Aalsmeer/Aalsminder: Arjan Hoogendoorn

In deze vierde ‘Aalsmeer/Aalsminder’ mag Arjan Hoogendoorn vertellen wat hij van ons dorp vindt. Samen met Emmelien Huisman staat hij aan het roer van H2Makelaars, u weet wel, van die opvallende zwart-paars-witte ’te koopborden’ die overal in de gemeente te vinden zijn. Arjan heeft een uitgesproken mening over een aantal voorgelegde vragen. Bijvoorbeeld over wat er in zijn ogen gesloopt mag worden…

Dorpskerk

Mooiste gebouw
De Dorpskerk in het centrum. Met z’n hoge toren staat deze kerk al vele eeuwen (en generaties) op een eilandje wat eens het middelpunt van Aalsmeer was. Doordat een groot deel van het oude Aalsmeer door het Haarlemmermeer is opgeslokt staat de kerk nu aan de rand. Al van jongs af aan kom ik in de Dorpskerk met z’n prachtige gebrandschilderde ramen waarvoor mijn vader in de jaren ’80-’90 middels diverse inzamelingsacties heeft geld heeft ingezameld om deze te kunnen plaatsen. In ieder raam staat een afbeelding van een gelijkenis uit de Bijbel. In 2007-2008 heb ik in de restauratiecommissie gezeten om het monumentale Knipscheer-orgel dat toen in slechte staat was weer te kunnen restaureren. Dankzij vele gulle giften van Aalsmeerders hebben we nu weer een prachtig klinkend orgel!

Dit mag gesloopt worden
De nieuwe vestiging van de Lidl. Onbegrijpelijk dat dit foeilelijke gebouw midden ìn het centrum door de welstandcommissie is gekomen. Mijns inziens had de politiek er veel meer aan moeten doen om de Lidl op deze plek te weren. Beter was geweest om de Lidl als tweede supermarkt in Kudelstaart te laten vestigen en de plek van de voormalige Rabobank te benutten om de watersport méér in het centrum te betrekken. Aalsmeer wil zich toch op de kaart zetten als watersportgemeente?

Dit kan beter
De Aardbeienbrug wordt nu geheel vernieuwd. In het overleg over de Centrumvisie heb ik meermaals aangegeven dat het nu een unieke kans is om van de Aardbeienbrug weer een actieve ophaalbrug te maken. Maak de brug breder zodat het heen- en weerverkeer er gelijktijdig over heen kan en zorg dat de brug (bijvoorbeeld maximaal één keer per half uur) door (zeil)boten gebruikt kan worden om van en naar de Westeinderplassen te gaan. Dan hoeven ze niet om te varen over de Blauwe Beugel. Ook dit in het kader van Aalsmeer ‘watersportgemeente’.

Mijmerbank in de Kanaalstraat

Mooiste kunstwerk
Dat vind ik lastig. Ik ben zelf niet zo heel kunstzinnig aangelegd. Maar als ik dan iets moet noemen is het het mijmerbankje aan het eind van de Kanaalstraat dat door Anneke Harting is gemaakt. Heel bijzonder al die handgemaakte tegeltjes in vele vormen, kleuren en teksten.

Met pek en veren het dorp uit
Ha ha, ik ben positief ingesteld en wens niemand toe dat ‘ie met pek en veren het dorp wordt uitgejaagd!

Ergste horeca-ervaring
Jaren geleden ben ik met zakenrelaties bij een restaurant (dat er inmiddels niet meer zit) in Aalsmeer-Oost geweest. Ik ben nog nooit zó ziek geweest na het eten van een tournedos …..

Mijn restaurant
Ik heb eigenlijk twee restaurants waar ik graag kom. Dat is Oevers in Kudelstaart. Heerlijk om ’s zomers met de boot aan te meren en met een glas goede wijn van een heerlijke maaltijd te genieten. Maar dat geldt ook voor Joseph aan de Poel bij jachthaven Dragt. Uiteraard ook met aanlegsteiger…

Mijn café
Hoewel ik best liefhebber ben van een biertje of een goed glas wijn, ben ik niet zo’n café-bezoeker. Eigenlijk kom ik in hoofdzakelijk Joppe als er weer een bromfietstocht georganiseerd wordt door het Aalsmeers BromfietsGenootschap en dan is het altijd wel heel gezellig!

Berkenlaan

Mooiste straat
De mooiste straat van Aalsmeer is absoluut de Berkenlaan in Aalsmeer-zuid. Ik vind dit een sfeervolle gemoedelijke laan waar de oorspronkelijke kleine arbeiderswoninkjes allemaal op een ander wijze zijn uitgebouwd waarbij het vooraanzicht grotendeels traditioneel is gebleven. Zeker als de berkenbomen in blad staan en het zonnetje schijnt is het een heerlijk rustig laantje waar je even niets merkt van de hectiek van het drukke Aalsmeerse leven.

Mijn winkel
Ik vind Gentlemen’s Place een heel fijne winkel. Buiten het feit dat zij een, vind ik, mooie collectie herenkleding hebben, word ik daar onder het genot van een kopje koffie heel gastvrij en deskundig geholpen door Christiaan Sijne. Voor de heren absoluut een aanrader!

Mijn kapper
Ha ha, ik ben vroeger als klein jongetje, wonende in de Zijdstraat, nog bij Marcus ‘de bull‘ geweest en daarna met m’n zus en broer bij kapperszaak Rosé in de Ophelialaan. Nog weer later bij Tom Meijer en ook wel bij Sandy Stingray. Maar hoewel ik nog jong ben, is met de jaren ook mijn haardos wat dunner geworden. Tegenwoordig doe ik het zelf met de tondeuse! Dan hoef ik nergens een afspraak te maken want dáár had ik vroeger wel een hekel aan…

Arjan en zijn zus Corine met Amerikaanse toeristen (Foto fam. Hoogendoorn)

Mooiste herinnering
Eén van de mooie herinneringen is aan de plek waar ik samen met Emmelien Huisman ons makelaarskantoor heb. Aan de Van Cleeffkade 13-14. Dit pand is al lang in ons familiebezit en toen mijn zus Corine (van Bakkerij Vooges) en ik zo rond de 5-7 jaar waren was er in dit pand een souvenirswinkel en klompenmakerij van mijn vader en de VVV gevestigd. Want waar nu de Business Studio’s zijn, was vroeger de Centrale Aalsmeerse Veiling. Daar kwamen bussen vol toeristen en mijn zus en ik werden, zo jong als we waren, in Volendammer kostuum gehezen om foldertjes voor de klompenmakerij uit te delen. We zijn ontelbaar vaak op de foto gezet met de toeristen. Het leuke was dat we aan het eind van de dag een zak vol met fooien hadden en als we dan naar de winkel van mijn vader in de Zijdstraat gingen werden de fooien op de toonbank geteld en kregen we van mijn vader het dubbele als ‘salaris’!

Dit kan beter
Wij hebben in de makelaardij regelmatig te maken met klanten die een bouwvergunning nodig hebben. Nou dat is bij de gemeente Aalsmeer/Amstelveen een traject, dat wens je je ergste vijand niet toe. Zeker in deze tijd waarin de vraag naar betaalbare woningen zo gigantisch groot is zouden onzinnige onderzoeken en procedures die de bouw alleen maar onnodig duurder maken en vertragen achterwege moeten blijven. Ook zou het leuk zijn als er eens een project zou komen waar mensen (binnen bepaalde kaders) zèlf een woning zouden mogen bouwen naar eigen smaak. Dat zou de variëteit van het woningaanbod zeker ten goede komen.

Hier sport ik graag
Ik heb een aantal jaren bij Fitness Aalsmeer gesport. Een uitstekende sportschool met goede begeleiding en moderne apparatuur. Inmiddels ben ik privé meer op Haarlem gericht en bezoek daar een sportschool, al is die helaas niet zo modern en goed geoutilleerd als Fitness Aalsmeer.

Hier kom ik tot rust
Op de Westeinderplassen. Al van jongsafaan ben ik fervent watersporter. Vaak zat ik bij weer of geen weer op de ‘poel’. Met surfen waren we zo fanatiek dat we nog eens een keer de kom bij het surfeiland binnenzeilden terwijl daar nog een laagje ijs lag… Tegenwoordig hebben we een toerboot waarmee we heerlijke tochtjes maken maar ook met de kinderen kunnen waterskiën.

Tofste evenement
Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is de pramenrace. Een fantastisch echt Aalsmeers evenement dat altijd voor veel hilariteit zorgt en een hele gezellige sfeer geeft. Prachtig om te zien hoe zoveel Aalsmeerders en Kudelstaarters er ieder jaar weer in slagen om een ludieke creatie te verzinnen op de praam. Steevast gaan we met de boot kijken bij de start aan de Pontweg, op diverse plekken langs de route en daarna hebben we bij vrienden na de pramenrace  een gezellige barbecue.

Lees ook de ‘Aalsmeer/Aalsminder’ van:
-Frans Sparnaaij
-Karin Eveleens
-René en Saskia Waning

Foto’s Arjen Vos

 

Lees vorig bericht

Column: ‘Kwetsbare opa’s en oma’s’

Lees volgend bericht

Ringvaart ‘gezellig’ druk ondanks thuisblijf advies


1 Reactie

  • Slecht idee; “om van de Aardbeienbrug weer een actieve ophaalbrug te maken.” Voor een open Aardbeienbrug sta je zomaar een kwartier in de file, terwijl omvaren maar een kwartiertje duurt.
    Kortom; dit kostbare idee, zorgt bij realisering voor heel veel ergernis.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *