Bewoners halen bakzeil in rechtszaak Waterfront

Barbecueplek langs Waterfront in gebruik

Door: Klaas Leegwater. Een aantal bewoners op de Kudelstaartseweg en Stommeerweg heeft van de rechter grotendeels ongelijk gekregen in beroepsprocedures tegen de gemeente over het afgeven van omgevingsvergunningen voor project Waterfront. De bezwaren rond de vernieuwde wandelboulevard en uitbreiding van het Surfeiland aan de Westeinderplassen gingen onder andere over de aanleg van steigers en vlonders, het creëren van barbecueplaatsen en het verruimen van het recreatiegebied rondom de watertoren. 

Met het doorknippen van een lint door wethouder Bart Kabout werd de opgeknapte oever langs de Poel tussen Mensinglaan en Bachlaan, voor een groot deel gefinancierd door Stichting Leefomgeving Schiphol, ruim een jaar geleden weliswaar officieel geopend, helemaal volledig afgerond was het project nog niet. Bij de watertoren moesten nog verschillende werkzaamheden worden uitgevoerd; een vlonder, een wandelpad, het verplaatsen van een afrastering en het bouwen van een fietsenstalling.

Negatieve invloed op privacy
Eigenaren van het huis naast de watertoren vochten de verleende omgevingsvergunning in 2020 aan bij de rechter. De bewoners menen dat de natuurlijke buffer tussen hun tuin en recreanten zal gaan verdwijnen en dit een negatieve invloed zal hebben op hun privacy en rust. Vooral van een vlonder en wandelpad bij de watertoren vreesden de huiseigenaren overlast. De voorzieningenrechter besliste begin 2021 dat alle bouwwerkzaamheden rondom de watertoren voorlopig moesten worden opgeschort in afwachting van de definitieve uitspraak.

Scheefstand watertoren
Een deel van de zorgen van de bewoners werd eind 2022 weggenomen door het collegebesluit de vlonder en wandelpad langs de watertoren niet te realiseren vanwege een mogelijk negatief effect op de bouwkundige staat van de watertoren. Vorig jaar werd bekend dat het monument steeds meer uit het lood komt te staan. “We kunnen niet riskeren dat we rond de toren zaken gaan aanleggen die we misschien binnen een aantal jaren weer moeten weghalen omdat de toren verder is verzakt,” meldde toenmalig wethouder Dick Kuin. 

Rechtbank Amsterdam oordeelde vorige week dat overig geplande bouwwerkzaamheden bij de watertoren niet strijdig zijn met het geldende bestemmingsplan. Dus hoefde het college geen rekening te houden met zorgen van eisers over hun woon- en leefklimaat, zo staat in het vonnis. Ook andere bezwaren van de bewoners over steigers en vlonders verder weg van hun woning, en verstoring van een valkennest in de top van de watertoren schoof de rechter van tafel. ‘Dit heeft geringe mate van gevolgen.’ 

Kwestie van handhaving
Verder meent de rechter dat mogelijke geluidsoverlast en onveiligheid een kwestie is van handhaving van de openbare orde. Dit laatste betrekt de rechter in een ander vonnis eveneens op de bezwaren van een bewoner aan de Stommeerweg die overlast vreest van een barbecueplek en zitgelegenheid op de boulevard tegenover zijn woning. Ook andere bezwaren van deze huiseigenaar werden ongegrond verklaard, alleen een besluit over het verwijderen van stortstenen zal het college opnieuw moeten nemen. 

Binnen zes weken na de uitspraak van Rechtbank Amsterdam is beroep mogelijk bij de Raad van State. Eén huiseigenaar krijgt een schadevergoeding van 1500 euro, te betalen door de Staat, vanwege overschrijding van de beroepsfase

Lees ook: Vlonder van de baan door scheefstand watertoren

(Foto’s archief AV/Arjen Vos)

3 reacties

 1. Je zal er maar wonen.
  En een reactie op een reactie.
  Het is voor iedereen en alle lagen van de bevolking.
  Behalve als het restaurant een feestje gaat geven tegen flinke betaling.
  Dan is het eiland 5 dagen niet beschikbaar.
  Fijn hé net die warme dagen.

 2. PBW -platform bewoners Waterfront- heeft vanaf deze plek niet de behoefte om in te gaan op de gedane uitspraak van de rechter.
  Maar wel een woord van morele ondersteuning voor de omwonenden uit dit artikel.
  ‘Bakzeil halen’ hoeft per definitie geen nederlaag te betekenen.
  Er is juist moed en kracht nodig, om als dit nodig is, persoonlijk de zeilen te hijsen in stormachtig weer.

 3. Gelukkig dat zij verloren hebben. Het is prachtig geworden en belangrijker toegankelijk voor alle bewoners van alle lagen in de gemeenschap. Laat iedereen eens kijken naar de medemens. Altijd maar alleen naar je zelf. Gemeente top gedaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin