De juf van toen: Elly van den Berg-Smit

Ze leerden je liefde voor lezen. Lieten je zien hoe je moest rekenen met breuken en vertelden hoe de Napoleon de slag bij Waterloo verloor. In het veertiende deel van onze serie over de juf of meester van toen spreken we met Elly van den Berg-Smit, onder meer bekend als voormalig docent gymnastiek en handvaardigheid op De Wiekslag. 

‘We schakelden de Amsterdamse scholen uit en stonden in de finale’

Door Leni Paul. Zoals gebruikelijk hadden we ons goed voorbereid op het interview dat dit keer zou plaats vinden in De Muzen. Daar woont al 44 jaar het echtpaar Van den Berg-Smit en de vrouwelijke helft van het echtpaar, te weten Elly van den Berg zal met ons terug zien op haar carrière als gymlerares op diverse scholen in onze gemeente en daar buiten.

Wie meent dat het deze ochtend vooral zou gaan over de kunst van het springen op de brug met ongelijke leggers en het maken van het bekende vogelnestje in de ringen, komt bedrogen uit. Want Elly van den Berg- Smit, inmiddels 77 jaar, is haar hele leven een bezige bij geweest: ze had en heeft nog steeds  een brede belangstelling voor de meest uiteenlopende zaken die verder reikten dan de sport waarvoor ze was opgeleid.

Elly die als kind in de Hortensialaan woonde, werd geboren in Amsterdam (“in het ziekenhuis”) en ging na de Christelijke School aan de Ophelialaan naar de Christelijke Mulo in Hoofddorp. Ze vervolgde haar opleiding aan de Gereformeerde Kweekschool in Amsterdam. Ze was een enthousiaste leerlinge en kreeg het advies zich ook te bekwamen in lichamelijke opvoeding en handenarbeid. Met de onderwijsakte plus die van lichamelijke opvoeding en later die van handenarbeid op zak lag de wereld voor de enthousiaste Elly open.

Als coach van het schoolhandbalteam midden jaren ’80

“Ik kon in het eerste jaar na de kweekschool al snel op twee scholen terecht in Amstelveeen en op drie scholen in Aalsmeer. En het tweede jaar had ik al een volledige baan op een Christelijke basisschool aan de Wiltsanghlaan in Amsterdam. Ik ben er zeven jaar gebleven. Maar inmiddels was ik getrouwd, heb in die jaren ook mijn akte handenarbeid gehaald en ik ben toen ook gaan lesgeven op De Wiekslag. Een heerlijke tijd. Ik kwam er in 1969 en ik ben er vijfentwintig jaar gebleven. Toen De Wiekslag ging samenwerken met de Openbare Mavo ben ik met werken gestopt.”

Naast haar baan en het gezin vond Elly ook altijd tijd voor andersoortige bezigheden. Zo bekwaamde ze zich in diverse cursussen zoals schilderen, tekenen en andere vormen van de beeldende kunst. We vinden door het hele huis huis prachtige kleurrijke werken.  Ook buiten in de mooie tuin vragen bijzondere voorwerpen, zoals de waterobjecten, de aandacht. Veel van het werk is van de creatieve hand van Elly zelf. “Ik ben altijd wel met iets bezig, ook graag samen met mijn twee kleinkinderen.”

Ze heeft duidelijk een brede belangstelling en we zijn benieuwd naar haar voorkeur voor een bepaalde stijl of kunstrichting. Elly, enthousiast: ”Dat zijn de waterlelies van Claude Monet. En natuurlijk ben ik wel eens afgereisd naar de tuinen van Monet in Giverny. Die moest en zou ik zelf gaan zien daar in Normandië.”

Terugkijkend op het onderwijs geeft Elly aan dat als een bijzonder plezierige periode te hebben ervaren. “We organiseerden veel buitenschoolse activiteiten zoals voetballen, handballen, vooral in de kerstvakantie. Dan huurden we een bus, gezamenlijk met de openbare Mavo. We schakelden dan de Amsterdamse scholen uit en stonden in de finale. Met de derde klas gingen we ook altijd op buitenlandse reizen. Prachtige tijd en ik heb daarbij ook heerlijke herinneringen aan Wim Beijnvoort. Met de vierde klas hebben we ook wel gelanglauft, samen met collega Marc Peters stapten we ‘s ochtends om zes uur in de bus en waren dan ‘s nachts om twaalf uur weer in Aalsmeer.”

Als nadeel zag Elly wel  het feit dat De Wiekslag geen eigen gymlokaal had. “We hebben alle Aalsmeerse gymlokalen bezocht. Voor de leerlingen was het veel fietsen.“

Eén leerling uit haar onderwijzersloopbaan is Elly in het bijzonder bijgebleven. “Dat is Joop Stokkel. Geweldig. Hij is ook de enige geweest die van mij een hoog cijfer kreeg. Wat een prestaties heeft die geleverd.”

Examenfoto met personeel 1976

Het is duidelijk dat de enthousiaste en vitale oud-lerares graag geestdriftig aan anderen overbrengt wat haar bezig houdt. Ze ziet het bijna als een ‘missie’ anderen deelgenoot te maken van de meest uiteenlopende opvattingen op het gebied van zowel de kunst en als van de alternatieve geneeskunde.

Het zou te ver voeren hier uitgebreid op in te gaan, maar het wordt tijdens dit gesprek wel duidelijk dat de dagen van Elly van den Berg-Smit nog volop zijn gevuld.

Ze is al jaren bezig met kunstvormen en vertoeft graag in haar ruime atelier aan de Aalsmeerderweg. Neemt ze ook deel aan de komende kunstroute in september? “Nee, men heeft mij niet benaderd, maar wie wil komen kijken in mijn atelier is het hele jaar welkom. Een bezoek hoeft echt niet beperkt te blijven tot hete Kunstroute weekend. Mijn atelier is het hele jaar door geopend, Een bezoek hoeft echt niet beperkt te blijven tot het Kunstroute weekend.”

Foto’s Jaap Maars en archief Elly van den Berg-Smit

Tips voor deze rubriek? Mail de redactie: info@aalsmeervandaag.nl

 

p.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin