Hoe woont het er eigenlijk..? Deel 14: Happy Island

U heeft het zich ongetwijfeld ook wel eens afgevraagd wanneer u door Aalsmeer of Kudelstaart reed en uw blik afgleed in de richting van een bepaald woonhuis. Die riante villa aan het water, dat monumentale herenhuis in hartje dorp of dat minuscule woninkje verborgen achter groen: ‘Hoe woont het er eigenlijk..? Deze zondag nemen we een kijkje bij een goed verborgen droomoord tussen de Oosteinderweg en de Ringvaart dat sinds kort bekendheid verwerft als ‘Happy Island’.

Een slordig stukje akker en een verwaarloosd eiland omtoveren tot een klein aards paradijs. Het lukte Michel en Daisy Hoekstra, het echtpaar dat deze zondag centraal staat in onze huizenserie. Na een bezoek aan deze twee enthousiastelingen met een bijzondere levensfilosofie, verlaat je hun speels en fleurig ingericht huisje met vrolijke gedachten. Hun lijfspreuk: het leven is zo kwaad nog niet.
Volkstuin
Michel en Daisy, respectievelijk afkomstig uit Zwolle en Zuid-Limburg, leerden elkaar op de werkvloer kennen.
Daisy: ”Ik werkte bij TV Limburg en wilde daar op een gegeven moment wel weg, naar boven de rivieren. Het werd Amsterdam en daar werd Michel mijn chef op een groot bedrijf dat zich bezig hield met training en coaching. Tja, en van het een komt het ander en zijn we gaan samenwonen. Ik was als Limburgse die van tuinieren houdt, in Amsterdam al snel op zoek naar een stukje grond, wilde graag een volkstuin. Tja, maar de wachttijd om zelf voor zo’n stukje tuin in aanmerking te komen was vier tot acht jaar.”
Tot hun oog viel op een advertentie waarin een vakantie-eiland te koop werd aangeboden.
Olieketel omgetoverd
“We zijn hier toen gaan kijken en vanaf de eerste minuut voelde het goed aan,” zegt Daisy, “we werden vanaf de Aalsmeerderdijk door de toenmalige eigenaar afgehaald met een bootje. Het toen nog echt als schuur ogende huisje met bouwvallig gebouwtje in de tuin sprak ons meteen aan. En dan zo’n olieketel die destijds dienst deed op de toenmalige kwekerij en die zou moeten worden afgebroken, leek ons zo jammer. In mijn fantasie toverde ik die al om tot een bruikbare ruimte.“
Het stel ging voortvarend aan de slag. De olieketel hebben ze toen hij leeg was onderverdeeld in een onder- en bovenverdieping en doet nu dienst als bed&breakfast. Beneden de woonkamer en keuken boven een romantische slaapkamer. “Een hele toer om de ketel geïsoleerd te krijgen en toch de mooie rondingen aan de binnenkant te handhaven,” laat Michel weten.
Een ander woord dan romantiek is niet te bedenken voor de in witte tinten gehouden slaapkamer met aansluitend de praktische en eveneens met veel goede smaak ingerichte badkamer achter een eveneens ronde muur van glas. Het eiland, slechts te bereiken met de door het paar aangeschafte en met bloemen versierde pontje, draagt de intrigerende naam Happy Island.
El Dorado
Een wat geheimzinnige naam waarbij je zou kunnen denken aan een palmenlandschap vol schaars geklede mannen en vrouwen, in Bountysferen nippend aan een exotisch drankje bij zwoele muziek op de achtergrond. Op deze wat regenachtige en te koude voorjaarsdag moeten we het doen met onze fantasie.
“We kwamen op het idee voor deze naam toen we in Vietnam een kleurig strandhuisje zagen staan met de naam Happy Beach. En toen we ons hier vestigden zeiden we meteen: wij noemen dit Happy Island, aldus Daisy.”
Inmiddels maakten diverse gasten al gebruik van de bed&brakfast en genoten zowel landgenoten als reizigers uit bijna alle werelddelen van dit El Dorado in Aalsmeer.
Aalsmeerpromotie
Daisy: ”Veel gasten die eigenlijk voor Amsterdam komen, zijn zo verbaasd over hoe mooi Aalsmeer is, dat ze meer tijd hier doorbrengen en andere toeristische trekpleisters overslaan. We nemen ze bijvoorbeeld mee met de boot om naar de molen aan de Jac.Takkade te gaan. Als ze die gezien hebben hoeven ze niet meer naar de Zaanse Schans.”
Het stel doet duidelijk aan Aalsmeerpromotie. Stuurt de gasten naar restaurants in de buurt, wijst ze op rondvaartmogelijkheden, naar de Escaperoom van Turf aan de overkant en huurt fietsen bij Bert de Vries. Ook bloemenveiling en de SUPclub bij de Watertoren zijn populaire bestemmingen. Om bij te komen van alles kunnen ze in de tuin van Happy Island relaxen in de jacuzzi.
Intussen brachten ook afgevaardigden uit de televisiewereld een bezoek. Zo maakte onder meer Bridget Maasland hier opnames voor haar programma
‘100% NL’.
Het stel is hier niet permanent aanwezig. “We wonen hier in de zomer en hebben ook nog onze eigen woning in Amersfoort waar we vaak in de winter zijn. Zowel daar als ook hier is onze werkplek. En als we gasten hebben zijn we hier sowieso. We zijn beiden opgeleid als trainingscoaches. Dat houdt in dat we er aan willen meewerken dat mensen en dan met name werknemers zich gelukkiger en beter gaan voelen in hun dagelijks leven en in hun werkomstandigheden,” aldus Daisy. 
Geluksfee
Het aantal mensen met een burnout en met een negatieve levensinsteling, neemt volgens beide ondernemers alleen maar toe. “Wij willen hen ervan overtuigen dat het vooral afhangt van je instelling, van je levenshouding, om een gelukkiger mens te worden. Er is zoveel pessimisme en dat is niet nodig. 
We proberen zelf uit te stralen dat het leven de moeite waard is. Ik noem mezelf een geluksfee, een gelukscoach.“
Selfie van je brein
Michel: ”Sinds anderhalf jaar werken we met een ervaren trainer en therapeut  en geven we trainingen om bijvoorbeeld conflicten te vermijden. Het gaat er om dat mensen zichzelf beter leren kennen. We maken daarbij gebruik van een breinmetingsapparaat. Daarbij wordt gemeten hoe iemand naar de wereld kijkt. Wij kunnen met deze speciaal voor dit doel ontworpen en ontwikkelde scan in luttele minuten de werking van de hersens laten zien en maken een soort selfie van je brein. Door die methode wordt duidelijk of je het leven als bedreigend ziet of als een mogelijkheid. Het helpt mensen leren om baas te worden over hun eigen gedachten.”
Van nature nieuwsgierig aarzelen we geen moment  als ons, fotograaf en journalist wordt aangeboden onze mentale toestand te laten meten. We krijgen een kleurige hoofdband opgezet en zien raadselachtige, voor ons ondoorzichtige gekleurde figuren op een schermpje verschijnen. We besluiten beiden om elke uitslag van de proef gelaten tot ons te nemen. We blijken er allebei gunstig uit te komen. Volgens de scan zijn we niet gestresst en dat geeft ons op deze sombere regendag een rustig gevoel…
Carpe Diem
Tijdens de rondgang door het huis komen we veel, doorgaans Engelse, optimistische spreuken tegen. Wat te denken van het bord met de aansporing: ‘Make today so awesome that yesterday gets jealous’. En ook de koekoeksklok die niet de gebruikelijk koekoek laat zien, maar een fikse olifant is een van de grappige trouvailles in dit bijzondere huis.
Dat het ‘Carpe Diem‘, het plukken van de dag als spreuk niet ontbreekt, verbaast ons niet. Het wordt aan het eind van ons bezoek letterlijk tot uitdrukking gebracht als Daisy, met een 24-jarig lidmaatschap bij een Limburgse harmonie achter de rug, een vaardig nummertje op de in de hoek staande trompet weggeeft.
Een opmerkelijk huis met dito inwoners. Voor we weer per fleurige pont vertrekken fluisteren we op verzoek van Daisy nog even onze vurigste wens in het oor van het stenen figuurtje dat in de tuin naast de wensboom staat. Buiten valt een miezerig regentje, maar we komen met een vrolijk gevoel weer thuis van dit Happy Island.
Tekst Leni Paul, foto’s Arjen Vos
Eerder verschenen in deze serie:
(advertentie)

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin