Hoe woont het er eigenlijk..? Deel 11: Oosteinderweg 234

U heeft het zich ongetwijfeld ook wel eens afgevraagd wanneer u door Aalsmeer of Kudelstaart reed en uw blik afgleed in de richting van een bepaald woonhuis. Die riante villa aan het water, dat monumentale herenhuis in hartje dorp of dat minuscule woninkje verborgen achter groen: ‘Hoe woont het er eigenlijk..?’ Deze zondag nemen we u mee naar een opvallend huis op de Oosteinderweg waarin  de stijl van architect Berghoef direct opvalt. De bekende Aalsmeerse bouwmeester is dan ook verantwoordelijk voor het ontwerp. De woning staat in een ruime tuin, enigszins van de weg af en oogt, mede door de oude bomen, wat geheimzinnig. Zowel bij fotograaf als journaliste komt ook de gedachte aan Pippi Langkous op. In ieder geval heeft de woning iets in zich dat ons nieuwsgierig maakt.

Erik Abbenhues en partner Tillla Klein (“liever niet op de foto”) wachten ons op in de ruime vestibule waar we al direct kennismaken met kunst: mooie gestileerde voorwerpen op het bijzondere, roodgelakte exotisch ogende kastje en aandacht trekkende schilderijen. We worden binnengeleid in een vertrek waar het woord ‘ruim’ niet voldoende recht doet aan deze gigantische zitkamer. Nog meer mooie afbeeldingen van onder andere de bekende Amsterdamse kunstenaar Ger Lataster. Een originele Chesterfieldbank en een gerieflijke roodfluwelen zitbank, een eethoek en, zoals gezegd, veel ruimte.

Zwitserleven
Zowel Abbenhues als zijn partner zijn wat men noemt ‘levensgenieters en epicuristen’, zich onderdompelend in de goede dingen in het leven. Onwillekeurig komt het woord Zwitserleven bij ons op. Beiden zijn nu gepensioneerd.

Erik: “Ik had een goede functie bij McDonalds in de afdeling onroerend goed en Tilla had haar eigen bedrijf in het winkelvastgoed en zij is juriste. Sinds oktober ben ik met pensioen en allebei hebben we heel veel hobby’s zoals koken, uit eten gaan en reizen. We gaan vaak naar lunchconcerten, naar de opera.”

Tilla: ”Doordat we lang in Amsterdam woonden en onze vrienden en familie daar ook zijn gevestigd gaan we daar vaak naar toe. Dat is het fijne van Aalsmeer, je bent in een ommezien in de stad en ook Schiphol is binnen handbereik.”

Erik: ”Nee, we vervelen ons geen moment. Naast reizen, golf spelen en tennissen blijft er genoeg te doen in de tuin.”

VVD raadslid
Bij veel Aalsmeerders zal de naam van Erik Abbenhues direct worden geassocieerd met de plaatselijke politiek.

“Ik was vier jaar fractie-assistent voor de VVD in de gemeenteraad en sinds twee jaar maak ik deel uit van de fractie. Heel plezierig om te doen, het lijkt me ook leuk om met de nieuwe burgemeester te werken. Ik hou me in de raad gezien mijn achtergrond bezig met ruimtelijke ordening en wonen. En ja, Aalsmeer blijft een dorp.”

Beiden zijn geboren Amsterdammers die in hun vrije tijd ook nog steeds onder andere betrokken zijn bij de tennisclub in het Amsterdamse Bos naast het Wagener hockeystadion. Hoe kwamen ze verzeild in Aalsmeer?

Tilla: ”We woonden in Buitenveldert, maar wilden toch iets buiten Amsterdam. Dan kijk je rond, Abcoude, Amstelveen. We wilden een ruim huis met een flink stuk grond en bij toeval, omdat Erik zakelijk op de Oosteinderweg moest zijn, zag ik dit huis. Het stond te koop en ik dacht direct: dit is het. ”

Bijzondere geschiedenis
Erik: “Ook al die prachtige bomen, een grote kastanje, we vielen er direct voor.” 

Dat er een bijzondere geschiedenis aan de woning is verbonden was hen toen niet bekend. AalsmeerVandaag verdiepte zich in de historie van dit bijzonder  huis. De Aalsmeerse architect Berghoef was de ontwerper en de opdrachtgever was ene ‘meneer Van den Berg’, een oud-planter uit Indonesië. Vrijgezel en in goeden doen en aan het huis kwam dan ook direct een vleugel waarin een echtpaar zich zou vestigen dat voor het dagelijkse welzijn, c.q. huishouden van genoemde Van den Berg zou zorgdragen. Ongetwijfeld gedreven door nostalgische gevoelens naar de tropen werd er direct achter het huis een kas gebouwd waarin de huisheer toen nog nauwelijks bekende gewassen als orchideeën ging kweken. 

Bouwtekeningen
Dat het leven van deze bijzondere planter die zich hier 90 jaar geleden vestigde, ons als journalisten intrigeert ligt voor de hand, maar mede doordat er geen ‘nazaten’ zijn, komen we hierover helaas verder niets te weten.

Over het huis zelf en de huidige status krijgen we volop informatie. Aan de hand van bouwtekeningen uit de twintiger jaren krijgen we uitleg over de oorspronkelijke staat van het huis en over de rigoureuze veranderingen die het echtpaar Abbenhues heeft aangebracht.

Illustere bewoners
Tilla: “We kwamen hier 23 jaar geleden wonen. Na de oorspronkelijke bewoner kwam de familie Driessen er wonen.”

AalsmeerVandaag sprak met één van de vijf nog levende Driessenkinderen die zich herinnert dat het huis in de oorlog ook nog korte tijd werd gevorderd door de bezetters die een oogje hadden laten vallen op de mooie woning

Illustere bewoner was ook de landelijk partijvoorzitter D66 Ruby van der Scheer en haar gezin die hier enkele jaren woonde.

Abbenhues: “Wij kochten het huis van een KLM-piloot, De Jong. In deze kamer waren allerlei muurtjes gebouwd en wij hebben die toen op advies van een bevriende binnenhuisarchitect, Maria Bergman allemaal laten verwijderen.”

Tilla: “Het hele huis is toen naar onze smaak verbouwd. Het heeft veel tijd in beslag genomen, maar is nu helemaal naar onze zin.”

Ruimte als mooiste meubel
We moeten denken aan de uitspraak van een bekend bloemenarrangeur uit het verleden die als lijfspreuk had: Ruimte is het mooiste meubel. De man zou zich hier zeker hebben thuisgevoeld. De grote ramen, het uitzicht op de fraaie bomen, het is rustgevend. Opvallend is de afwezigheid van planten. Erik, wijzend op het buiten keurig onderhouden groen: ”Nee, hier geen planten binnen, want we zijn te vaak op reis.”

Opvallend in het ruime woongedeelte is de wand waar tientallen keurig gerangschikte cd’s de liefde voor muziek zichtbaar maken. Verdi’s Il Trovatore  schalt door de kamer, maar de belangstelling is breed, zo zien en horen we, want er is eveneens een prachtige collectie jazzplaten aanwezig.

Bediendenhuis
Behalve het uitzicht op de tuin zien we de 22 zonnepanelen op het bijgebouw dat volgens de bewoners waarschijnlijk als orchideeënkas van planter Van den Berg heeft gefungeerd, maar nu dienst doet als garage. Aangrenzend is er in de tuin het tien bij vijf meter grote zwembad.

Door de brede gang lopen we naar het voormalige bediendenhuis dat door de huidige bewoners is verbouwd tot ruime eetkamer, ook bereikbaar via de keuken.

Bibliotheek
Via de originele trap met aan het plafond een originele Amsterdamse Schoollamp komen we in de bibliotheek, aan beide zijden tot aan het plafond gevuld met boeken. Er staan twee bureaus met stoelen en we kunnen ons levendig voorstellen dat hier menig uurtje wordt doorgebracht.

“We hadden een oom met een tic voor Franse literatuur, vandaar die vele Franse boeken. Tilla leest vrijwel altijd Engelse boeken.”

Kortom, bewoners met een brede belangstelling want zowel boeken over de grote socialist Domela Nieuwenhuis uit het begin van de vorige eeuw als ‘Ik Jan Cremer’ kregen hier een plaatsje.

Dat de vele reizen van het echtpaar zich niet beperkten tot een tripje naar de Belgische Ardennen is in het hele huis duidelijk zichtbaar want veel kunstvoorwerpen weerspiegelen met name hun liefde voor de tropische gebieden op de wereld.

Weer terug op aarde krijgen we ook nog een kijkje in de wijnkelder onder het huis. Is er voorkeur? Abbenhues:”Ja, voor een goede Merlot kunnen ze me wakker maken.”

Tekst Leni Paul, foto’s Arjen Vos

Eerder verschenen in deze serie

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel