Column: ‘Watertoren dreigt om te vallen’

Staat de Watertoren nou scheef of niet… (Foto Dick Piet)

Door: Dick Piet. Volgens mij staat de Watertoren scheef. Echt, ik zou zweren dat Aalsmeers meest gefotografeerde monument uit het lood staat. Je moet wel goed kijken. Maar iedere keer als ik hem zie, lijkt het alsof de 51 meter hoge toren dreigt om te kukelen. Goed, ik overdrijf een beetje. Twee beetjes zelfs. Maar tóch. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken, dat onze (t)rots in de branding van de Westeinderplas voorover helt.

Gelukkig buigt het 51 meter hoge gebouw wel de goeie kant op, richting het water. Want stel nou dat ik niet overdrijf, maar het aan het juiste eind heb. Dat de toren inderdaad begint te kantelen. En hij vandaag of morgen met donderend geraas naar beneden komt. Dan veroorzaakt dat slechts een gigantische plons in de Poel. Als hij de andere kant omvalt, is het een ander verhaal. Dan is de Hornmeer het bokkie.

Op het moment dat de monumentale toren in het water dendert, moeten er natuurlijk geen surfers en zeilers in de buurt zijn. Ook Rekelhof moet daar niet net zijn fuiken legen, want dan kan hij naar zijn paling fluiten. Ik denk wel, dat als de toren het water induikt, er een enorme vloedgolf ontstaat. Je mag dan hopen, dat de bewoners van Leimuiden tijdig een tsunamiwaarschuwing krijgen.

Het kan uiteraard ook zo zijn, dat de Watertoren in de winter het loodje legt. Je kunt er donder op zeggen, dat het dan streng vriest. Dat eindelijk weer eens op de Poel geschaatst kan worden. We zullen er maar van uitgaan, dat schaatsers zich op hun ijzers snel uit de voeten weten te maken. Maar reken maar, dat het een spectaculair gezicht is, als de Watertoren krakend door het ijs zakt.

Voor slechtvalk Sidonia hoop ik, dat de op 452 vijftien meter lange palen gebouwde Watertoren niet bezwijkt als zij net zit te broeden. Dat zou ik zielig vinden. Of ze dit jaar wat te broeden heeft, is echter de vraag. Afgelopen jaar is namelijk mannetje Yougster overleden. Het is dus afwachten geblazen, of Sidonia een nieuwe minnaar aan de haak heeft weten te slaan. Voor de nodige rust, is de toren al wel tijdelijk gesloten.

Wat ik ook erg slordig zou vinden, is als het gebouw instort op het moment dat een huwelijkssluiting plaatsvindt. Dan is het voor het bruidspaar niet dé dag van hun leven, maar hun laatste. Alleen van de bruidsfotograaf kan die dag niet meer stuk. Foto’s van het bruidspaar, met op de achtergrond een voorover in de Westeinderplas kukelende Watertoren, leveren hem geheid de Zilveren Camera op.

Waar ik uiteraard benieuwd naar ben is, waardoor de Watertoren scheef zakt? Mogelijk zijn enkele van de 452 palen, die vijf en negentig jaar geleden in een zanderig landtongetje aan de Kudelstaartseweg geheid werden, verrot. Want het zijn wel houten palen, hé. Worden die door Rijkswaterstaat wel voldoende gecontroleerd? Ook of de muren niet hier en daar beginnen te scheuren?

De Watertoren is een Rijksmonument, dus mag je van deze instantie alertheid verwachten. Hoewel… U heeft dat van vuurtoren Kijkduin toch ook gelezen? Die rode vuurtoren in Den Helder, die in de volksmond ‘Lange Jaap’ wordt genoemd. Jaarlijks onderwierp Rijkswaterstaat deze toren aan inspecties. En riep telkens, dat de toren in picobello staat verkeerde. De werkelijkheid bleek helaas geheel anders.

Een paar maanden geleden bleek dat het goed mis was met Lange Jaap. Er waren een paar scheuren in de toren ontdekt. Mogelijk zaten die er al vele jaren en was er gewoon overheen geschilderd. Paniek alom. Gevreesd werd voor acuut instortingsgevaar. Meteen werden hekken rond het gebouw geplaatst om bezoekers te weren. Of de toren gered kan worden, is hoogst onzeker.
Inmiddels hebben ingenieurs de veiligheid van de vuurtoren geanalyseerd. Lange Jaap is niet meer veilig. Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) onderzoeken nu een ultieme poging om de vuurtoren te stutten. En kijken tevens of er voor de lange termijn toch nog mogelijkheden zijn om de vuurtoren, die precies vijftig jaar ouder is dan onze Watertoren, te behouden.

De gemeente Den Helder baalt als een stekker, dat ze deze ellende niet heeft zien aankomen. Dat bedoel ik, dit kan Aalsmeer ook treffen als er niet goed wordt opgelet. Want u kunt wel lacherig doen over dit stukkie en mij voor gek verklaren, bewijs maar dat de Watertoren nog steeds kaarsrecht overeind staat. En ik hier dus echt geen nepnieuws verspreid.

Over zes jaar, in 2028 bestaat hij 100 jaar. Tenminste, als hij tegen die tijd niet al lang en breed in het ruime sop van de Poel is verdwenen. ‘t Is niet te hopen. Stel je voor: Aalsmeer zonder Watertoren… Ondenkbaar, toch?

9 reacties

  1. Het lijkt erop omdat hij taps toelopende is gebouwd, maar omvallen zal denk nooit gebeuren, wel de mooiste bijna van Nederland

  2. De toren is uitgerekend met 1000 ton gewicht in de bassins. De twee bassins staan leeg, dus er is sprake van enige ruimte op de heipalen.
    Door het ongebreidelde aanbrengen van stortsteen om de toren kan er negatieve kleef ontstaan. Het gewicht van de stortsteen gaat dan voor een deel z.g aan de heipalen hangen, waardoor overbelasting van de palen kan ontstaan.

  3. Geen probleem, de projectontwikkelaar die van het fort kudelstaart 6000m2 horeca wil maken, heeft een plan om op het fort van kudelstaart een uitkijk/starttoren te bouwen. Dus we behouden vast wel een toren…..

  4. Op zich geen slechte gedachte, het gewicht van de basaltblokken op de onderliggende grondlaag drukt deze omlaag. Aangezien de grond verkleefd is aan de palen, bestaat de mogelijkheid dat hierdoor ook de palen omlaag worden getrokken. Dat kan echter alleen gebeuren als de palen niet tot de zandlaag geheid zijn, want dan kunnen ze nog zakken. Volgens mij was de vragensteller Dick Kuin en zijn er destijds ook metingen verricht die uitwezen dat er niets aan de hand was. Wel, meen ik me te herinneren, dat er de toezegging gedaan werd dat er ook in de toekomst op gelet zou worden. Maar gebeurt dat ook? Wat als nu blijkt dat de toren toch schuin wegzakt, wordt de watertoren dan voor de toerist nog aantrekkelijker? Aalsmeer als Pisa van het Noorden?

  5. Ooit zijn er serieuze vragen gesteld in de gemeenteraad over de (vermeende?) scheve stand van de Watertoren. De vragensteller was van mening dat de oorzaak gevonden moest worden in het gewicht van de basaltblokken aan de voet van de Watertoren.

  6. Volgens mij draagt neef Dick links een slof en rechts een oude voetbalschoen. Hij houdt of de camera niet recht of hij loopt een beetje scheef. Maar wel een leuke column!

  7. We hebben in Aalsmeer onze eigen Yvonne Coldeweijer; Dick Piet, verspreider van ‘fake news’ 😉

  8. In Pisa (Italië) weten ze hoe je een toren staande houdt.
    Misschien een tip voor Rijkswaterstaat om daar eens te informeren. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel