De juf van toen: Tineke Niesing

Ze leerden je liefde voor lezen. Lieten je zien hoe je moest rekenen met breuken en vertelden hoe de Napoleon de slag bij Waterloo verloor. In het 24e deel van onze serie over de juf of meester van toen spreken we met Tineke Niesing, kleuterjuf op onder meer de Elthetoschool en De Hoeksteen.

We deden de baby in de klas in bad…’

Door: Leni Paul. Na meer dan twintig gesprekken te hebben gevoerd in de onderwijssfeer kunnen we concluderen dat een flink deel van de onderwijzers en onderwijzeressen destijds hun liefde voor het leven vond op de toen nog geheten kweekschool voor onderwijzers. Het blijkt ook het geval te zijn bij het hartelijke en optimistische echtpaar Rein en Tineke Niesing. Wij beperken ons vandaag tot een gesprek met Tineke (74).

Beide echtelieden zijn geboren en getogen in Amsterdam en doorliepen daar het Gymnasium. “We gingen naar het Hervormd Lyceum West in Slotervaart. Daar hebben we elkaar ontmoet. Ik ging daarna naar de opleidingsschool voor kleuterleidster en Rein naar de Hervormde Kweekschool voor Onderwijzers. Later volgde ik een applicatiecursus zodat ik zowel aan kleuters als aan de grotere kinderen les kon geven. We trouwden en vonden een baan in de Bijlmer waar we ook gingen wonen. Maar mijn man beviel het er niet zo en toen kwam er een plaats vrij in Aalsmeer op de Elthetoschool bij meester Bierling met tevens een eensgezinswoning in de Waterhoenstraat.“

Aalsmeer werd dus de nieuwe woonplaats. Wende het snel? “Ja, ik vond de mensen soms wat nieuwsgierig. Ging ik op stap met een grote tas en dan vroeg men zich af, waar gaat die naar toe. Dat had ik in Amsterdam nooit zo meegemaakt.”

Eltheto 1987

Invalster
Inmiddels was dochter Inger geboren en was Tineke thuis met haar dochter. “Dat ging zo in die tijd. Ik liet op een gegeven moment eens uit mijn mond vallen dat ik het wel erg leuk zou vinden eens invalster te kunnen zijn op de kleuterschool. Dat gebeurde, ik werd invalster op verschillende scholen en dan nam ik mijn één jaar oude dochter mee. Na vier jaar kwam zoon Martijn en toen werd het invallen wat moeilijker.”

Haar beroep als kleuterleidster heeft Tineke duidelijk met veel plezier uitgeoefend. Er komen fotoboeken tevoorschijn en enthousiaste verhalen los. “Toen Inger twaalf was en naar het Gymnasium ging kreeg ik een vaste aanstelling voor drie dagen op de school bij Bierling. Op vrijdag kreeg ik de leerlingen van groep 5 tot 8.”

Eltheto 1985

Betrokken
Uit de verhalen blijkt dat Tineke Niesing een zeer betrokken onderwijzeres was en met veel plezier en toewijding  haar taak altijd heeft uitgeoefend. “Ik ging graag  op huisbezoek en had soms wel 38 kinderen in de klas. Ik vond het leuk en nuttig om met het gezin kennis te maken en de kinderen vonden het duidelijk ook leuk als juf op visite kwam. Vaak had ik die kinderen al als kleuter in de klas gehad.”

In bad
En toen kwam er de fusie tussen de Hoeksteen en de Wegwijzer. “Ik kwam bij de kleuters in De Hoeksteen. En ik heb altijd graag met de jongere kinderen  gewerkt. Er konden met name met de kleuters zulke leuke dingen worden georganiseerd. Dan werd er in een gezin een baby geboren en dan kwam de moeder met zo’n baby in de klas en deed hem dan bij ons in bad. Dat vonden die kinderen prachtig. Weet je dat ik soms nog oud-leerlingen zie lopen en dan onmiddellijk denk, ja, die hebben we nog in de klas in bad gedaan.”

Afscheid
Op 62-jarige leeftijd stopte Tineke met haar werk in het onderwijs.  (Mijmerend terugkijkend) ”Ik had  een prachtig afscheid en de hele school was aanwezig. De ouders waren er, de kinderen en ook mijn eigen kinderen plus de vijf kleinkinderen die we inmiddels hadden gekregen en waarvan ik veel geniet.”

Cruises
Inmiddels woont het echtpaar al weer 49 jaar in een gerieflijke woning aan Perronzijde. Ze voelen zich thuis in Aalsmeer, maar ‘kerken’ nog in de Amsterdamse Westerkerk waar Rein nog steeds scriba is. “Ikzelf heb er tien jaar de kinderkerk gedaan en ik maak daar nog steeds deel uit van het ontvangstcomité.” 

Bij het afscheid met collega’s van De Hoeksteen

Na het gesprek is er tijd voor een rondgang in de achter het huis gelegen schitterende besloten tuin met een overdaad aan bloemen en planten. Een floraal paradijsje waar dan ook veel vrije tijd wordt doorgebracht. 

“In het verleden hebben we veel gereisd, cruises gemaakt naar diverse landen, zo waren we onder meer in Rusland, op IJsland. En we zijn er ook veel jaren met de caravan op uitgetrokken. Door de huidige omstandigheden is dat nu niet mogelijk maar er blijft nog genoeg plezierigs over. Mijn man tuiniert, we wandelen veel en ik ben al vele jaren bezig met Body Shape van Omnia bij Annemarie Erkelens.“

Foto’s Jaap Maars en archief familie Niesing

Eerder in deze serie:
Lisette Visser-Moleman
Bert van Duijn
Andre Mosselman
Wil Jore-Spaargaren
Hélène Homan
Han Jongkind
Minke de Vries-Hania
Anke Spaargaren-Meester
Robert van Unen
Johan en Erna Knoop
Peter Rodenburg
Fietje van Buuren-Heil
Dick Gaijkema
Elly van den Berg-Smit
Wim den Boef
Nelleke Kraaij-Boertien 
Jan van Veen
Janny Oosterloo 
Casper de Goede
Marijke Brussaard
Peter Bom
Carla Steensma-Drost
Rob van Dort

Tips voor deze rubriek? Mail de redactie: info@aalsmeervandaag.nl


                                                                                                                  

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel