Aalsmeer/Aalsminder: Debby Albers

“Drie keer is scheepsrecht,” zegt Debby Albers als de vraag gesteld wordt of dit haar laatste boek is. Maar als ze er even later “Zeg nooit, nooit” aan toevoegt, lijkt er toch nog een deur naar meer open te staan. Na ‘Thanda’ en ‘Vrijheid’ presenteerde Debby afgelopen donderdag ‘Vrede, de heilige missie van Sophie’. Het was een sober feestje dit keer. In de studio van Radio Aalsmeer bij That’s Life van presentatrice Jenny Piet vloeide de champagne en was er ruim aandacht voor de nieuwe roman die in het Boekhuis te koop is of via de webshop van Debby Albers zelf. Reden genoeg om Debby te vragen voor deze rubriek.

Mooiste gebouw
Mooie gebouwen en huizen hebben mijn voorliefde. Percelen die vooral geïntegreerd zijn met de natuur. Door de lockdown en het inhumane coronabeleid is mijn inziens niet alleen de vrijheid en het plezier in de samenleving afgenomen maar ook de romantiek flink beteugeld. Als romantisch dier kies ik dan voor Het Oude Raadhuis. Dit historische pand prikkelt direct mijn fantasie naar vervlogen tijden met de liefelijke trapgevel, het bordes, de robuuste deur met daarboven het stoere schild. Een iconisch monument omringt door een indrukwekkende beeldentuin vol met oude planten die moeiteloos in het oog lopen. Met de gouden zonnestralen dansend door het groene blad van de leibomen aan de voorkant, reist mijn verbeeldingskracht in een flits naar de ‘romantische’ tijd van weleer. Met de vriendinnen- en serviceclub Inner Wheel Aalsmeer streek ik een paar keer neer in Het Oude Raadhuis voor een evenement.

Inner Wheel is een vriendinnen- en serviceclub; persoonlijk verbonden, sociaal bewogen en internationaal betrokken. Met clubs in meer dan 100 landen verdeeld over 5 continenten telt Inner Wheel ruim 100.000 leden. Overal luidt de slogan, ‘met elkaar, voor elkaar en voor anderen.’  Dat komt terug in de projecten en activiteiten. De gezellige Aalsmeerse IW club is 32 jaar jong en telt momenteel 34 leden in alle leeftijdsgroepen. Meer informatie via innerwheel.nl. Wil je een keer komen snuffelen, neem dan met mij contact op.

Mooiste kunstwerk
Absoluut het beeld in mijn tuin van Mark van Kuppenvelt. Een magisch beeld. Meer publiekelijk kies ik dan voor godin Flora. De mooie Flora. Het zou me niet verbazen als haar bloemrijke energie van die goddelijke hoogte, indertijd mijn huis bereikte voor inspiratie tijdens het schrijfproces. Mijn debuutroman is opgedragen aan de eerste bloem op aarde. In mijn boeken zijn de godinnen springlevend en doorbreek ik het taboe op de dood, op rouw en op warme seks. In de Romeinse mythologie vertegenwoordigde Flora het seksuele aspect van de planten en de aantrekkingskracht van bloemen. Tevens was zij de beschermgodin van de prostitutie. Sinds 1962 staat haar sculptuur op het Raadhuisplein. Natuurlijk zorgde deze schoonheid toen voor wat ophef. Haar beeld zou ‘te naakt’ zijn.

Flora is ook geportretteerd op het wereldberoemde schilderij La Primavera van schilder Sandro Botticelli, hangend in het Ufizi in Florence. De goddelijke lentetuin met meer dan 500 bloemen in wel 170 soorten. De ontelbare geschilderde bloemen op Flora’s jurk hebben allen een eigen betekenis. De aardbeien en bloesem op haar hoofd, in het haar, om de hals en om haar middel staan voor een onweerstaanbare verleiding. Terecht! Dat is de aantrekkingskracht van die rode zomerkoninkjes én de schoonheid van voorjaarsbloesem. De cirkel tussen Flora en de authentieke Aalsmeerse aardbeien en bloemencultuur is daarmee ook rond.

In een ver verleden nam ik deel aan een denktank voor veranderingen van het Raadhuisplein. Wilde plannen; een transformatie van een parkeerterrein vol blik naar een gezellig ontmoetingsplein geïnspireerd op de bekende grote pleinen in de Zuid-Europese dorpen en steden. Ondergrondse parkeergarage, levendige horeca aan de zijkanten van het plein, rijk omzoomd met planten en bloemen. Flora als dé bloemengodin met haar goddelijke status wakend en beschermend over Aalsmeer, in het midden van het plein. Helaas bleef het bij een plan.

Dit kan beter
Schiphol! Ik ben niet tegen Schiphol maar ik ben wel voor verduurzaming van de luchthaven en eigenlijk de hele luchtvaart. Kwaliteit versus kwantiteit. Eerlijkheid en transparantie versus de verborgen machtige politieke agenda’s. Ik geloof in drastische hervormingen van de luchtvaart ter bescherming van moeder aarde en de mensheid. De schone lucht, de rust, de stilte van de laatste maanden was werkelijk een verademing. Daarom kijk ik met argusogen naar het opnieuw opstarten van het vliegverkeer.

Met pek en veren het dorp uit
Niemand. Elk mens doet mee in de samenleving met de stellige regel om altijd van de ander af te blijven én van zijn spullen. Ieder mens krijgt elke dag een nieuwe kans om zijn leven te beteren.

Over deze Aalsmeerder zou ik wel een boek willen schrijven
Wie schrijft die blijft en toch kan niemand me inspireren om nog een boek te gaan schrijven.

Mijn restaurant
Ik ga niet zoveel uiteten waarschijnlijk omdat ik zelf best lekker kan koken. En als ik in Aalsmeer buiten de deur ga eten, dan is mijn eerste keus de fijne en creatieve keuken van restaurant ‘Oh’.

Mijn winkel
Oost Oogst. Een plek met een magische aantrekkingskracht. De eerlijkheid en puurheid van hun producten straalt al van ver naar me toe. Hulde aan Inge en Andre Zekveld. Beiden zo behulpzaam naar iedereen met altijd een grote stralende lach op hun gezicht. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar hun kassen van de onbespoten groenten. En niet te vergeten de geurende biologische rozen. Een van hun soort heet de extase roos. Zowel de diep wijnrode kleur als de geur brengt je in extase. De overvloedige samenwerking met de voedselbank is bewonderingwaarding als ook de enthousiasme educatie voor kinderen en andere belangstellenden. Met trots dragen beiden de gezonde wereld uit aan de medemens. Tijdens de winter blijft helaas wel de koelkast aan de Aalsmeerderweg altijd leeg. Daar zouden ze wat op moeten verzinnen.

Mijn kapper
Mijn kapper zit een paar dorpen verderop maar voor mijn voeten ben ik dichter bij huis. Op Dorpsstraat 46 zit pedicure Monique en op de hoek Dorpstraat-Rozenstraat voetreflextherapeute Sandra Bakker. Beiden een cadeautje.

Mooiste herinnering
De mooiste herinnering huist in de meest pijnlijke herinnering. De verwoestende brand van de verffabriek Epifanes. Een inktzwarte pagina in het persoonlijk leven van de betrokkenen én in de lange historie van de verffabriek. Een droom ging bruut in rook op. Maar juist de overweldigende overlevingskracht die op zulke crisismomenten omhoog drijft, transformeert deze trieste herinnering naar een van de mooiste herinneringen. Bewustwording in vertrouwen. Het wordt nooit zo donker of het wordt weer licht. In de meest traumatische momenten ontvangt de mens de grootste levenslessen om met een portie tijd, moed en kracht als een Feniks uit de as te herrijzen. Vertrouwen is het toverwoord. Vertrouwen geeft kracht, vertrouwen is transformatie. Vertrouwen maakt vrij.

In de rubriek ‘mooiste bedrijf’ wint verffabriek Epifanes natuurlijk met glans. Achter een strak gesnoeide beukenhaag aan de Oosteinderweg, opereert dit solide bedrijf al vanaf 1902 met grote wereldfaam. In welke hoek van de aarde zijn hun kwalitatieve producten niet verkrijgbaar? Een stoer en integer familiebedrijf met inmiddels de derde generatie krachtig en bevlogen aan het Epifanes roer. Woorden van een trotse moeder.

Hier kom ik tot rust
In de vrije natuur. Aalsmeer is een waterdorp en geen landdorp. Op en langs het water gonst het nog van de natuur mede door de magische aantrekkingskracht van het water. Op het land is de vrije natuur helaas veelal verdwenen.

Hier sport ik graag
Drie keer per week op een matje in de studio van Yogaletta in the Beach aan de Oosteinderweg voor een yoga- of pilatesles. Tijdens de quarantaine verhuisde het matje naar mijn huiskamer. De digitale lessen vervingen de live lessen. In alle eerlijkheid, hier ontbreekt de motivatie. Sowieso moet ik op zoek naar wat nieuws want ergens in juni sluit de Yogalettestudio helaas definitief haar deuren.

 

Ik voel me Aalsmeerder omdat
Zo’n vijftig jaar leef ik op Aalsmeerse bodem. Maar er stroomt geen Aalsmeers bloed door mijn lijf. Ik ben een wereldburger en kosmopolitisch wezen.

 Favoriet evenement
Met gepaste trots denk ik terug aan de evenementen georganiseerd door mijn praktijk in verliesverwerking en Stichting Fedeli. In 2011 de Troostboom op een besneeuwd Raadhuisplein bij de grote verlichte kerstboom. Een boom vol troost, bemoediging en steun voor mensen in rouw. De december feestdagen zijn pikkedonker voor iedereen met verdriet. Een lichtpuntje is dan zo welkom. Een verbindend moment, toen al onder de warme auspiciën van Flora. Het jaar daarop viel de troostboom pontificaal in het water. De regen kwam met bakken uit de hemel. In 2013 is Stichting Fedeli geboren. Tijdens de landelijke week van de eenzaamheid organiseerde de Stichting in samenwerking met diverse Aalsmeerse ondernemers de langste eettafel in de burgerzaal van het gemeentehuis. Een werkelijke happening met tachtig mensen aan de dis. Het jaar daarop schoven wel honderd mensen aan. Toen al een ‘nieuwe tijd’ belichaming van de woorden op het monument voor het gemeentehuis met de zinsnede:

‘Leeft het hier hand in hand in een verbintenis, van eeuwig innigheid en mildheid en gemis en hoop en strijd. Wat men aan liefde heeft is met dit land gemoeid omdat het waarlijk leeft wanneer het bloeit.’

De lange eettafels gaven nieuwe verbintenissen aan de mensen. En anno nu begroet de aarde een nieuwe wereld. Een wereld in verbondenheid, innigheid en mildheid voor en met elkaar. Een wereld uit het hart!

Mijn motto:
‘Be the change you want to see in the world’ – Gandhi.

Mooiste quote:
‘Laten we elkaar altijd met een glimlach ontmoeten, want de glimlach is het begin van liefde.’ – Moeder Teresa

Mijn mooiste droom:
Vrijheid en wereldvrede!

Lees ook de ‘Aalsmeer/Aalsminder’ van:
-Frans Sparnaaij
-Karin Eveleens
-René en Saskia Waning
-Arjan Hoogendoorn
-Frank Spring in ‘t Veld
-Patrick Spaander 
-Frank de Vries
-Mandy van der Zwaard
-Roy en Justin Huiskens
-Daniëlle Jonker
-René Vreken
-Afke Borgman
-Michael Kamsteeg

Foto’s Arjen Vos en archief AV

 

 

Eén reactie

  1. Mooi om te lezen!
    Dank Debby voor jouw lieve, warme woorden over ons en ons bedrijf.
    We waren blij verrast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel