Van water naar groen: alles begint met inzicht en bewustwording

Groen is ‘hot’. Het kan daarom geen toeval zijn dat er deze week twee informatie-avonden worden georganiseerd waarin dit thema centraal staat. Woensdag wordt in het gemeentehuis nagedacht over ‘Het Groene Lint’. Vanavond in De Oude Veiling gaat het over hoe het vraagstuk van teveel water kan worden opgelost. Volgens Theo Bergonje, behalve inwoner van Kudelstaart ook manager van het Future Center bij Rijkswaterstaat, denken we als Nederlanders tamelijk lichtzinnig over deze problematiek.
 
“Het gevoel dat in Nederland overheerst is dat de overheid het allemaal wel regelt. Maar wat als de Randstad onder water loopt en er drie miljoen mensen tegelijk naar hoger gelegen gebied moeten vluchten?” Als voorbeeld van hoe het mis zou kunnen gaan, haalt Bergonje de gesprongen waterleiding bij de VU aan van enige tijd geleden. “Alle installaties van zo’n ziekenhuis staan in de kelder, precies de plek waar het kwetsbaar is als er wateroverlast is.”
 
Water als trigger
Het initiatief om een avond over dit onderwerp te organiseren, vloeit voort uit de ‘Aalsmeer InZicht-sessies. Een groep enthousiaste bewoners, verenigd in AalsMeerGroen, maakt zich sterk voor drie thema’s: groen, afval en water. Op de door henzelf gestelde vraag waar de pijlen als eerste op gericht moesten worden was het antwoord: groen. “Groen tot aan de voordeur maar met water als trigger,” legt deskundige Theo Bergonje daags voor het evenement uit, “veel mensen hebben versteende tuinen en denken dat het water met al die tegels makkelijker en sneller wordt afgevoerd. Maar als iedereen zijn tuin betegeld heeft, kunnen de riolen de hoeveelheid water niet meer aan. In het bijzonder bij piek- of hoosbuien, daar is ons stelsel niet op ingericht. Het resultaat is straten en kelders die blank staan en sloten die vervuild raken.”
 
In 2011 viel er in Kopenhagen in korte tijd zoveel regen dat de hele stad ontregeld raakte en de schade opliep tot een miljard euro. Een doemscenario dat ook Nederland zou kunnen treffen waarbij de vraag niet is of het gebeurt maar wanneer. En of Nederland er tijdig op voorbereid is.
 
Gemeente moet verleiden
Hoe houden we dus droge voeten in een tijdperk waarin overvloedige neerslag en stijging van zee- en rivierwater realistische gevaren zijn? Op nationaal niveau wordt het gevaar van het dreigende water deels afgewend door het project ‘ruimte voor de rivieren’. Volgens Bergonje is dat niet genoeg en zal er ook op lokaal niveau wat gedaan moeten worden. “De gemeente moet de inwoners verleiden om op dit gebied in beweging te komen. Elke verandering begint met inzicht en bewustwording. Als je files wilt voorkomen kun je meer asfalt aanleggen maar ook ervoor kiezen om de auto te laten staan en het OV te nemen.”
 
Bergonje stipt het ‘multiplyingeffect’ aan waarbij de voordelen van veranderingen zich kunnen opstapelen: “Als inwoners hun eigen waterbeheer regelen door tegels uit hun tuin te halen en er planten voor terug zetten, zorgen ze daarmee niet alleen voor wateropvang maar ook voor verkoeling in hun tuin en een grotere biodiversiteit wat weer goed is voor insecten en vogels.”
 
Inspireren en kennis delen
Op de bijeenkomst van vanavond worden er flink wat registers open getrokken om de inwoners te informeren en te inspireren. Verschillende sprekers zijn aanwezig om hun enthousiasme over te brengen en kennis te delen. Bijvoorbeeld Kim van der Leest, auteur van ‘De Levende Tuin’. Met kleine middelen een groot effect bewerkstelligen, dat is haar insteek. Ze gaat ook in op het vraagstuk hoe je gezamenlijk met de buurt op groengebied dingen kunt organiseren.
 
Vanuit de organisatie ‘Rainproof Amsterdam’ komt Daniël Goedbloed de aanwezigen informeren over hoe een dorp, wijk of buurt droog te houden. Guido van Belle van Belevenisonderwijs maakt aan de hand van een maquette inzichtelijk wat de verschillen zijn wanneer steen verandert in groen. Daarnaast is er een informatiemarkt waarbij ondernemers en organisatie laten zien wat ze op dit gebied in huis hebben.
 
De inloop is vanaf 19.00 uur en de avond begint om 19.30 uur. Zie ook onze AGENDA voor informatie.
 
Foto's: Theo Bergonje bij een maquette waarin Nederland getoond kan worden als de boel onderloopt. Foto’s en tekst Arjen Vos
 
(advertentie)
 

 

Eén reactie

  1. Theo wat een goed verhaal heb in het verleden op uitnodiging van jou een kijkje mogen nemen bij waterbeheer van Rijkswaterstaat heel veel geleerd en een warme ontvangst ik wil je nogmaals bedanken , en ik hoop dat heel mensen komen op jou uitnodiging om het product te delen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel