Het einde van De Oude Veiling als huiskamer?

De Oude Veiling afgelopen zaterdag (foto Laurens Niezen Fotografie)

Door: Joop Kok. (Beschouwing) Bij toeval kreeg ik te horen dat het restaurantgedeelte van de Oude Veiling ter verhuur op het internet wordt aangeboden. Na enig zoekwerk kwam ik op de site van Horeca Advies Partners, en inderdaad onder de knop aanbod staat De Oude Veiling. Het wordt aangeboden als een prachtige kans voor een beginnend ondernemerskoppel. Als reden wordt gesteld dat huidige ondernemers Tom en Moniek Takes, meer tijd voor hun gezin willen hebben en voornemens zijn te verhuizen. Wanneer ik hen bel krijg ik te horen dat zij er tijdens de pandemie achter kwamen hoe belangrijk het gezinsleven voor hen is. Bovendien speelde het vertrek van Thomas Visser als coördinator en de meer toegenomen commerciële instelling van de ESA niet in het voordeel om terug te komen op het met veel wikken en wegen genomen besluit.

Onder het kopje ‘omschrijving exploitatie’ is te lezen dat De Oude Veiling een cultureel centrum is in Aalsmeer, waar naast een restaurant ook een bibliotheek, cultuurorganisatie en leer-, en werkcentrum zijn gehuisvest. Daarnaast worden verschillende multifunctionele zalen voor bijvoorbeeld vergaderingen, feesten en theatervoorstellingen verhuurd. Met name het restaurant, de bar zijn echter een publiekstrekker. Hier kan in een gezellige ambiance voortreffelijk worden gegeten of geborreld voor hele toegankelijke prijzen. Het is duidelijk waar in deze beschrijving het accent ligt.

Uitbater Tom Takes afgelopen zaterdag in gesprek met gasten (Foto Laurens Niezen Fotografie)

Hart voor de Doelgroep
In een persbericht uit 2017 was dat nog heel anders: In ‘De huiskamer van Aalsmeer’ staan de thema’s meedoen, ontplooien, ontmoeten en inspireren centraal. “In deze proeftuin kunnen vele doelgroepen terecht. Jong en oud gaan elkaar hier ontmoeten. Maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, laaggeletterden die een taalcursus doen, mensen met een verstandelijke beperking en vroegtijdige schoolverlaters die werkervaring opdoen, vinden er een plek,” aldus het gemeentelijke persbericht. Een belangrijk criterium bij de gunning van de horecavoorziening was toen dat de beoogde ondernemer een hart voor de doelgroep moet hebben. Het is immers de bedoeling dat cliënten van Ons Tweede Thuis in deze horeca-omgeving gaan werken.’

Ons Tweede Thuis
Men ging toen nog uit van een Brownies & Downies als werkplek voor geestelijk gehandicapten. Dat is er nooit van gekomen, wel een GewoonDoen bakkerij van Ons Tweede Thuis waar je de lekkerste taarten kan kopen. Of die op de langere termijn ook in de Oude Veiling blijft, dat valt nog maar te bezien. Er zijn ontwikkelingen gaande waarbij ook een optie wordt bekeken die vertrek naar een andere locatie inhoudt.

Einde huiskamer van Aalsmeer
De huidige ondernemers gaan er vanuit dat bij een nieuwe huurder De Oude Veiling op eenzelfde wijze wordt voortgezet. Er hebben zich al nieuwe kandidaten aangediend en de eerste gesprekken hebben plaats gevonden.

Echter, de wijze waarop het restaurant van De Oude Veiling in de markt wordt gezet, het vertrek van Thomas Visser als coördinator en een meer verscherpt commerciële instelling van de ESA, wat betreft zaalhuur wordt niet langer reductie gegeven aan maatschappelijke instellingen, doet anders vermoeden. Het idee van Een Huiskamer van Aalsmeer, waarbij het accent vooral zou liggen op maatschappelijke, sociale en culturele doelen, lijkt zonder enige politieke discussie een wending te hebben gemaakt richting het idee dat De Oude Veiling zichzelf financieel moet bedruipen. Wanneer ook nog eens Ons Tweede Thuis uit het gebouw zou verdwijnen, vrees ik het einde van de Oude Veiling als huiskamer. En is dat wat de politiek wil?

Zie ook: Vernieuwde Oude Veiling volgend jaar klaar

Lees vorig bericht

‘De smile van Mixt Creations’

Lees volgend bericht

RTL4 goed voor twee nieuwe duofietsen


4 Reacties

  • ”Bovendien speelde het vertrek van Thomas Visser als coördinator en de meer toegenomen commerciële instelling van de ESA niet in het voordeel om terug te komen op het met veel wikken en wegen genomen besluit.”

    wat houdt de toegenomen commerciele instelling van ESA precies in? jammer om te horen, maar misschien is dit een mogelijkheid om de gemiste jongvolwassenen doelgroep aan te trekken naar de huiskamer van Aalsmeer. Ik hoor hier graag meer over.

  • Blijkbaar is er Door: Joop Kok. (Beschouwing) voorafgaand aan dit artikel geen fatsoenlijke journalistiek onderzoek gedaan. de oude veiling blijft bestaan alleen een wisseling van de wacht volkomen begrijpelijk maar de fundering van dit fantastische restaurant is gezet en zal blijven bestaan.
    Heel veel succes!!

  • Alweer een triest bericht voor t oude dorp. De oude veiling de huiskamer. Gezellig laagdrempelig. Voor iedereen bereikbaar. Het tweede thuis met heerlijke taarten. Moniek en Tom begrijpelijk dat jullie meer tijd voir gezin willen. Ik wens jullie een mooie toekomst. Xxx

  • Wat ontzettend jammer! Vooral ook tijdens de lockdowns kon je bij Moniek en Tom terecht voor afhaalmenus. Ze zijn ook heel gastvrij.
    Dit wordt de tweede aderlating(na het vertrek vannThomas) voor de ‘huiskamer’.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *