Vlonder van de baan door scheefstand watertoren

Door: Klaas Leegwater. Een vlonder annex aanlegsteiger die ten behoeve van project Waterfront aan de zuidwestzijde van de watertoren nog moest worden aangelegd is voorlopig van de baan. Dat meldde de gemeente dinsdag in een persbericht. Reden is de kleine scheefstand van de toren die mogelijk in de toekomst kan toenemen. “We kunnen niet riskeren dat we rond de toren zaken gaan aanleggen die we misschien binnen een aantal jaren weer weg moeten halen omdat de toren verder is verzakt,” schrijft verantwoordelijk wethouder Dick Kuin.

Dat de watertoren aan het verzakken is kwam in 2014 aan het licht maar was mogelijk al eerder bekend. Bij een meting afgelopen herfst bleek dat de overhelling richting het water met ruim drie centimeter is toegenomen ten opzichte van acht jaar geleden. Wat precies de oorzaak is is niet helemaal duidelijk, dat moet nog worden onderzocht. Volgens de Aalsmeerse architect Richard Pannekoek is de aanleiding de grote hoeveelheid stortstenen die  rond de toren is aangebracht.

(Foto W&H Sports)

Stortstenen
“De toren is uitgerekend met 1000 ton gewicht in de bassins. De twee bassins staan leeg, dus er is sprake van enige ruimte op de heipalen. Door het ongebreidelde aanbrengen van stortsteen om de toren kan er negatieve kleef ontstaan. Het gewicht van de stortsteen gaat dan voor een deel zogenaamd aan de heipalen hangen, waardoor overbelasting van de palen kan ontstaan,” schreef Pannekoek in mei als reactie op een column van Dick Piet over de scheefstand.

Wethouder Kuin laat de komende jaren meer metingen uitvoeren in hoeverre de scheefstand toeneemt en of er maatregelen nodig zijn. “De scheefstand van de watertoren is nu zeker niet verontrustend, maar we gaan de situatie wel in de gaten houden met nieuwe metingen volgend jaar.” Welke maatregelen eventueel zullen worden genomen bij verdere scheefstand meldt het persbericht niet.

Rechtszaken
Geen onbelangrijk detail is dat de vlonder/aanlegsteiger aan de watertoren tevens inzet is van een rechtszaak aangespannen door de bewoners van het huis naast de watertoren. Zij tekenden in 2020 beroep aan tegen het afgeven van een omgevingsvergunning voor het gehele project Waterfront. Zij vrezen dat de natuurlijke buffer tussen hun tuin en recreanten zal gaan verdwijnen. ‘Dat zal een negatieve invloed hebben op onze  privacy en rust. 

De bewoners denken tevens dat aanleg van een aanlegsteiger rond de watertoren een gebied is waar geen gemotoriseerd vaarverkeer mag plaatsvinden vanwege onveiligheid voor zwemmers en surfers. In maart 2021 sommeerde de voorzieningenrechter de gemeente de inmiddels gestarte werkzaamheden rond de watertoren direct te laten stoppen. Gevolg is dat de wandelstrook langs de oever ter hoogte van de watertoren nu wordt onderbroken.

Uitspraak in 2023
De procedure loopt nog steeds. In januari 2023 staat de volgende rechtszitting gepland, uitspraak in de loop van volgend jaar. Vorig jaar september lieten de huiseigenaren per brief een noodkreet uitgaan naar alle raadsleden: ‘Wat kunt u nog voor ons doen? Heeft de raad inderdaad een controlerende taak.‘ Ook bewoners aan de Stommeerweg hebben een procedure lopen tegen een onderdeel van Waterfront. Zij ageren tegen de inmiddels gerealiseerde barbecueplek vlakbij hun woning. Uitspraak van de rechter in 2023.

Nu de gemeente heeft besloten dat de vlonder/aanlegsteiger bij de watertoren voorlopig niet wordt aangelegd zal het ontwerp bestemmingsplan Waterfront worden aangepast. Van 9 december 2022 tot 19 januari 2023 ligt het gewijzigde  plan ter inzage in het Raadhuis, en is deze periode ook digitaal in te zien op ruimtelijkeplannen.nl. 

Foto’s archief AV

2 reacties

  1. De watertoren kan in de toekomst zeker een toeristen trekpleister worden, net als de toren van PISA. We krijgen in de zijstraat ook al een attractie namelijk een KOOPGOOT net als in ROTERDAM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin