Hoe woont het er eigenlijk..? Uiterweg 90A

Door Leni Paul. (Bevat video)Dit zal een middagje puur geluk worden: een bezoek aan een bijzondere woning en dito tuin aan de Uiterweg. Aan deze oude Aalsmeerse weg waar in de laatste jaren glossybladenachtige grote panden verrezen, is het huis van Frits Nisters en Elize Eveleens een arcadische verademing. Op een heerlijke plek gelegen in het groen lijkt de boze buitenwereld mijlen ver weg.

Hij werkte als decorbouwer bij de VPRO, zij liep daar stage als jonge studente van de Kunstacademie en die ontmoeting leidde al snel tot een verbintenis tussen die twee. Inmiddels vormt het bekende duo al vele jaren de onderneming Klimprodukties en bouwden zij met name in de wereld van de bloemsierkunst in binnen- als buitenland een bekende naam het florale vakgebied op. Liefde op het eerste gezicht en al gauw werd samengewoond in een kas, gelegen bij een sloot achter de voorouderlijke kwekerij van Elize.

Amsterdamse Schoolstijl
“Mijn overgrootvader kweekte hier al seringen, mijn oom en vader zetten dat voort. In 1923 liet opa hier op ons werkterrein aan de weg een huis in Amsterdamse Schoolstijl bouwen en nu zitten wij hier dus, de vierde generatie op deze grond. Onze kinderen Jip en Puk zijn 27 en 25 jaar en hebben hier tot voor kort ook gewoond.”

Er valt door het actieve echtpaar, inmiddels vijftigers, veel te vertellen. Om te beginnen over het ruime, in originele stijl met ongebruikelijke materialen gebouwde huis. Vanaf de Uiterweg, waar de laatste jaren niet bij de landelijke Uiterweg passende ruime huizen werden gebouwd die in een glossyblad zeker niet zouden misstaan, is het huis van Frits en Elize niet zichtbaar.

“En dat is ook de bedoeling,” zeggen beiden die zich verborgen tussen de kwekerijen, de sloten, het vele groen en hun ‘veestapel’, bestaande uit hond, poes, schapen en konijnen wonderwel op hun plaats voelen. En waar de vrolijke hondjes Jelle en Somer die middag ook onze aandacht trachten te vangen.

“Toen we twee kinderen kregen in ons kashuis wilden we, naast ons atelier en bloembinderij, graag een huis bouwen dat ook in de omgeving zou passen. We hadden intussen de firma Klimprodukties opgericht, daarin werken we samen,” zegt Frits, “Elize is van de bloemen en planten en ik assisteer met alle technische zaken. Met ons bedrijf voeren we veel werk uit voor in binnen- en buitenland bij alle mogelijke gelegenheden waaraan bloemen en planten en daaraan verwante constructies te pas komen.

Nieuwsgierig
Elize is niet de doorsnee bloembindster die zich tot de gebruikelijke opleiding aan de tuinbouwvakschool beperkte. “Ik had altijd ook al een brede belangstelling voor kunst, was ook altijd nieuwsgierig naar hoe dingen in elkaar zitten, vandaar dat ik ook na de tuinbouwopleiding naar de Kunstacademie in Utrecht ben gegaan. Ik houd ook van theater, van beelden en decors bij bepaalde creaties die ik met bloemen maak.”

Rabobank discrimineerde
Elize heeft ook overwogen voor het kwekersvak te kiezen en het bedrijf van haar vader over te nemen. “Ha,ha, weet je wat ik te horen kreeg toen ik met mijn plannen naar de Rabobank ging. Nee, mevrouw, u bent een vrouw, dus duidelijk werd daar op financieel gebied anders naar een vrouw gekeken als bij een man. Je snapt dat ik direct van bank ben veranderd.”

Het wordt die middag al snel duidelijk dat zowel Frits als Elize behoren tot de begenadigde groep mensen van wie de handen kunnen maken wat de ogen zien.

Dat zien we bij de rondleiding van Frits die welbespraakt details geeft over de bijzondere woning waarin je zelfs al na er enkele uren te hebben vertoefd een vakantiegevoel krijgt.

Frits: ”Ik ben opgegroeid in een groot gezin. We waren met zijn elven en eigenlijk ben ik van jongs af aan creatief bezig geweest, met dingen ontwerpen. Eerst hebben we hier dus ons huis gebouwd en later kwamen daar in 2005 ons kantoor, atelier en werkruimte bij.”

Tweedehands materialen
Later zullen we een technische uiteenzetting te horen krijgen van Frits die ons laat weten dat alle materialen waarmee het huis is gebouwd, tweedehands zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de balken afkomstig van delen van een oude conservenfabriek en komt het keukenblad uit een Belgisch kasteel.

In een interview in de zaterdagbijlage van De Volkskrant liet Elize weten dat ze beiden, wat de gebruikte materialen bij de bouw van het huis betreft, altijd op zoek te zijn geweest naar materialen met een ziel (“en als we die niet vinden maken we het voorwerp zelf”).

De onhandige journaliste die slechts tracht zo vaardig mogelijk haar pen te hanteren, raakt al snel onder de indruk van de vele mooie en vooral handige en praktische zaken die ze deze middag onder ogen krijgt.

Prachtige lampen boven de eetkamertafel blijken niet afkomstig te zijn uit een zogenaamde designwinkel die torenhoge prijzen hanteert, maar, zo vertelt Elize, zijn ontworpen en vervaardigd door Elize. “Die heb ik bedacht en ze toen gehaakt van anjerkatoen.”

Aan vrijwel elk onderdeel van de woning is een bijzonder verhaal verbonden. Zo is in de keuken een kast gebouwd van onbewerkte grof gezaagde houten planken waarin zich de koelkast en bergruimte bevinden en zijn de tafels van stuthout. Wonen en werkruimte bijeen. Het is voor hen een ideale situatie wat echter niet wegneemt dat beide echtelieden vaak op pad zijn voor de uitoefenen van het bloemenbindersvak.

Vele highlights
Vraag aan Elize: terugkijkend op de lange rij van manifestaties waarin jij de scepter zwaaide, welke bleef je het meeste bij? “Dat zijn er vele. Het begon al heel jong met corsowagens, bijvoorbeeld de opdracht om de gemeentewagen te maken, de vele deelnames aan de Horti Fair, ach, het is te veel om op te noemen. En nu maak ik meer dan zeventien jaar samen met fotograaf Wilfried Overwater foto’s en zo nu en dan filmpjes voor Bloemenbureau Holland, dat zie ik ook wel als highlights.”

In het groen achter het huis een Aalsmeerse praam waarmee zoon Puk graag deelneemt aan de pramenrace. Qui vit caché vit heureux, wie verborgen leeft, leeft gelukkig is een oud Frans gezegde. Voor veel van de nieuwe bewoners van de huidige Uiterweg wellicht niet zo, voor Frits en Elize  duidelijk wel.

Laatste vraag aan het tweetal: nog tijd voor hobbies? Voor Elize is haar hobby: heerlijk werken met bloemen en planten, sporten en wandelen met de honden. Frits: ”Ik sport veel, maar heb daarnaast altijd een warme belangstelling gehad voor de politiek. Destijds zat ik in de raad voor Abm Aalsmeerse Belangen en momenteel ben ik commissielid in de raad voor de PvdA.”

Foto’s/video Arjen Vos

2 reacties

  1. Je zal maar op zo’n plek mogen wonen! Eigenhandig uit de grond gestampt. Mooi stuk werk, want dat is het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin