Hoe woont het er eigenlijk..? Deel 23 Baccarastraat 15

(Bevat video) Door: Leni Paul. Sinds kort is het nieuwe appartementencomplex in het Stommeerkwartier in gebruik genomen. Negen woningen vonden een eigenaar nadat de oorspronkelijke PTT-centrale onder meer dienst deed als onderkomen voor Werkschuit, schaakvereniging, EHBO en Radio Aalsmeer. Een van de net opgeleverde appartementen wordt bewoond door het enthousiaste echtpaar Tol dat hun woning aan Perronzijde verliet en neerstreek in een van de benedenwoningen in het kleinschalige project.

Matty en Hans Tol zijn twee opgewekte zeventigers die respectievelijk afkomstig zijn uit Amsterdam en Haarlem. Hans had gedurende vele jaren een belangrijke functie bij het niet meer bestaande bedrijf van Fokker. Zijn werk bracht het echtpaar met zoon en dochter naar diverse woonplaatsen en zo woonde het gezin onder andere in de kop van Noord-Holland maar ook in Noord-Amerika. Hans had gedurende vele jaren een functie bij het niet meer bestaande bedrijf van Fokker en daarna bij NedTrain, onderdeel NS.

Terugkijkend op hun diverse woonplaatsen spreken ze enthousiast over vier heerlijke jaren die ze met hun 7 en 4 jaar oude kinderen doorbrachten in de Verenigde Staten. Na terugkomst in Nederland werd rondgekeken in de omgeving van hun beider geboorteplaats en viel hun oog 32 jaar geleden op Aalsmeer. De geboren stadsmensen betrokken een woning in de toen nog geheten nieuwbouwwijk Westeinderhagen achter het oude station waar ze tot voor kort woonden. Hans: ”Bij water wonen trok ons wel en we hebben nu ook al vele jaren achtereenvolgens drie steeds grotere zeilboten gehad en nu een kajuitboot, een Gilissenvlet met de naam Visotter.”

En.. ze werden Aalsmeerders en mengden zich ook in het uitgebreide Aalsmeerse verenigingsleven. Zo was Hans onder andere gedurende tien jaar secretaris van de watersportvereniging Nieuwe Meer is is hij nu secretaris van watersportvereniging Westeinder, van Stichting Westeinder Zeilweken en nauw betrokken bij de organisatie van de Westeinder Zeilwedstrijden.

Matty: ”Ja, Aalsmeer is echt een verenigingsdorp, ik ben bijvoorbeeld jaren bestuurslid van het Aalsmeerse koor ‘Denk aan de buren’ geweest. Ik doe ook vrijwilligerswerk, was lid van de clubhuiscommissie van de watersportvereniging en was als bestuurslid betrokken bij de toenmalige fusie van de openbare en de christelijke mavo.”

“Maar,” aldus Matty, “een echte Aalsmeerder word je nooit. Je komt er toch niet echt in..” Wat niet weg neemt dat beiden zich goed thuis voelen in de gemeente sinds ze hier 1988 zijn gevestigd. Ja, zelfs zo op hun plek dat toen de woning aan de Perronzijde te groot werd voor hen en het traplopen wat bezwaarlijk voor Matty, ze besloten zich te oriënteren op een kleiner huis.

“Daarin hadden we wel wat eisen,” aldus de opgewekte Hans, het moest een benedenwoning zijn, gerieflijk, met een tuintje en niet te ver van het water, want onze boot ligt bij de Nieuwe Meer.

Toen de negen appartementen in het voormalige PTT-gebouw werden gebouwd schreven we ons daarvoor in en lootten wij mee. Aanvankelijk werden we uitgeloot maar toen een toekomstige bewoner zich terugtrok waren wij toch een van de negen gelukkigen die hier konden intrekken.“

Matty: ”Ons huis aan de Perronzijde was snel verkocht, zelfs zo snel dat de appartementen hier nog niet waren opgeleverd. Toen hebben we nog zes weken op ons kajuitjacht bij de Nieuwe Meer gewoond.”

Met name jeugdige bewoners zijn in het complex aan de Baccarastraat gevestigd.

“Wij zijn hier de oudsten,” zegt Hans opgewekt die, het lag voor de hand, direct de voorzitter werd van de Vereniging van Eigenaren(VvE) , duidelijk een functie die hem wel ligt.

We krijgen een rondleiding door de woning. Er is een lichte compacte moderne mooie keuken, waarin ook de ruime eetkamer is gevestigd. Door het keukenraam hebben we het oog op regelmatig passerende bewoners, op weg naar hun boven in het complex gelegen woningen.

Matty: ”Ja, we zitten hier pas een paar weken dus onder meer ontbreken er nog diverse zaken zoals bijvoorbeeld gordijnen en wandversieringen.” De achterzijde ziet uit op de Hadleystraat waar ooit  in het Aalsmeerse pre-supermarktverleden bakkerij Van Gils en slager Kroes waren gevestigd. Matty: ”We kunnen hier achter ons huis heerlijk buiten zitten. Hier komen bakken met planten, dat moet nog allemaal worden gerealiseerd. Dat gaan we allemaal nog laten beplanten. Onze slaapkamer is aan de achterzijde, het extra kamertje bij de ingang hebben we ingericht als kantoortje voor Hans. Je zou het als logeerkamer kunnen gebruiken, maar onze zoon en dochter wonen in Nieuw Vennep en De Kwakel dus hun woonplaatsen zijn zo dichtbij dat ze na een bezoek naar huis kunnen rijden.”

Beiden zijn enthousiast over het wonen ‘tussen de jongeren’. “We zouden hun ouders of zelfs grootouders kunnen zijn. Maar we hebben het hier erg naar ons zin.”

Duidelijk wordt ons die middag dat met dit kleinschalige project het voormalige PTT-gebouw een goede bestemming heeft gekregen.

Tekst Leni Paul, foto’s en video Arjen Vos

Lees vorig bericht

Column: ‘Brood en spelen’

Lees volgend bericht

Green Park zoekt nog naar vorm


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *