Column: ‘Ik wil ook ergens wonen’

Nieuwbouw aan de Uiterweg (Foto: Arjen Vos)

Door: Wilco Hoogeveen. Het leven in Aalsmeer is niet zo zwaar, zeker niet nu de temperaturen weer stijgen en het daglicht langer blijft plakken. Dat maakt het opstellen van een column waar mensen een mening over hebben best een uitdaging. Niet dat er niks speelt; van oorlog in het (midden) Oosten tot onze eigen oorlog omtrent bijvoorbeeld de Burgemeester Kasteleinweg, Fort Kudelstaart of alle verkeersopstoppingen in en rond Aalsmeer. Maar daar heb ik het al over gehad. Ik wil dit keer een ander probleem aanstippen: Ik wil ook ergens wonen.

Oké die uitspraak heeft toelichting nodig, want ik woon natuurlijk al ergens. In het centrum zelfs. Maar daar huur ik een appartementje van 42 vierkante meter. Niks mis mee, maar het besef dat ik op mijn 34e als ‘directeur grootaandeelhouder’ van mijn eigen bedrijf nog niet eens een half huis kan kopen frustreert wel. Banken zijn (te) streng, Aalsmeer is (te) duur. En toch wil ik hier blijven. Uithoorn, Hoofddorp, Amstelveen, De Kwakel; het doet me allemaal niks. Ik wil bij de plas zijn, bij de watertoren, bij de Pramenrace en de botenshow en bij mijn familie. Maar voor minder dan 400.000 euro koop je hier niks. Een jaar geleden stond er een klushuis online voor 248.000 euro. Je kon de vliegtuigen vanuit de tuin aanraken, op ‘zolder’ kon je niet staan en het scheefzakkende, niet-geïsoleerde geheel was niet groter dan mijn huidige appartement, maar het kwam in de buurt van mijn budget. Daarna is er nooit meer iets in die prijsrange langsgekomen en inmiddels heb ik de hoop ooit wat te kunnen kopen al een beetje opgegeven. Ik spreek mijn baas er toch bijna dagelijks over, maar die geeft telkens aan dat een salarisverhoging er voor mij niet inzit; had ik maar niet in de recreatiebranche moeten gaan werken… Verder een hele aardige jongen hoor, wel een beetje vreemd. Maar, wat moet ik nu?

Met een mix van bewondering en jaloezie bekijk ik de huizen die verschijnen aan de Uiterweg, Aalsmeerderweg, Oosteinderweg en Hornweg. Ik bedenk mij dan dat er van zo’n huis prima vier huizen gemaakt kunnen worden, en op de 1000-4000 vierkante meter land achter het huis passen er gerust nog eens zo’n tien. Ik snap dat de gemeente die stukken land niet vol wil (laten) bouwen met huizen; dat staat rommelig, past niet in de dorpse lintbebouwing. Maar wees nou eerlijk; wie heeft er nou 500 vierkante meter huis met 2000 vierkante meter land nodig? Willen we een dorp worden met alleen maar miljonairsvilla’s? Mijn voorstel; hak een paar van die huizen in stukjes. Een soort portiekwoningen, maar dan anders. Allemaal met een eigen tuin van 200-400 vierkante meter, en dan eventueel achteraan (bij de hele langgerekte stukken land) nog een paar woonboten of tiny houses. Legaal, met postadres en belastingplicht en een stukje eigen land/tuin. Want natuurlijk zijn er al genoeg creatieve illegale woningen in Aalsmeerse tuinen verstopt. Gebouwd voor dochter- of zoonlief of werknemer(s). Helaas hebben mijn ouders geen tuin, dus ik wacht nog maar even in mijn appartementje. En dan bedenk ik maar dat ik blij moet zijn dat ik überhaupt in Aalsmeer kan wonen, dan maar in een huurhuisje.

Wilco Hoogeveen is geboren en getogen Aalsmeerder en met geboortejaar 1990 de junior van de columnistenclub. Met zijn technisch inzicht en creatieve geest schonk hij Aalsmeer escaperooms als Gold Creek, De Torenwachter en andere interactieve spellen. ‘Out of the box’ denken kan hij ook met de pen.

14 reacties

 1. Hallo Edwin, je vraagt naar mijn moreel compas. Die is in orde, zonder de beoogde woekerwinst waar je op doelt. Ik gun iedereen een betaalbare woning. Maar verhuizen zit er nog niet in. Groet Gerard

 2. Hallo Edwin, je vraagt naar mijn moreel compas. Die is in orde, zonder de beoogde woekerwinst waar je op doelt. Ik gun iedereen een betaalbare woning. Maar verhuizen zit er nog niet in. Groet Gerard

 3. Hallo gerard
  Dan ben ik toch benieuwd wat je voor je woning zou vragen, zo dat een starter het kan kopen.
  Iedereen doet er aan mee om zo veel mogelijk uit zijn woning te krijgen.
  Zelf starters woningen die gaan met meer dan een ton winst weg.
  Dan blijft er weinig over…

 4. Beste Wilco, het maakt niet uit of je DGA.BCDEFG…… of weet ik wat allemaal voor of achter iemand zijn naam staat, ze moeten hier in dat kasteel op dat plein eens wat inschrijf formulieren gaan printen waarop staat dat wanneer je een huis in Aalsmeer wil kopen of huren en je bent aalsmeerder, en je het geluidsoverlast van de vliegtuigen niet storend vindt en dat je daarmee zolang je hier woont er genoegen mee neemt, handtekeningen eronder en we kunnen bouwen op de machineweg( voormalig stuk van garage Colijn) en het terrein van het oude proefstation. Ik heb het idee dat steeds meer buitenstaanders hier komen wonen en lopen te zeiken van het is te druk, we kunnen niet fietsen, we horen vliegtuigen, etc etc dus ophouden met dat gezeur en gezeik Aalsmeer ga betaalbaar bouwen voor Aalsmeer!!!!! En stop met die onderzoek bureaus die jaren hun eigen zakken lopen te vullen en de toekomstige woningzoekers er helemaal niets mee opschieten….. pfffff

 5. ‘Alles sal reg kom!’ voor wie gelooft in … Hugo de Jonge.

 6. Het is gewoon te schofterig voor woorden dat mensen een minder dan modaal inkomen niet in Aalsmeer welkom zijn. Want daar komt het gewoon op neer. “Starters” woningen van 220000 euro is de enige “toereiking” die gemaakt wordt. En helaas is dit probleem groter dan Aalsmeer. Het is de tendens van de huizenmarkt anno nu.

 7. Hear hear. Steeds meer en grotere huizen, afschuwelijke trend.

 8. Hi Richard! Ik walg niet van die huizen, ik vind ze prachtig! Verandert niks aan het feit dat ik nog steeds niks kan kopen – ook niet iets veel kleiners. En er staan zeker huizen van rond de 400.000 online, dat zei ik letterlijk in mijn column? Mijn DGA salaris is zeker niet minder dan ik in loondienst zou krijgen, maar zoals gezegd kan ik daar geen 4 ton mee lenen – nog niet eens de helft. Ligt niet aan mij; dat is landelijk een probleem, als je een beetje het nieuws volgt. Eigenlijk kun je alleen als stel iets kopen (als je allebei fulltime werkt) – of met veel steun van ouders bijvoorbeeld. Ik zou eens om je heen vragen hoe andere (jonge) mensen dat in Aalsmeer ervaren – ik ken alleen maar jongeren die buiten Aalsmeer zijn gaan zoeken omdat Aalsmeer onbetaalbaar was, en een paar gelukkige mensen die in de huisjes in de Hornmeer terecht zijn gekomen. 24 mensen wel te verstaan, van de 2000 aanmeldingen. Het is niet MIJN probleem, het is een probleem voor duizenden Aalsmeerders.

 9. Er staan iedere week wel huizen van +- 4 ton op Funda, inclusief zelfs een een nieuwbouw appartement.

  Als je als je zoals je zelf zegt DGA bent, en je kan dag niet betalen, kan je misschien beter terug in loondienst. Je eigen probleem een ander de schuld geven is natuurlijk niet netjes.

  En laten we niet vergeten, mensen die in die grote huizen wonen waar jullie van walgen, zijn vaak wel de mensen die jullie salaris betalen omdat ze bedrijfseigenaar zijn. We kunnen ze dan ook dankbaar zijn dat je gewoon een dak boven je hoofd hebt

 10. Hi Tessa, dank voor je reactie! Ik zeg nergens dat ik verplicht huizen in 4’en wil hakken; ik stel voor een PAAR huizen op te laten delen (als in; dat de gemeente dat goed vindt als een huiseigenaar dat wil) en/of het toe te staan huisjes/woonboten op de vele honderden vierkante meters land achter die huizen te laten bouwen. Ook weer; als mensen dat willen. En ik weet; dat willen sommige mensen best, maar dat mag nu niet.

  Ik heb nergens gezegd dat ik niet blij ben dat ik een dak boven mijn hoofd heb; dat ben ik wel. Ik zeg zelfs dat ik blij ben dat ik überhaupt nog in Aalsmeer kan wonen 😉 Ik baal alleen dat ik niks kan kopen hier – en met mij nog zoveel meer Aalsmeerders, jong en oud. Ik gun iedereen zijn/haar villa en hoop er zelf ook ooit een te hebben, maar als ik op mijn 34e nog steeds moet gaan instappen op de woningmarkt (en dat niet kan) gaat dat nooit lukken natuurlijk. En dat ik het een ander gun betekent toch niet dat ik het mezelf niet ook mag gunnen? Die 2 dingen staan los van elkaar. Dat ik het niet zwaar heb en er veel mensen zijn die ECHT wat te klagen hebben maak ik aan de start van de column al duidelijk met de verwijzing naar de diverse oorlogen.

  De strekking van deze column is niet jaloezie, maar frustratie dat je als starter niet terecht kan in Aalsmeer. Sterker nog; ook met een modaal inkomen niet. Jammer dat die boodschap blijkbaar niet uit mijn stuk is gekomen. Ben ik benieuwd; mag ik wel ergens anders over schrijven of alleen als het gaat over iets waar niemand het slechter mee heeft dan ik ;-)?

 11. En de mensen die in zo’n huis wonen zouden die het prima vinden wanneer hun huis in vier huizen verdeeld gaat worden? Dat lijkt me heel onwaarschijnlijk. Zij hebben waarschijnlijk keihard gewerkt om hun droomhuis te laten bouwen. Misschien kun je beter dankbaar zijn dat je een dak boven je hoofd hebt en je situatie vergelijken met mensen die het een stuk slechter heb dan jijzelf, dan jaloers te worden op mensen die het beter voor elkaar hebben.

 12. Remco ik heb met jouw generatie te doen. Hard werken en nog geen fatsoenlijke huis ter beschikking. Dat is toch waar de toekomst zit! Niet alleen de groot grondbezitters onder ons, of de kleine huisjesmelkers zijn debet er aan, maar het licht genuanceerder, zoals vaak het geval is. Ik behoor tot de 70 plus generatie, die vaak ook in te grote lege huizen wonen of zelfs alleen. We willen wel met jullie doorstromen, maar waar zijn de betaalbare bejaarde tehuizen gebleven? Ruimte maken voor de volgende generatie is eerlijke politieke keuzes durven te maken. Iedereen verdiend wat hij toe komt of je nu op de Uiterweg woont of op een zolderkamer. Remco ik wens jouw generatie en de vele daarna een warm nest toe!!!

 13. Wilco je hebt helemaal gelijk en als voorzitter van de Huurdersvereniging Aalsmeer Kudelstaart zijn wij ook al jaren bezig voor gestapelde bouw!
  “ Daar zijn ze hier in Aalsmeer “ geen voorstander van dat is duidelijk gezien de bezwaren die er komen wanneer er iets gepland wordt ! Not in my back garden !
  En wordt er dan gestapeld gebouwd dan worden het idd luiciferdoosjes van 45-50 m2 leuk voor de doorstroming van mensen die een grotere woning achterlaten. “ Ja die kunnen best in twee kamerwoning van 45m2 weggestopt worden” . Zullen we ook eens een oproep doen aan de raadsleden en vertellen dat deze woningen echt nodig zijn!!’ Want dat is niet zo noodzakelijk vinden veel raadsleden met eigen woningen of een ruime goedkope huurwoning! Doe mee met onze strijd Eilco je bent welkom!

 14. Helemaal mee eens Wilco.
  Aalsmeer wordt langzamerhand het Wassenaar aan de Westeinder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel