Herdenken om waakzaam te blijven

Scouts van WIOL en Willem Barendsz leggen bloemen bij het monument

Door: Arjen Vos. Op de bekende drie plaatsen in de gemeente werd zaterdag stil gestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Meest comfortabele plek om de ceremonie bij te wonen was de Burgerzaal van het raadhuis.

Dorpsdichter en scoutingleider Marcel Harting

De organiserende comités in Kudelstaart en Aalsmeer-Oost hadden op tijd voorbereidingen getroffen om met name de muziekgroepen Flora en Con Amore een droog onderkomen te bieden. Publiek en sprekers moesten het doen onder bescherming van paraplu’s.  Zo’n natte herdenking als deze editie was een zeldzaamheid en daarom was de opkomst op de verschillende locaties ook minder druk bezocht dan gebruikelijk.

Waakzaam blijven
Dankzij de techniek konden inwoners thuis de plechtigheid in het raadhuis op het tv-kanaal van Radio Aalsmeer live meemaken. Zij zagen en hoorden muziek van Sursum Corda, gedichten van dorpsdichter Marcel Harting, vier kinderen van Samen Eén en kinderburgemeester Vera Keessen. En uiteraard de toespraak van burgemeester Oude Kotte die een parallel trok tussen de politieke gebeurtenissen voor het begin van de Tweede Wereldoorlog en het heden om te illustreren dat we waakzaam moeten blijven en vooral niet moeten denken dat de geschiedenis zich niet zou kunnen herhalen. (Zie zijn volledige toespraak onderaan dit artikel)

De erewacht van veteranen

Wageningen
Na het taptoesignaal en het Wilhelmus was het tijd voor de kranslegging waarbij de aanwezigen in de zaal deze handelingen op grote schermen konden volgen en aansluitend zelf langs het gevelmonument konden lopen om een ere- dan wel bloemengroet te brengen. Kort na de plechtigheid maakte het team van ruim twintig deelnemers aan de Vrijheidsvuurestafette zich op om met elkaar naar Wageningen te gaan om daar het Bevrijdingsvuur op te halen in een nachtelijke loop- en fietstocht.

(Foto’s: Jaap Maars, zie ook de galerij onder de advertentie van de Kudelstaartse veiling)

Dodenherdenking 2024

 

Eén reactie

  1. Een indrukwekkende toespraak van onze, van mijn, burgemeester Gido Oude Kotte. Persoonlijk, ontroerend, passend in onze tijd en toch: tijdloos. Waar de democratie het verliest, overwint het geweld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel