Hoe woont het er eigenlijk..? Deel 25: De Ruigenhoek

In de aflevering van vandaag bezoeken we een huis dat net buiten de gemeentegrenzen valt. De reden dat we uitwijken en afwijken van ons vaste stramien is dat het voor ons altijd zoeken is naar én een geschikt huis én bereidwillige bewoners die ons willen ontvangen. Een combinatie die niet vanzelfsprekend is. Dus stelden we ‘vriendin van de site’ makelaar Karin Eveleens de vraag of zij niet een leuk huis in de portefeuille heeft. Dat bleek het geval. En dus togen Leni Paul en Mariëlle Wegman onlangs naar de Ruigenhoek in Burgerveen waar ze werden ontvangen en rondgeleid door Ronald en Alies Koster. Het souterrain van het huis heeft een wel zeer opvallende bestemming gekregen…

Door Leni Paul. Een ruim huis, waarin de privé-verdiepingen duidelijk apart zijn gehouden van de onderste lagen. Maar zowel boven als beneden kan worden gesproken van een bijzondere woning met uitzicht op een schilderachtig stukje Ringvaart.

Bij veel landgenoten zal er niet direct een belletje gaan rinkelen als je zegt dat je in Burgerveen in de Ruigenhoek woont. Het is voor velen een vlek op de kaart van Nederland. En wie weet nog dat de Anti-Revolutionaire politicus Hendrikus Colijn, die in de periode tussen 1925 en 1939 vijf maal als minister-president met straffe hand ons land regeerde, in 1869 in dit  tot de gemeente Haarlemmermeer behorende dorpje werd geboren?

Van de woning die we deze ochtend bezoeken had Colijn zeker opgekeken. Ook wij staan verbaasd als we, om in makelaarstermen te spreken, de ‘royale woning met spa-wellness’ betreden.

De bewoners Alies en Ronald Koster ontvangen ons hartelijk. Zij zijn de eigenaren van het uitvaartbedrijf Devotio en we horen van hen dat ze de derde bewoners zijn van dit opvallende huis aan de ringvaart. We zullen later zien dat de eerste steen voor deze dijkwoning op 25 mei 1989 werd gelegd door slager Wesselius die op de begane  grond zijn slagerij had.

Nauwelijks een sociaal leven
“Wij kwamen hier in 2012 met onze vier kinderen wonen, zagen de ruimte en vielen direct voor zowel de ligging van het huis als de mogelijkheden. We hebben door ons uitvaartbedrijf nauwelijks een sociaal leven en vooral de ligging van de woning sprak ons aan. Hier vinden we de rust. Een zeer rustgevend uitzicht op het altijd wisselend landschap van de Ringvaart. De rietlanden zijn zowel mooi in de zomer als in de winter.”

We komen binnen via de hal waar zich de trap naar het woongedeelte bevindt, maar wij zullen die morgen wegens drukke werkzaamheden van het echtpaar (“We hebben vandaag een uitvaart”) alleen een rondgang maken door het aangebouwde gedeelte en niet door de privé-vertrekken. Het deel dat wij zien geeft aanleiding voor vele oh’s en ah’s, want wie van ons beschikt over zo’n ruimte in zijn huis met veel faciliteiten zoals hier!

In het aangebouwde overdekte gedeelte stappen we al snel in een Finse sauna. Daar blijft het niet bij want de mogelijkheden voor een dagje ontspanning zijn in dit huis ruimschoots aanwezig. We zien een Turks stoombad, een tweepersoons voetenbad, een ingenieuze houten stoel die je in een ommezien van allerlei pijntjes schijnt te kunnen verlossen plus twee regendouches en een oogverblindende badkamer. De hele wellness-ruimte is voorzien van vloerverwarming en zou niet misstaan in een folder van een luxe hotel.

Slapen onder de sterren
Ineens staan we in een ander deel van de verdieping onder een imaginaire sterrenhemel. Ronald: ”Dit is de masterbedroom met een eigen jacuzzi. Vanaf het begin dat we in dit huis trokken hebben we hier de vele mogelijkheden van de woning gezien, bijvoorbeeld voor een gastenverblijf.“

Maakt het echtpaar zelf ook gebruik van deze vele mogelijkheden? “Ja, absoluut. Maar inmiddels hebben we ook weer een ander project onder handen. De kinderen zijn de deur uit en we wilden allebei heel graag iets bij strand en zee beginnen. We zijn nu nog allebei begin vijftig en we zien het opknappen van een ouder pand allebei wel zitten. We hebben nu inmiddels een oud stoomtramstationnetje in Egmond aan Zee gekocht dat we ook graag helemaal willen inrichten als wellness. Zo nu en dan overnachten we er al eens en we zien het helemaal voor ons. Dat wordt ook weer een fantastisch gastenverblijf.“

Wie twee linkerhanden heeft zou zwaar overspannen raken bij de gigantische doe-het-zelf-klussen die het echtpaar in de loop der jaren heeft uitgevoerd. Voor de metamorfose van een honderd jaar oud stoomtramhuis in een moderne eigentijdse spa draaien ze duidelijk hun ijverige handen niet om.

“Komt u volgend jaar maar eens langs…”

Foto’s Mariëlle Wegman/Eveleens Makelaars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel