actief is maar daarvoor een breed scala aan opdrachtgevers had variërend van Het Parool tot de Aalsmeerder Courant en Vakblad voor de Bloemisterij tot de ANWB.

Orchideeën
Wie schrijft die blijft, zo luidt het spreekwoord en daarvan is deze ras-Aalsmeerse een mooi voorbeeld. Opgegroeid in de Sportlaan en via een noodwoning aan de Stommeerkade in de Emmastraat terechtgekomen. Daar groeide de wens van het echtpaar Paul om een eigen woning bij de kwekerij te laten bouwen. Michel Paul, Fransman van geboorte, gold als een grootheid op het gebied van orchideeën. Zijn kassen aan de Oosteinderweg werden door liefhebbers van heinde en verre bezocht om bijzondere soorten te bewonderen. “We hebben samen menig boek over bijzondere orchideeënsoorten geschreven en Michel heeft onder meer voor zijn ambassadeurschap voor deze bloem een ridderorde gekregen,” aldus Leni.

De bloemenkassen liggen er sinds het overlijden van Michel verlaten bij. “Wat daarmee gebeurt mogen mijn kinderen die in Frankrijk en Engeland wonen later bedenken.”

Woonboot
Vanwege een dichtgegroeid bos van onder meer bamboe en een reusachtige vijgenboom is het uit wit steen opgetrokken huis met bordeauxrode luiken van de weg af nauwelijks te zien. Eenmaal het pad op wordt duidelijk hoe sfeervol de woning erbij ligt. Vanwege het lange en smalle karakter heeft het wel iets weg van een woonboot. Niet zo gek met de doodlopende sloot aan de oostzijde van de woning waar menig (zeil)bootje ligt afgemeerd. Eigendommen van buren en bekenden dan want Leni vaart niet. Niet alleen is er het water en de drukke Oosteinderweg, ook boven haar hoofd gebeurt genoeg. De woning ligt nagenoeg in het verlengde van de Aalsmeerbaan zodat het lijkt of de vliegtuigen bij het opstijgen bijna de punt van het dak kussen. “Soms wel veel herrie maar toch lig ik daar niet wakker van,” zegt Leni.

Karakter
Opvallend in de woning is het open en ruime karakter vooral veroorzaakt door het ontbreken van een plafond. Eenmaal door de glazen deur die de hal scheidt van het woongedeelte zijn de blankhouten hanenbalken in de nok zichtbaar. Die geven de woning een bijzonder karakter. Net als de open keuken, tactische afgeschermd met een slimme kastenwand en de open trap die naar de werkkamer, de bibliotheek en de logeerkamer leidt. De tegenwoordig zo trendy aangeduide ‘master bedroom’ bevindt zich op de begane grond. Evenals de badkamer. “Daardoor is het een levensloop bestemde woning,” aldus de bewoonster.

Automaatje
Op de vraag hoe het hier nu eigenlijk woont heeft Leni een duidelijk antwoord: “Het woont hier verrukkelijk, het zit nog steeds als een warme jas die ik pas heb aangetrokken.” Zijn er geen minpunten te bedenken? “Jawel, ik vind het nog altijd ontzettend jammer dat de bus hier niet meer rijdt. Toen we hier kwamen was er een bushalte vlak voor ons huis zodat ik eenvoudig van en naar dorp kon. Nu moet ik, sinds ikzelf geen auto meer rijd, ANWB Automaatje inschakelen. Die club is ook fantastisch maar moet je wat ruimer van tevoren bestellen. Spontaan naar dorp gaan is hier dus lastig.”

(Tekst, foto’s en video Arjen Vos)
Eerder verschenen in deze serie:

 

7 reacties

 1. Leny wat leuk.ik kwam ookbij jullie om de orchideen kijken.volgens mij werkte daar nog een Gooyer.denk zelf nog een Dame uit Basel.
  Groetjes Sepp.

 2. Als oud Aalsmeerder heel leuk om dit te lezen en zien,
  Geweldig werk 👍

 3. Heel bijzonder om mijn geboorteplekje te zien. Toen was het adres nog Oosteinderweg 129 ark.
  28 jaar lang heb ik op deze plek gewoont en ligt mijn hele jeugd hier.
  Best vreemd om dit filmpje te zien.
  Stiekem voelt het na al die jaren nog steeds een beetje als “ons” plekje.

 4. Wij lezen altijd met veel interesse en plezier “Hoe woont het er eigenlijk..?” Maar deze is aflevering overtreft écht alle voorgaande edities; vooral het filmpje is uniek!
  👍🏽 voor Leni en Arjen!

 5. Arjen , wat hebben we nogmaals genoten van het geweldige filmpje van mijn zus Leni, heel bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin