Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 395. De Rabobank vertrekt uit Aalsmeer. AalsmeerVandaag meldde: Op 21 juni kregen klanten van de Rabobank per mail de bevestiging dat het kantoor in de Zijdstraat begin juli definitief de deuren sluit.’ Uiteindelijk blijkt ook deze bank, na meer dan honderd jaar, een Zeemeeuw: ‘Je krijst wat, je schijt de boel onder en je vliegt weg.’
Mooie praatjes: Nog maar vijf jaar geleden kondigde de Rabobank aan, ‘de bank in de Zijdstraat te kunnen openen. Het nieuwe advieskantoor krijgt een multifunctionele bestemming waar behalve alle voorkomende bankzaken ook vergaderingen kunnen plaatsvinden.’ En nu, na het Dorp te hebben opgescheept met het supermarktgedrocht-op-de-verkeerde-plek Lidl, zijn ze weg, verdwenen, pleite, foetsie.
Meepraten en meebeslissen
‘Vergaderingen’? Ja, dat was een van ‘multifunctionele bestemmingen’ die werd beloofd. Want de Rabobank beweert nog steeds een ‘coöperatie’ te zijn: ‘Wat maakt de Rabobank als coöperatie ánders dan andere banken?’ zegt de bank op zijn website. ‘Wij hebben geen aandeelhouders, maar leden. In plaats van dividend te betalen aan aandeelhouders, investeren we een deel van onze winst terug in de maatschappij. Onze leden zijn bovendien meer dan gewone klanten. Ze kunnen meepraten en meebeslissen over de koers van de bank en over welke lokale projecten we steunen.’
Op 9 februari 2014 schreef ik, toen nog in het Witte Weekblad (Pennenstreek 15): ‘Bij een coöperatie “werken de leden zelfstandig samen voor een gezamenlijk belang”. Waar waren die leden, toen de Rabobank werd verpatst aan Lidl?’ Zo’n vraag kan nu weer worden gesteld: Waar waren die leden, toen de Rabobank verdween uit Aalsmeer?
Ongeloofwaardig
Het ‘coöperatieve’ van de Coöperatieve Rabobank U.A. is volstrekt ongeloofwaardig als je naar de ‘dochters’ van deze bank kijkt. Zoals de Rabo Vastgoedgroep, die bestaat uit een financiële holding en de onderdelen Bouwfonds Investment Management (Bouwfonds IM) en MAB Development Group. De ‘vastgoedpoot’ is natuurlijk de eerstverantwoordelijke voor de grondverkoop aan Lidl en de verhuizing naar – en de verdwijning uit – de Zijdstraat van ‘onze’ Rabobank.
Een vriend mailde me indertijd: ‘Ik hoor uit welingelichte bron dat de Rabobank een deal heeft met Lidl, dat voor een appel en een ei leegstaande bankgebouwen kan opkopen.’ (Pennenstreek 79, 25 mei 2015). ‘Maar ook het college van B&W – lees: de wethouder van ruimtelijke ordening – heeft boter op zijn hoofd,’ schreef ik op 4 mei 2015 (Pennenstreek 76). ‘In het ‘Concept Startnotitie’ staat: “De bouw van de supermarkt is in strijd met het bestemmingsplan” – dat spreekt van “Centrumdoeleinden” en “Groenvoorzieningen”. Daar had het college bij kunnen laten: afwijzen dus. Maar nee.’
Burgemeester Nobel werd bereid gevonden om de eerste paal te slaan voor de Lidl-in-aanbouw, schreef ik op 30 augustus 2018 (Pennenstreek 248). ‘Hij stamelde nog een paar woorden als: “meer draagvlak”, “goed overleg” en “beperking van de verkeers- en geluidsoverlast”. Ook verwacht de gemeente dat “de vestiging van de Lidl de aantrekkingskracht van het centrum zal versterken”. Hoe krijg je het verzonnen? Vertegenwoordigers van winkeliersvereniging Meer Aalsmeer stonden erbij te applaudisseren. Juichend legde de veroordeelde zijn hoofd op het hakblok.’
Lidl-leed
Het is interessant om te zien wie onze bestuurders waren die de Rabobankvastgoedpoot in staat stelde om het Lidl-leed aan te richten. In 2014 hadden wij als burgemeester Jobke Vonk-Vedder, voortijdig afgetreden op 1 mei 2015. Zij werd opgevolgd, op 13 mei 2015 door Jeroen Nobel, die tot april 2019 waarnemend burgemeester was. Wethouders waren: Tom Verlaan (van mei 2014 tot 12 mei 2016) die werd opgevolgd door Robbert-Jan van Duijn die in december 2019 werd voorgedragen als nieuwe burgemeester van Nieuwkoop, en Gertjan van der Hoeven, die van april 2010 tot mei 2018 wethouder was.
Het was dus het College Van Duijn – Van der Hoeven – Nobel dat het Zeemeeuwtrio vormde, dat twee jaar geleden is verdwenen. Nu gaat de Rabobank hen achterna: van Coöperatieve Tuinbouwbank tot Puinbouwbank.
Foto archief AV/Arjen Vos
9 reacties
Ik geef, na even getwijfeld te hebben of ik dat wel moest doen, toch een reactie.
1. Dat de in-/uitrit van het Praamplein is veranderd kan je niet de Rabobank aanrekenen. Ik ben het met je eens dat het nu druk is op zaterdag, maar ik heb niet genoeg verstand van zaken om te kunnen beoordelen of dit de enige reden is, of dat er ook nog andere (tijdelijke) oorzaken zijn.
2. Het is inderdaad jammer dat de Rabobank vertrekt uit Aalsmeer en er zijn, zeker voor de doelgroepen die jij benoemt. Echter kan een commercieel bedrijf niet altijd iets in stand houden op basis van ” vroeger”. Hoe lang zouden ze dat dan moeten doen? En tot welke grens? Retorische discussie.
3. En toch werkt dat zo. Soms zijn beslissingen geen democratisch besluit. Als een bedrijf besluit tot opening of sluiting, is dat niet iets wat met leden, aandeelhouders etc. hoeft te worden afgestemd, Bovendien vraag ik me of de (honderd)duizenden leden die niet uit deze regio komen (en dus een veel grotere groep vormen dan de leden uit deze regio) het echt interesseert. Die kijken naar de waarde van de bank in zijn totaliteit en de tarieven.
Ik heb zelf geen enkele bemoeienis met de Rabobank. Ik bankier zelf van oudsher bij de Postbank, die (helaas) opging in de ING, die ook verdween uit Aalsmeer. Daar baalde ik als consument ook van, maar bedrijfstechnisch gezien begrijp ik het wel.
Ik reageer wel omdat de doorgaans zo goed geschreven Pennenstreken nu zo zwalkte. Ik kijk graag uit naar de volgende, ongetwijfeld sterkere Pennenstreek.
1. Door de komst van Lidl OP DIE PLEK is het kruispunt een ramp geworden – mede doordat je het Praamplein uitsluitend tegenover de in- en uitrit van Lidl kunt verlaten (gemeentelijke blunder).
2. De Rabobank heeft ontzetten veel profijt gehad van de Aalsmeerse bloemenhandel en laat de trouwe klanten (‘leden’!) nu in de steek, zeker de oudere digibeten en jonge ondernemers die persoonlijk advies zouden kunnen vragen.
3. Als je beweert een coöperatie te zijn met (inspraak en zeggenschap van) leden, dan deel je je klanten (‘leden’!) niet botweg mee dat het kantoor verdwijnt.
Alhoewel ik de Pennenstreken meestal wel aardig vind, vind ik deze toch tamelijk zwak. Waar gaat het nou eigenlijk over? Het vertrek van de Rabobank? Dat er nu een Lidl op die locatie zit? Dat de Lidl een overeenkomst heeft met de Rabobank om eventueel vrijkomende panden te kunnen opkopen? Dat er toentertijd een ander B&W zat? Dat de Rabobank een coöperatie is?
Zou de Rabobank wel in Aalsmeer zijn gebleven als de Lidl niet hun oude pand had gekocht?
Het lijkt eerder dat de schrijver nog steeds met oude frustraties rondloopt en het vertrek van de Rabobank uit Aalsmeer aangrijpt om deze weer te uiten. Het resulteert helaas in een Pennenstreek die inhoudelijk geen vlees en geen vis bevat.
rabo groot,groter,groots
wie het kleine niet eert is het grote weert
henk de vries
Jammer dat dit meer anti Lidl stukje is dan over het gemis van bank en geld automaten in dorp..
Maar ook ik ben denk afgelopen jaar maar 1x bij bank binnen geweest, dus ook mijn schuld..
Lidl is in mijn ogen geen groter gedrocht dan dat donkere RaBo bank was.
veel glas , licht.
En als ik er ben meest druk ook, handig parkeren eronder.
Maar van wie is de Rabobank?
welke mail dat de rabobank gaat verhuizen. Heb niks ontvangen en dan ben je al jaren klant van de rabobank. Ze hadden tenminste ook een brief kunnen sturen. Nu moet ik via Aalsmeer Vandaag vernemen dat de Rabobank per 1 juli a.s. gaat verhuizen.
Bericht van ‘uw’ Rabobank: ‘Internationale Dag van de Coöperatie & uw Rabo Lidmaatschap. Aankomende zaterdag drie juli is het de Internationale Dag van de Coöperatie. Op deze dag staan wij stil bij de kracht van de coöperatie waar u met 2 miljoen andere leden bij hoort: de coöperatieve Rabobank.’
https://mail.rabobank.nl/public/preview?Kgb1T*wZBaXkqxQqMtsiv6geuk0XipWo*4g7NMuMnxEgduVBYzYpW42YMqBxM_dG
Begrijpelijk, tegenwoordig kan je bijna alles regelen via de computer of smartphone. Jammer dat ze dat niet eerder door hebben gehad. Voor de oudere mensen is het wel een gemis.