De tering naar de nering zetten, op zoek gaan naar inventieve oplossingen als de tijd daarom vraagt, en om in Aalsmeerse termen te blijven, proberen te groeien en te bloeien. Het past bij de plaatselijke horeca-ondernemers die door het coronavirus gedwongen zijn hun gastvrije deuren te sluiten en nu volop op zoek te gaan naar andere mogelijkheden om de klanten te bedienen. Veel van de horeca-uitbaters in Aalsmeer en Kudelstaart hebben voortvarend een afhaal- en/of bezorgservice opgezet. Schotelde AalsmeerVandaag u vorige week figuurlijk de culinaire prestaties voor van restaurant De Oude Veiling en De Jonge Heertjes, deze week doken we in de keuken van In de Zotte Wilg.
Uitgebreid rapporteerden we u al eerder over Joke en Peter Schwegler die na 20 jaar hun Zotte Wilg verlaten en van hun welverdiende rust gaan genieten.
Prijsuitreiking Vaktentoonstelling
Het is nog even wennen aan het idee,” aldus Peter die zich nog goed de tijd herinnert toen In de Zotte Wilg nog De Hoge Wilgen heette, een indrukwekkend aquarium deel uit maakte van het interieur en het restaurant met name een pleisterplaats was van vele bijeenkomsten in de tuinbouw. “Elk jaar was hier de prijsuitreiking van de in november gehouden Vaktentoonstelling. En werden er veel jubilea gevierd van mensen in de tuinbouw.”
Tijden veranderden en nu, voorjaar 2020, is er dus de gedwongen sluiting door het wereldwijd verspreide virus en heeft In de Zotte Wilg sinds enkele weken de afhaalservice.
“Er wordt goed gebruik van gemaakt,” zegt Schwegler, “en we hebben van vrijdag tot en met zondag een afwisselend afhaalmenu samengesteld. We zien zelfs klanten uit Amstelveen en voor de jongens in de keuken is het ook goed hier een paar dagen bezig te zijn. Alle maaltijden dienen te worden afgehaald, want er wordt niet bezorgd. Dat vergt weer meer mankracht.”
Op genoemde dagen is er de mogelijkheid om van 17.00 tot 20.00 maaltijden af te halen en thuis te gaan genieten van het menu. Waren het vorige week de asperges die in diverse variaties op de kaart stonden, dit keer biedt zich een andersoortige keuze aan. Als voorgerecht kan worden gekozen uit salade met carpaccio of met gamba’s. Bij de hoofdgerechten is een plaats ingeruimd voor varkenshaas, kipsaté of Flammkuchen in drie variaties. We kiezen voor de salade met gamba’s en de salade is vergezeld van een pittige vinaigrette met kidneyboontjes.
Herinneringen zijn op te wekken
Het is bekend en wij hoorden het onlangs weer bevestigd door de opgewekte professor Scherder dat met behulp van geuren herinneringen weer sterk herleven. Deze Flammkuchen had me dus even kunnen terug kunnen brengen naar die prachtige zomeravond op het terras in dat schilderachtige dorpje in de Elzas, het gebied waar ook de oorsprong ligt van deze lekkernij.
Toch kiezen we dit keer voor de kipsaté met de pittige saus. Mooi mals vlees en de hoeveelheid frites, perfect gebakken, is wat ons betreft meer dan genoeg. Voor de kinderen is er in de afhaalservice kroket of frikandel met frites.
In ieder geval zullen we na de coronatijd zeker weer eens aanschuiven bij het restaurant aan de Uiterweg. Om hier, met uitzicht op het altijd wisselende beeld van de Kleine Poel, te genieten van het goede leven en een uitgebreide menukaart is een fijn vooruitzicht. Ook al is deze uitspanning vanaf 1 juni in andere handen. Aan de nieuwe naam, Brasserie De Haven, zullen we vast en zeker snel wennen.
Tekst Leni Paul Foto’s Arjen Vos