Hoe woont het er eigenlijk..? Deel 2: Daan en Marga Spreij

U heeft het zich ongetwijfeld ook wel eens afgevraagd wanneer u door Aalsmeer of Kudelstaart reed en uw blik afgleed in de richting van een bepaald woonhuis. Een riante villa aan het water, dat monumentale herenhuis in hartje dorp of dat minuscule woninkje verborgen achter groen: ‘Hoe woont het er eigenlijk?’ Deze zondag nemen we een kijkje in de nieuwbouw van de Salomon Dierkenslaan waar sinds september voormalige fietsenhandelaar Daan Spreij en zijn echtgenote Marga hun intrede deden.
Meer dan 75 jaar was het een begrip in het centrum van Aalsmeer: rijwielhandel Spreij. Sinds begin september ging het familiebedrijf in de Zijdstraat over in andere handen en het echtpaar Daan en Marga Spreij verhuisden naar de nieuwbouwwijk Polderzoom. Hoe woont het daar en hoe kijkt het bekende echtpaar terug op hun actieve middenstandstijd?

Aan de naam Samuel Dierkenslaan waaraan ze nu wonen, moeten Daan en Marga Spreij nog wel even wennen. Daan: ”Geen idee wie die Dierkens was, dat zal uit de hoge hoed van de gemeente Amstelveen zijn gekomen.”

In hun gezellige smaakvol ingerichte ruime woning met daar achter een professioneel aangelegde tuin en aan het eind een ruime schuur (met ingenieuse fietsenwerkplaats!) voelen ze zich inmiddels wel thuis. Als tastbare herinnering aan het tijdperk dat ze beiden hebben afgesloten is er de speelse lamp boven de eethoek: door Daan zelf vervaardigd van een fietswiel.
Sinds enkele maanden is het kwieke en spraakzame echtpaar van middelbare leeftijd verkast van hun rijwielhandel/werkplaats in de Zijdstraat naar deze nieuwbouwwoning. Het was wennen, geven beiden toe en vooral Marga, haar leven lang ook werkzaam in en nauw betrokken bij De Zaak, had moeite met de overgang naar het huisvrouwenbestaan in de nieuwbouwwijk.
“Je bent ineens fulltimne huisvrouw,” zegt Marga, oorspronkelijk inwoonsterr van Kudelstaart, ”zo’n vier jaar geleden zijn we eens gaan denken om met de zaak te stoppen. Je wordt ouder, onze zoon en dochter hadden geen interesse in een overname. We wilden nog wel de werkplaats houden, maar met de winkel er bij maakte je toch veel uren. We zijn her en der gaan kijken, zelfs in De Kwakel, tot we op een gegeven moment het woord Polderzoom  langs de Provinciale weg zagen staan. Het heeft nog wel enkele jaren geduurd, maar nu zijn we toch hier een van de bewoners geworden. Veel oudere Aalsmeerders hier? Nou nee, tot nu toe niet.”
Sportleraar
Terugkijkend op hun werkzaam leven valt de naam van Opa Siem Trommel. Hij dreef er al in de jaren dertig zijn fietsenhandel en werd in 1947 opgevolgd door zijn schoonzoon, de vader van Daan. Dat Daan ook voor de rijwielen koos lag niet direct voor de hand.
Daan: ”Ik ging naar de Ulo en wilde sportleraar worden, was altijd goed in sport. Uiteindelijk heb ik toch voor de fietsen gekozen.” Marga vult aan: ”Maar sportief is hij altijd gebleven. Wijzelf fietsen ook al veel jaren op zondagochtend veel”.
Daan, geboren verteller: ”En al ons personeel heeft altijd bestaan uit heel sportieve mensen.”
Ooit was Marga de bedenkster van het bekende fietsendeuntje: ‘Union, da’s pas fietsen’ en ook nu speelt de fiets nog een belangrijke rol in hun leven, evenals de sport. Zo ontvouwt Daan ons enthousiast zijn plannen om in zijn nieuwe, voor nieuwbouwbegrippen redelijk ruim opgezette woonomgeving, voorzieningen op te zetten waar de kinderen zich met de fiets kunnen vermaken.
“Kinderen moeten bewegen. Toen hier in het midden van de wijk tijdens de afbouw nog bergen grond lagen, gingen de kinderen er al overheen met hun fietsjes. Het lijkt me mooi als we voor de inrichting een soort van crossfietsterreintje kunnen laten maken.”
In de wijk is volgens Daan en Marga al een grote mate van saamhorigheid ontstaan. De bewoners hebben goed contact en er is zelfs al een buurtbarbecue geweest. “Sint Maarten wordt hier niet gevierd maar met Halloween kregen we wel kinderen aan de deur.”
Zowel Daan als Marga wonen met veel genoegen in hun nieuwe huis maar kijken ook met plezier terug op hun jaren in de Zijdstraat, waar, zo zeggen beiden in de loop der jaren een hechte middenstandersclub ontstond.
Er was sprake van een grote gemeenschapszin en hulpvaardigheid tussen de vele winkeliers onderling. Met diverse fietsenmakers was er een goede sfeer. We organiseerden met de middenstanders kinderfeesten bij de molen, we hadden uitstapjes met elkaar. Je kende elkaar en hielp elkaar. We hielden kaartavondjes in de meelschuur van Van der Born. Kijk, die activiteiten waren er de laatste jaren al lang niet meer. Klein, Otto, Groeneveld, Copini, Van der Laarse, Landzaat, die tijd is al lang voorbij. Nieuwe middenstanders, al dan niet voor korte of lange tijd, zijn er voor in de plaats gekomen. Wj hebben er ons leven lang met veel plezier gewoond en gewerkt, maar zijn nu aan een ander leven begonnen.”
Dat was best even slikken voor allebei. Marga, openhartig: “Op 7 september zijn we officieel gestopt. Vier weken zijn we aan het opruimen geweest. We hadden nog veel goeie spullen, maar niemand wilde wat hebben. We hebben tenslotte met name veel fietsonderdelen geschonken aan Griekenland voor het goede doel. Ik heb één week lopen janken. We hebben zo’n 55 kaarten gekregen van klanten en dat doet je goed.“
Daan: ”En ik was erg onrustig. Je dacht, je komt in een klein huis met een klein tuintje, maar (brede armzwaai). Dit is tochg prachtig: een ruim huis van 127  vierkante meter, een leuke tuin ook. In de Zijdstraat hadden we alleen maar een balkon. Nee, we gaan ons hier echt thuis voelen. En met de fietswereld blijf ik nog wel bezig en contact houden. Marga en ik fietsen nog elke zondagochtend en volgend jaar hoop ik ook weer betrokken te zijn bij de Amstelgoldrace. En voor de kinderen hier wil ik ook aan de slag gaan. Nee, we raken hier echt wel ingeburgerd.”
Suggesties voor deze rubriek? Mail naar info@aalsmeervandaag.nl
Tekst Leni Paul foto’s Arjen Vos
(advertentie)

9 reacties

  1. Heel veel woonplezier, de fietsspecialist aller tijden verdient een mooie plek! Het ga jullie goed, nog heel veel gezonde jaren gewenst, ook namens Ida.

  2. Wat ziet het er leuk en gezellig uit zeg jullie nieuwe huis. Wij w3ns3n jullie heel veel fijne jaren toe

  3. Aalsmeer heeft een eigen straatnamencommissie maar of de keuzes altijd zo logisch zijn ?

  4. Wat heerlijk voor jullie, hoop dat jullie vele jaren met plezier daar zullen wonen.
    p.s. Jullie zwarte Piet deed het nog prima aan de rekstok in de Zijdstraat,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin