Aalsmeer/Aalsminder: Maaike Tenhagen

In de recente editie van ‘Oud Nuus’, het lijfblad van de stichting Oud Aalsmeer, popte ze plotseling op. De 25-jarige Maaike Tenhagen is het nieuwste en tevens jongste bestuurslid van de stichting die de geschiedenis van Aalsmeer in ere houdt. Maaike studeert archeologie in Leiden en doet als stage onderzoek naar 40 dozen vol opgravingen uit Kalslagen.

“Ik wil bij Oud Aalsmeer heel graag helpen de geschiedenis tastbaar te maken. En zorgen dat jongeren er ook enthousiast over kunnen worden. Bijvoorbeeld door moderne middelen in te zetten. Waar ik dan aan denk? Misschien een podcast. Van de opgravingen zou ik graag een tentoonstelling maken. Niet achter glas maar juist op zo’n manier dat je het kunt voelen en aanraken,” aldus Maaike die als kind al een fascinatie had voor geschiedenis en archeologie. “Mijn ogen waren altijd op de grond gericht.”

Vanwege haar studie woont ze al een aantal jaren in Leiden, maar is regelmatig in Aalsmeer te vinden als ze haar ouders bezoekt, een vergadering heeft van Oud Aalsmeer of zich onderdompelt in de dozen vol bodemvondsten. Ze heeft dus recht van spreken als het gaat om wat mooi is en wat beter kan in de gemeente.

Mooiste gebouw
Het mooiste gebouw dat naar mijn mening in Aalsmeer te vinden is, is Het Oude Raadhuis. Het gebouw geeft een klein kijkje in het straatbeeld van het oude Aalsmeer. Vorig jaar ben ik nog samen met Dionijs Brugman onder de vloeren gekropen op zoek naar de fundamenten van het eerste Raadhuis uit 1619. Wat bleek: de linker zijwand van de gang van het huidige Raadhuis is gebouwd op wat vroeger de linker buitenmuur was.

Mooiste uitzicht
Als ik een rondje ga wandelen door Aalsmeer, sta ik altijd even stil op de brug bij de kruising Aalsmeerderweg/Ophelialaan/Stommeerkade om uit te kijken over de sloot met verzonken sloepjes en de Stommeermolen. Als ik de grote witte bloemenveiling even wegdenk, waan ik me in het Aalsmeer van 1900.

Mooiste kunstwerk
Ik ben zeker niet de eerste, maar het feit dat Flora zo vaak wordt genoemd door mede-Aalsmeerders zegt toch wat over de kracht van het kunstwerk. Flora is een sterk vrouwenfiguur met een duidelijke link naar het bloemendorp Aalsmeer. Vroeger als klein meisje intrigeerde het me altijd hoe zij daar bovenop de zuil neer stond te kijken op de bezoekers van het Raadhuisplein.

Dit kan beter
Het viaduct bij de Hornweg. Dit beruchte viaduct verschijnt met grote regelmaat in het nieuws doordat er weer eens een busje, vrachtwagen of ander hoog voertuig onder is vastgereden. Het begint ondertussen bijna komisch te worden.

Mijn restaurant en café
Mijn favoriete restaurant is natuurlijk het Tuinhuis. Hier kan ik nou écht even lekker rustig zitten voor een fijn gesprek tijdens een lekkere lunch. Als het weer het toelaat is het ook heerlijk vertoeven in de zon op het terras tussen het water en de bloemen.
Mijn favoriete café is te vinden in Leiden: Café de Keyzer. In dit oude koetshuis kom ik regelmatig met studiegenoten en vrienden als er wat te vieren is of gewoonweg voor de gezelligheid.

Mijn kapper
Mijn kapper ben ik zelf! Maar voorheen ging ik vaak naar een haarstudio in Kudelstaart.

Mijn buurt
Ik ben opgegroeid in Aalsmeer Oost. Tevens ben ik de buurvrouw van eerder in deze column verschenen Roy en Justin Huiskens. Ik herinner me nog goed dat we vroeger zomers lang op straat speelden met de buurtkinderen en dat geen boom veilig was voor mijn klimkunsten.

Mooiste herinnering
Meedoen met het kindercorso! Van tevoren verwoed je skelter of fiets versieren met de mooiste bloemen en lichtjes om vervolgens trots te paraderen over het Raadhuisplein.  Er is zelfs nog een foto van mijn creatie uit 2005 (© Bloemencorso Aalsmeer 2005
met dank aan Foto de Boer).

Hier sport ik graag
Sporten doe ik in Leiden, daar ga ik graag naar kickboks groepslessen of yoga. De mooiste plek in Aalsmeer om een rondje hard te lopen is toch wel het Schinkelbos. Wel even uitkijken voor de Schotse Hooglanders!

Hier kom ik tot rust
Ik kom tot rust in de natuur. Het liefst zoek ik de bergen of het bos op. In Aalsmeer en omgeving betekent dit dat ik regelmatig in het Amsterdamse bos te vinden ben. Ook de Hogedijk is een leuk pad om te belopen, het maakt niet voor niets deel uit van het Pelgrimspad.

Jammer dat dit ooit gesloopt is
Spoorlijn Aalsmeer-Amsterdam Willemspark. Ik had het heel leuk gevonden als er nog steeds een directe verbinding met het Nederlandse spoornetwerk was geweest vanuit Aalsmeer of als er een klein treintje door het dorp had gereden. Zeker ook nu als forenzend student merk ik het belang van een goede verbinding en een spoorlijn had misschien ook andere doelgroepen makkelijker naar Aalsmeer gehaald.

Ik voel me Aalsmeerder omdat…
Ik hier ben opgegroeid.

Favoriet evenement
De jaarlijkse gekkigheid van de Pramenrace beleven en de lichtjeszee aanschouwen op de Westeinderplassen met het vuurwerk dat elk jaar spectaculairder lijkt te worden tijdens Vuur en Licht op het water.

Aanrader
Omdat de pandemie dit jaar er voor zorgt dat veel mensen in eigen land op vakantie gaan, kan ik aanraden om www.visitaalsmeer.nl of de bijbehorende Social Media eens te bezoeken. Ze geven een frisse blik op Aalsmeer, waardoor een uitje of vakantie in eigen gemeente nog nooit zo inspirerend was geweest.

Foto’s Arjen Vos, Jaap Maars en archief AV

Lees ook de ‘Aalsmeer/Aalsminder’ van:
-Frans Sparnaaij
-Karin Eveleens
-René en Saskia Waning
-Arjan Hoogendoorn
-Frank Spring in ‘t Veld
-Patrick Spaander 
-Frank de Vries
-Mandy van der Zwaard
-Roy en Justin Huiskens
-Daniëlle Jonker
-René Vreken
-Afke Borgman
-Michael Kamsteeg
-Debby Albers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel