Door: Joop Kok (beschouwing). In de oordeelsvormende commissievergadering van 5 maart besloot de commissie dat de procedure rond het Waterfront opnieuw moest worden gestart en dat het bestemmingsplan en het Plassenlint onafhankelijk van elkaar behandeld moesten worden. Men was van mening dat, mede door de krachtig uitgesproken woorden van commissielid Dick Kuin van AA, dat er verschil was tussen het oude Plassenlint van 2015 en het nieuwe Plassenlint van 2024. Blijkbaar hadden maar weinig commissieleden de moeite genomen om te onderzoeken of die verschillen er waren en vertrouwden ze, zonder te vragen van wat Kuin nu precies bedoelde, op zijn woorden. Zie het eerder verschenen artikel GUN Aalsmeer zijn Waterfront.
Fundamenteel geen verschil
Het college zag dit besluit van de commissie niet zitten, het zou weer extra tijd kosten en de garantie dat de commissie nu wel zijn controlerende taak zou vervullen, was er niet. Het college nam het initiatief over en liet een onderzoek verrichten naar mogelijke verschillen. Het verslag stuurde men in de vorm van een raadsbrief naar de commissieleden. Afgelopen dinsdag 2 april legde portefeuillehouder Kabout uit dat er fundamenteel geen verschillen waren en dat het agendapunt in ongewijzigde vorm weer terug was in een oordeelsvormende vergadering.
Verhaal halen
Zo op het eerste gezicht leek zo’n vergaderpunt als het actualiseren van een bestemmingsplan en een beschermd dorpsgezicht, een appeltje-eitje. Maar dat lag toch anders. Tijdens de beeldvormende vergadering kwamen Waterfrontbewoners alsnog verhaal halen. Ze hadden met enthousiasme meegedaan aan de inspraak, vol lof, maar het uiteindelijke resultaat was hun zwaar tegen gevallen. Hun belangen waren overruled. En ja, daar zat iets van waars in. Hoe goed de gemeente ook dacht de burgers te informeren, zij die in de Hornmeer woonden werden pas wakker toen de belangrijkste participatieavonden al achter de rug waren. Met veel tamtam maakten ze alsnog hun grieven en wensen kenbaar. Er kwamen aanpassingen. Op dat moment waren de Waterfrontbewoners niet wakker en reageerden zij weer niet.
Niet actief geïnformeerd
Maar er was nog iets dat de geschiedenis inkleurde, dat was het ‘over het hoofd’ zien van het Beschermd Dorpsgezicht ‘Het Plassenlint’. De raad was, bij het nemen van een besluit over de uit te voeren plannen, niet actief geïnformeerd over het beschermde dorpsgezicht en het advies van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) om de steigers in hout of composiet uit te voeren. Zij had kenbaar gemaakt dat het toegankelijk maken van de plasoever van grote toegevoegde waarde zou zijn, maar dat ze zich niet kon vinden in de gekozen asfalt wandelpaden en betonnen steigers die niet passend zijn binnen de karakteristiek en ontwerpkwaliteit zoals beschreven in de waardestelling van het beschermd dorpsgezicht Plassenlint. Dit was een zaak die het vertrouwen van een aantal raadsleden in het functioneren van het college geen goed had gedaan. Alleen al het woord Plassenlint riep argwaan op. Lees ook het eerder verschenen artikel Steigers Waterfront illegaal of voor de eeuwigheid?
Fundamenteel geen wijzigingen
In eerste instantie stonden AA en D66 achter de belangen van de Waterfronters en zochten ze naar mogelijkheden om hen tegemoet te komen. Er werd gesproken over verplaatsing BBQ plekken en aanpassing bestemmingsregels. Werner Koster van AA was van plan om in de raadsvergadering van 18 april een amendement in te dienen dat in zal gaan op de meer technische details van het bestemmingsplan. Hij stelde het college de vraag in hoeverre het bereid was om in overleg te treden met de bewoners. Sybrand de Vries van D66 trok het voorgenomen amendement en motie nu in. Hoe dat met het Plassenlint zat lag toch anders dan hij in eerste instantie dacht, hij had achter de schermen een verhelderend overleg gehad met de wethouder en betrokken ambtenaar en hij had geconstateerd dat hij onvoldoende steun in de raad zou krijgen. Wanneer het college formeel kon toezeggen om in gesprek te gaan met aanwonenden om de bestaande overlast te beperken of weg te nemen en te garanderen dat dit ook bij iedere toekomstige aanpassing van het Waterfront zal gebeuren kon D66 akkoord gaan.
Mea Culpa
Fransen van GroenLinks jongleerde met woorden als vorm, inhoud en proces en vond het ontzettend slordig dat het college het besluit van de commissie niet had opgevolgd. Vanwege het niet toetsen van de plannen van het Waterfront aan het Plassenlint, vroeg Judith Keessen van FlorAalsmeer zich af hoe serieus je een gemeente kan nemen wanneer die van de bewoners verlangt dat zij dat wel doen? Ze had gehoopt op een mea culpa van de portefeuillehouder maar gezien het verloop van de avond was die illusie de grond in geboord. FlorAalsmeer zal principieel tegen stemmen. Lees ook het eerder verschenen artikel Raad onvolledig geïnformeerd in dossier Waterfront.
Hoe anders werd er naar gekeken door het CDA en de VVD. Gerard Winkels (CDA) was voor, is voor en zal voor blijven. “Als er al een plan is waar behoorlijk is geparticipeerd dan is dit er wel één”. Joost de Vries (VVD) “Wij vinden het een fantastische ontwikkeling”. Sybrand de Vries was tevreden met de toezegging van portefeuillehouder Kabout.
(Foto’s Joop Kok)
2 reacties
Beste Joop,
Ik volg je artikelen met veel belangstelling. Toch wil ik aan jouw opgeschreven bovenstaande uitspraak: ” Zij die in de Hornmeer woonden werden pas wakker toen de participatieavonden voorbij waren’, een kleine nuance aanbrengen:
Er waren ook wakkere participerende bewoners in de Hornmeer, die gezamenlijk toen optrokken met de gemeenteraad en heel Aalsmeer het mooie Waterfront gunde, in beheersbare vorm.
Pffff….. zet eerst even duidelijk een paar borden neer met daarop een verbod voor Fiets/BBQ met daarbij meteen de €150.00 boete. Dat scheelt een hoop irritatie, de mannen van gemeente reiniging hebben het al druk genoeg, neem nou eens een keer actie waarom duurt het altijd zo lang in dit dorp!!! Borden zetten en men weet meteen waar ze aan toe zijn.En zet die borden ook meteen in het seringenpark en hornmeerpark. Klaar!!! En nee, niet eerst weer een vergadering….. aan het werk!