Pierre’s Pennenstreken: ‘Heropen!’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 425. ‘De Action moest open, het Rijksmuseum bleef dicht,’ schreef Nelleke Noordervliet in Trouw. ‘De Nederlandse cultuurliefhebbers dorstten naar de bron. Uitgedroogd smeekten ze om water.’

En in dezelfde krant een noodkreet van Mirjam Terpstra, directeur Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten: ‘De cultuursector roept, smeekt, bidt om heropening. En inderdaad, het is een gotspe dat cultuurbezoekers opnieuw achteraan moeten sluiten in de rij voor heropening. Cultuur is in Nederland kennelijk synoniem aan vrijetijdsbesteding. Geen deel van onze identiteit, van onze trots, zoals in omringende landen.’ ‘Stop het jojobeleid, gooi de cultuursector definitief open!’

Kapsalon
Een ludieke actie ging van start: Kapsalon Theater, musea werden ‘sportscholen’. Alles ging even open. In Aalsmeer opende het Flower Art Museum, net als de winkeliers, op zaterdag 15 januari haar deuren. ‘Hoewel de cultuursector een uitgebreid pakket aan veiligheidsmaatregelen en -protocollen hanteert en er nauwelijks besmettingen plaatsvinden, wordt de sector telkens weer hard getroffen. Het museum wil met de openstelling aandacht vragen voor deze situatie en benadrukken dat cultuur veilig te bezoeken is.’

Met angst en beven zien wij uit naar wat er straks nog wel en wat er niet mag. Mondkapjes? Anderhalve meter? QR-code? Sluitingstijd: vijf uur, acht uur, elf uur? Beperkt aantal toeschouwers? Hoeveel?

Coronaproof
Nederland staat in deze dagen alleen met die verdomde lockdown. De koudwatervrees van onze overheid is zo langzamerhand niet meer te harden. Het geduld raakt op, de lontjes worden korter.

Cultureel café Bacchus is het vorige seizoen totaal verbouwd om ‘coronaproof’ te worden. Het schitterende pianoconcert van Ksenia Kouzmenko, gepland voor 23 januari, moest worden uitgesteld naar zondagmiddag 17 april 2022. Maar straks verwacht KCA Jazz het Trio Rembrandt Frerichs met als gast de altsaxofonist Jasper Staps. Deze jazzgiganten zouden muziek van Dave Brubeck komen spelen op zaterdagavond 5 februari, aanvang 20:30 uur. Maar, als alles om acht uur dicht gaat, kan dat niet. Dus dan moet het concert naar de middag worden verplaatst, en om half drie beginnen. Of toch worden uitgesteld… Het kan allemaal wel, maar de termijn is wel erg kort.

Dit is maar een van de vele voorbeelden van de onzekerheden waarmee de culturele instellingen te kampen hebben. Laten we hopen dat het in de politiek niet alleen gaat over een nieuwe bestuurscultuur, maar ook over een nieuwe cultuur-cultuur!

Pierre Tuning is journalist. Vele jaren redacteur bij het NOS Journaal. Was gerespecteerd raadslid van D66, later PACT, inmiddels geen raadslid meer maar lijstduwer van D66. Liefhebber van jazz, steekt dat niet onder stoelen of banken.

Foto archief AV/Arjen Vos

Lees vorig bericht

Kerktoren onder gebeier gehalveerd

Lees volgend bericht

Nieuw jeugdzorgstelsel sneller en beter


1 Reactie

  • Update: acht uur moet tien uur zijn.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *