De juf van toen… Margré Kaslander-Buis

Na een paar weken juf- en meesterloos, keren we vandaag weer terug naar de rubriek van oud-onderwijzers. De 29e kandidaat is Margré Kaslander-Buis, bekend als peuterleidster van SamSam. 

‘Het vak als peuterleidster was ook mijn hobby’

Door Leni Paul. Een origineel ingericht huis op de Leimuiderdijk waar we een jaloersmakend uitzicht hebben op de door de herfstzon beschenen Westeinderplassen bij de Blauwe Beugel. Ons bezoek is dit keer aan Margré Kaslander-Buis, oud-peuterleidster en door velen al aangekondigd als ‘leukste peuterjuf die er ooit is geweest.’

Ze werd geboren in de Hadleystraat waar vader Jaap (‘Japie Buis’) zelfstandig fietsenmaker was. Na de Columbiaschool ging ze naar huishoudschool en van daaruit naar de tweejarige opleiding voor kinderverzorgster en vond nadien in Zandvoort een stageplaats bij een instituut voor moeilijk opvoedbare kinderen in de leeftijden tussen zes en veertien jaar.

SamSam 1978 in het Parochiehuis

In 1975 startte vanuit het katholieke schoolbestuur in het parochiehuis een peuteropvang met de naam SamSam. Voor tweehonderd gulden per maand kon de jonge Margré daar aan de slag. Tegelijkertijd startte in Aalsmeer/Oost Oost-Kroost, eveneens uitgaand van het katholieke schoolbestuur.

Vrolijke tijd
“We zaten in het Parochiehuis waar allerlei activiteiten werden georganiseerd. Ballet, de drumband, allerlei feestjes, dus voordat de peuters er terecht konden moest ‘s ochtends heel wat werk worden verricht. ’s Morgens alles klaarzetten en aan het eind van de dag weer alles netjes opruimen. in 1982 vonden we onderdak in de Spoorlaan. Inmiddels waren er in  Aalsmeer en Kudelstaart zeven peuterspeelzalen en woonden Fred en ik samen. Net voor Jeroen in 1984 werd geboren zijn we getrouwd. Het was een vrolijke tijd, ons eerste samenwoonadres was in een bloemenschuur bij een tante aan de Grote Poellaan.”

Eind jaren ’70

Waren jullie hippies? “Nee, absoluut niet, maar het was wel de tijd van ‘laisser faire, laisser aller’, niet moeilijk doen en daar pasten we wel in en nog steeds.”

Andere structuur
Het jonge gezin verhuisde naar de Apollostraat en weer later vestigden Margré en Fred zich in de Jac.P.Thijsselaan in de vroegere praktijk van fysiotherapeut Westerhof.

Eind jaren ’90

“In 1989 werd onze dochter Maaike geboren. Ik ben doorgegaan met mijn werk als peuterleidster en dit werk blijven doen tot in 2010 het dienstverband werd beëindigd. Er kwam een andere structuur in het peuteronderwijs. Maar stilzitten was niks voor mij en ik ben vrijwilligerswerk gaan doen. Rolstoelen duwen met ouderen uit het zorgcentrum en in de Jozefschool kwam er op een gegeven moment een project voor kinderen met taalproblemen waar ik ingestapt ben. En ik ben ook veel jaren overblijfmoeder geweest, ik heb altijd graag met kinderen gewerkt.”

Sportief
Inmiddels speelde in het leven van zowel Margré als ook in dat van echtgenoot Fred sport een grote en belangrijke rol. Fred blonk bij Olympia al jong uit in de gymnastiek. Zijn naam pronkt al sinds 1965 in de legendarische steen van Olympia-coryfeën. Ook Margré was een gewaardeerd lid van deze bekende Aalsmeerse gymnastiekvereniging. De kinderen traden op sportief gebied in de voetsporen van hun ouders. Zo bracht de inmiddels 36-jarige zoon Jeroen  het tot nummer drie tijdens de Europese kampioenschappen bij het synchroon trampoline springen.

Mede door de internationale hoogstandjes en successen op trampolinegebied reisde het gezin door een groot aantal Europese landen. Ook dochter Maaike van 31, van beroep ergotherapeute deed tot voor kort aan trampoline springen. Dat door Margré en Fred één dag per week met genoegen op de kleinzoon van wordt gepast ligt voor de hand. En daarnaast fietst Margré dagelijks als ‘mantelzorger’ naar haar 93-jarige in een ark wonende moeder op de Uiterweg.

Margré zegt desgevraagd dat ze het vak van peuterleidster zo weer zou kiezen. “Een heerlijk vak. Mijn vader, zijn leven lang fietsenmaker zei altijd: ‘je werk moet je hobby zijn.’ Ik ben het helemaal met hem eens.“

Bij deze uitspraak sluit ook de nog steeds sportieve echtgenoot Fred zich aan. “Ik werd  in 2017 gepensioneerd maar ik ben als ZZP-er nog steeds regelmatig bezig in de automatisering bij een ziekenhuis. Dat was altijd mijn vak.” En dan is naast het maken van fietstochten de grote hobby: hun eiland in de Westeinderplassen. “Heerlijke plek. Onze boot ligt hier voor het huis en in de zomermaanden verblijven we zo’n zeven weken achter elkaar op het eiland !”

Foto’s Jaap Maars, MK Fotografie

Eerder in deze serie:
Lisette Visser-Moleman
Bert van Duijn
Andre Mosselman
Wil Jore-Spaargaren
Hélène Homan
Han Jongkind
Minke de Vries-Hania
Anke Spaargaren-Meester
Robert van Unen
Johan en Erna Knoop
Peter Rodenburg
Fietje van Buuren-Heil
Dick Gaijkema
Elly van den Berg-Smit
Wim den Boef
Nelleke Kraaij-Boertien 
Jan van Veen
Janny Oosterloo 
Casper de Goede
Marijke Brussaard
Peter Bom
Carla Steensma-Drost
Rob van Dort
Tineke Niesing
Rein Niesing
Leendert Hissink
Ans Koster-Paauw
Marian Vrolijk-Leen

Tips voor deze rubriek? Mail de redactie: info@aalsmeervandaag.nl

 

Eén reactie

  1. zou U mij kunnen helpen aan het email adres van Margré Kaslander-Buis?
    ik ken haar uit de Zandvoort tijd (mooie tijd)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel