GUN Aalsmeer zijn Waterfront

Door: Joop Kok. (beschouwing)“We zijn enorm enthousiast over het hele project. We zien dagelijks wat de aantrekkingskracht is van het waterfront bij mooi en minder mooi weer. Hondenbezitters, watersporters, zwemmers, recreanten, wandelaars, fietsers, iedereen zou moeten kunnen genieten van dit mooie stukje Aalsmeer dat op dit moment nog een verwaarloosde boel is. We hebben als bewoners op alle mogelijke manieren onze bijdrage kunnen leveren. Kortom een perfect participatieproject op basis waarvan het college in februari 2019 een voorkeursvariant heeft aangemerkt: de Droomvariant. We zijn enorm enthousiast over het hele project.”

Met de woorden ‘GUN Aalsmeer een mooi waterfront’, sloot Wim Rietveld, die namens de bewoners Stommeerweg 117 tm 135 insprak, zijn bijdrage af tijdens de commissievergadering van dinsdag 1 september 2020.

Een geretoucheerd beeld
Nu, zo’n drieënhalf jaar later, wordt dit optreden van de heer Rietveld in de door de bewoners aangeleverde stukken niet vermeld. Er wordt gesuggereerd dat men na het aanleveren van een schetsontwerp in 2018 in alle vertrouwen heeft afgewacht. Dankzij de opmerkzaamheid van een bewoner kwam men er toevallig achter dat deze elementen geplaatst werden toen het al te laat was om er iets aan te doen. Een geretoucheerd beeld van de werkelijkheid. De lovende woorden over participatie en droomvariant waren weggepoetst en vervangen door woorden die daar haaks opstaan. Het beeld van de heer Rietkerk als inspreker in 2020, de uitgesproken tekst en de tekening van de Droomvariant met ingetekende barbecueplekken en gymplek, ondersteunen dit.

Nu het Waterfront er is, gunnen de bewoners deze niet langer aan alle Aalsmeerders. Er zou regelmatig sprake zijn van overlast veroorzaakt door jongeren rond de twee barbecueplaatsen en de buitengymplek. Vaak tot diep in de nacht de ‘bekende’ overlast van muziek, lallende mensen, scheurende scooters, rook en barbecue geuren en gebruik van de aanliggende tuinen als toilet. De bewoners willen daar vanaf.

Ook voor de minderbedeelden
Sybrand de Vries van D66 kon zich wel vinden in dit verhaal en gaf aan een motie in te willen dienen om de barbecueplekken te vervangen door babbelbankjes. Dwars tegen de eerder gedane toezegging in van fractiegenoot Jeffrie van der Tol en dwars tegen de voorkeur van coalitiegenoten CDA en VVD. Het CDA bij monde van Gerard Winkels vond de barbecueplekken op die locatie uitermate geschikt, juist ook voor de minderbedeelden. Ook zij hadden het recht om te kunnen genieten van één van de mooiste plekken van Aalsmeer. Hij genoot ervan als hij zag dat mensen het daar naar hun zin hadden. Joost de Vries van de VVD gaf aan dat de afstand tussen de barbecueplekken en de privé tuinen minstens 30 meter was. Hij stelde voor om het nog een paar zomers aan te zien.

Kwestie van handhaving
Ronald Fransen van GroenLinks had nog steeds geen huiswerk gemaakt, opnieuw stelde hij de vraag wat ze aan het doen waren en wat de wijzigingen inhielden. Jelle Buisma van de PvdA vroeg zich af hoe ernstig de door D66 geconstateerde overlast was. In de bijlagen die waren toegevoegd over meldingen van overlast, was niets terug te vinden. Ook vroeg Buisma zich af wat de zin was van het weghalen van de barbecueplekken als het toch toegestaan blijft om daar te barbecueën.

Voor de goede orde, over de relatie tussen geluidsoverlast, onveiligheid en de aanwezigheid van barbecueplekken, is al eerder een rechterlijke uitspraak gedaan. De rechter gaf aan dat dat een kwestie is van handhaving van de openbare orde.

Bestemmingsplan en Plassenlint loskoppelen
Werner Koster van Absoluut Aalsmeer zag de aanleg van het Waterfront als een waardevolle aanwinst voor alle Aalsmeerders. Ook hij maakt regelmatig gebruik van de wandelboulevard om daar te verpozen. Hij ging mee in de geretoucheerde werkelijkheid en stelde dat het hele participatietraject niet goed was verlopen en dat er zo nu en dan verkeerde afslagen waren genomen. Wat de motie betreft vroeg hij zich af of het in plaats van babbelbankjes niet gewone bankjes konden zijn. Dick Kuin eveneens van AA vroeg zich af of het niet verstandig zou zijn geweest om het bestemmingsplan, dat nu ter goedkeuring aan de raad was voorgelegd, los te koppelen van het Beschermd Dorpsgezicht – Het Plassenlint. Hij vond het er tussen gefrommeld.

Schorsing
Voor Judith Keessen van FlorAalsmeer was dit het moment om terug te gaan naar 28 oktober 2021 toen er op haar verzoek een interpellatiedebat was gevoerd over het feit dat het plassenlint buiten de besluitvorming van de Waterfrontplannen was gehouden. Het gevolg kunt u teruglezen in het volgende artikel: Steigers Waterfront illegaal of voor de eeuwigheid? Keessen en even later ook Fransen, wilden van portefeuillehouder Kabout weten of er na de goedkeuring van dat document in 2015, er nog veranderingen hadden plaats gevonden zonder dat de raad daar in gekend was. Het antwoord van Kabout was wat voorzichtig: “Nee maar wel geactualiseerd.” Voor Kuin was er geen twijfel: “Als ik het goed begrijp betekent dat, dat in dit bestemmingsplan het plassenlint wordt opgenomen als een integraal onderdeel maar dat het tegelijkertijd wordt aangepast. En dat is waar ik over val, al een paar keer.” Kabout probeerde het opnieuw: “Het plassenlint, dat hebben we exact al besproken, twee weken geleden, namelijk dat de betreffende commissie die hier over gaat het stuk heeft geactualiseerd.” De onduidelijkheid nam hierdoor alleen maar toe en er werd een schorsing aangevraagd.

Kritiekloos akkoord
Bij terugkomst in de raadzaal gaf Kuin te kennen dat het Plassenlint, zoals gevoegd bij de stukken, wel degelijk wezenlijk verschilt van het door de gemeenteraad goedgekeurde Plassenlint. Het was steeds weer zijn punt om dat te willen maken en hij gaf te kennen dat er ook anderen zijn die dat vinden en dat hij daar blij mee is. Wat voor verschillen dat dan zijn maakte hij niet duidelijk. AA, FA, GL en D66 vroegen er zelfs niet naar en gingen kritiekloos met zijn woorden akkoord. De procedure zal opnieuw worden gestart en het bestemmingsplan en het Plassenlint zullen onafhankelijk van elkaar behandeld worden. Voordeel is wel dat men nu echt gedwongen wordt om het ‘oude’ en ‘nieuwe’ Plassenlint naast elkaar te leggen om te kijken waar de verschillen zijn. Ik voorspel u nu al het antwoord: er zijn geen verschillen.

(Foto’s: Archief AV/Arjen Vos)

5 reacties

  1. Inderdaad Tienie, maar voeger liepen ontwerpers wel eens over een locatie tegenwoordig zitten ze op afstand achter een pc met een automatisch tekenprogramma en worden de mensen daarin niet mee bewogen, ik denk dat het al heel veel zou schelen als er geen fietsers e.d meer zouden mogen komen en dat is simpel op te lossen door de APV borden neer te zetten. Stonden voorheen ook in seringenpark zodat men kon zien dat het een verbod is voor fietsen ed, want ook daar moet je uitkijken voor fietsers e.d. Borden zetten, handhaven, bekeuren. Dan houden we het overal prachtig, en het is een genot om daar te lopen.

  2. Als vegetariër vindt ik het niet prettig om de vlees lucht te ruiken bij het barbecue gebeuren.

  3. Voor dat de bbq plekken er zaten waren er al lallende brommer rijdende bezoekers en dronken gekkies die net even te gezellig uit de kroeg komen. Echter nu hebben de bezoekers een plek om hun afval weg te gooien en te zitten. De gemeente leegt standaard elke zondag de bakken. Wij wonen het dichtst bij qua afstand op het waterfront, inmiddels al 21 jaar. Ik kan niet oordelen over de sportplek en de andere recreatie plekken. Maar tot nu hebben wij geen last van de plek op onze hoogte. Eigenlijk alleen maar gezinnen die zelf niet de plek hebben om in de tuin aan een picknick tafel te recreëren. Alleen maar gezelligheid. Moet eerlijk toe geven toen het werd aangelegd waren we behoorlijk sceptisch het is tot nu 100% mee gevallen. De enorme toename aan auto’s en gigantische denderende vrachtwagen (met dank aan de idiote knip) geven in ons geval veel meer overlast.

  4. Waar zijn wij allemaal druk mee. Het is prachtig voor iedereen. Geen onderscheid tussen arm of rijk. Je ziet vele mensen genieten ook de mensen met een kleinere portemonnee. Er is overal in welke gemeente dan ook wel een groepje die overlast veroorzaakt. Daar is handhaving voor. Het is geen oplossing om daar de regels voor te veranderen. De meerderheid geniet ervan en laat dit zo.

  5. Moet eens voor de grap met rolstoel of kinderwagen dat eerste stuk wandelpad afleggen. Loop je uiteindelijk tegen een trap aan, moet je weer helemaal terug. Typisch stukje uittekenen op papier en er verder niet over nadenken, helling was zoveel logischer geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel