Pierre’s Pennenstreken: ‘Jaaroverschrijding 1’

‘Flitsbouw’: 56 sociale huurappartementen in aanbouw naast Triade (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 459. Laten we elkaar toewensen dat wij meer mensen in levende lijve zullen ontmoeten en geen cijfer in de statistiek. Dat wij als mens worden behandeld en niet als betaalpasje, als een geldslaaf, consument of producent die wat moet opleveren. Dat wij, als wij proberen contact te krijgen met bedrijven en instanties, niet ‘in de wacht’ worden gezet, met ‘keuzemenu’, of met ‘nog tig wachtenden voor u’. Dat wij, kortom, niet als algoritme worden beschouwd en niet als invulformulier. – schreef ik twee jaar geleden. Maar net als de afgelopen jaren zal daar niks van terechtkomen. Personeelsgebrek, weet-je-wel?

Het jaar 2022 begint optimistisch met de ‘Kaagweek’ van D66: Sigrid Kaag op Financiën, topwetenschapper Robbert Dijkgraaf op Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, coronabestrijder Ernst Kuipers minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ‘klimaatdrammer’ Rob Jetten minister voor Klimaat en Energie, Kajsa Ollongren naar Defensie, en Franc Weerwind minister van Rechtsbescherming.

Nieuwe kansen
In Aalsmeer wordt de ‘Flitsbouw’ aangekondigd van 56 sociale prefab woonmodules naast de Triade-school. ‘Een nieuwe ronde, nieuwe kansen,’ is mijn reactie. ‘Het is een verkiezingsjaar, dus onze bestuurders zullen extra gemotiveerd zijn om er nog iets van te maken…’

Die bestuurders zijn inderdaad herkozen. Zij krijgen gezelschap van twee kersverse wethouders: Willem Kikkert, oudgediende van D66, en Dick Kuin van Absoluut Aalsmeer die het koffiedrinken (‘sociale cohesie’) tot speerpunt van de verkiezingscampagne heeft gemaakt.

Maar eerst moet nog een einde komen aan de corona-lockdown. ‘De Action moest open, het Rijksmuseum bleef dicht,’ schrijft Nelleke Noordervliet in Trouw. ‘De Nederlandse cultuurliefhebbers dorstten naar de bron. Uitgedroogd smeekten ze om water.’ En in februari kan het eindelijk weer: in de verbouwde ‘grote zaal’ van Bacchus organiseert KCA een jazzconcert van pianist Rembrandt Frerichs met de muziek van Dave Brubeck en klassieke muziek door het trio van Folke Nauta die ‘Pianostukken voor de Linkerhand’ speelt. In het Oude Raadhuis wordt de expositie ‘Helden in de Zorg’ geopend. Al is nog wel ‘met inachtneming van de coronamaatregelen’. Het is nog ‘QR-code’ en ‘anderhalve meter afstand’ wat de klok slaat. Hoewel… afstand…

Grenzen
Er blijken vele grenzen overschreden te worden. Aanvankelijk bij ‘The Voice’, toen bij Ajax, toen bij… enz. Op het Museumplein wordt een manifestatie gehouden tegen ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’. Men wil de politiek aanzetten tot haast bij de invoering van een nieuwe zedenwet die alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar maakt.

Op datzelfde ogenblik wordt een grensoverschrijding voorbereid, die alle grenzen te buiten gaat. In Oost-Europa…

(wordt vervolgd)

Lees vorig bericht

Nieuwjaarsduik ‘warmer’ dan ooit

Lees volgend bericht

Buurtkastjes voorzien in nood


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *