In de Zotte Wilg wordt: Brasserie De Haven

Van links naar rechts Thom van Riel, Peter Struijlaart, Peter Schwegler en Jos Bölte aan de bar van nu nog 'In de Zotte Wilg'

Precies 20 jaar stonden Peter en Joke Schwegler aan het roer van restaurant ‘In de Zotte Wilg’. Nu Peter zo goed als de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, is het tijd om afscheid te nemen van het werkzame leven. De populaire uitspanning tussen Uiterweg en Kleine Poel wordt overgenomen door Jos Bölte. Dat is geen onbekende in horecaland.

Het restaurant biedt momenteel een surrealistische aanblik. Terwijl de zon aan een helderblauwe hemel het terras van licht en warmte voorziet en het water vriendelijk kabbelend tegen de steigers klotst, is het verder doodstil in de haven. We hebben hier afgesproken met de scheidende en komende partij maar feestelijk oogt het allerminst. Op voorgeschreven afstand nemen we plaats aan een ronde tafel. Peter en Joke aan de ene kant, Jos Bölte en protegé Thom van Riel aan de overzijde, de interviewer er centraal tussenin. Ondanks deze weinig intieme setting volgt een geanimeerd gesprek over hoe de overname tot stand kwam.

“Het was best even spannend of het door kon gaan,” steekt Peter van wal, “ik hoopte het restaurant gewoon te kunnen verkopen maar toen kwam de crisis en was alles ineens onzeker.” Joke vult aan: “We waren het eigenlijk nog niet eens van plan. Pas in december zijn we erover na gaan denken en hebben het voorzichtig aan een makelaar door laten schemeren.”

Blijven groeien
Dat Jos Bölte hierbij in beeld kwam, was niet verwonderlijk. Een paar hengelworpen verderop ligt zijn restaurant Joseph aan de Poel. “Ik ben altijd in voor iets nieuws en wil ook blijven groeien. Als ik deze kans zou laten lopen, zou een ander het kopen en heb ik er een geduchte concurrent bij. Het mooie is dat ik nu ook mijn personeel aan het werk kan houden. Ze daar inzetten waar de druk het grootste is,” aldus de horecaman die sinds vorige maand in Aalsmeer woont en ook al verschillende restaurants in Hoofddorp runt.

Niet voor niets heeft Jos Thom van Riel meegenomen. “Thom is al tien jaar bij mij in dienst en het gezicht van Joseph aan de Poel. Hij kwam als broekie van 19 jaar bij ons binnen en heeft een goed gevoel voor de horeca. Alle nieuwe zaken heeft hij opgezet en dat gaat hij ook hier doen.”

Thom is enthousiast: “Ik was hier nog niet eerder geweest maar vind het heel gaaf. Een mooi terras en een enorm grote keuken. Je weet niet wat je ziet. Ook zo’n klassieke bar is mooi. Ik houd daar wel van.”

Bakkersknecht
Zowel Jos als Thom hebben ideeën om het interieur aan te pakken zonder dat de kenmerkende gemoedelijke sfeer verloren gaat. Concrete plannen zijn nog in ontwikkeling “Er gaat wel een pot verf open. We denken aan een loungehoek rondom de open haard met een grote Chesterfield waar je lekker kunt zitten. Wat me ook mooi lijkt is een rieten dak. Daar moeten we het maar eens met de huurbaas over hebben,” aldus de 52-jarige Jos die ooit begonnen is als bakkersknecht bij Doeswijk. “Mijn vader had een bakkerij in Hoofddorp maar de horeca paste toch meer bij mij.”

Over een nieuwe naam hoefde Jos niet lang na te denken. “Als je hier in de je bootje vaart dan wil je uiteindelijk naar de haven. Het moest in elk geval iets zijn met water en niet al te ingewikkeld. Zo kwamen we op Brasserie De Haven.”

Kippendag
Bestaat niet het gevaar van twee restaurants van dezelfde eigenaar zo dicht bij elkaar dat de menukaart nagenoeg identiek is? Jos: “We ontkomen niet aan een sateetje en een tournedos maar verder gaan we wel verschillende gerechten te presenteren. Een beetje in de stijl van De Polderboom, het voormalige Marktzicht in Hoofddorp. Bijzonder wordt onze kippengrill waarbij gasten ook een kippetje kunnen bestellen voor op het water. We willen zelfs een speciale kippendag in het keven roepen.”

Jos is optimistisch als het gaat om de toekomstverwachtingen en verwacht ondanks de crisis uiterlijk half juni open te kunnen: “Dan zijn we ook gelijk zeven dagen in de week vanaf 11 uur open,” aldus de nieuwe eigenaar die zowel de chef als de sous-chef van ‘In de Zotte Wilg’ overneemt.

Goed gevoel
Terug naar Peter en Joke voor wie het einde van het Zotte Wilgtijdperk nu wel met grote stappen dichterbij komt. “We zijn heel blij dat Jos het overneemt. We hadden daar meteen een goed gevoel bij,” zegt Peter die zijn werkzame leven opdeelde in stapjes van 20 jaar. “Ik werkte precies 20 jaar bij het Wapen van Aalsmeer en stop nu na precies 20 jaar met ‘In de Zotte Wilg’.”

“Het is mooi dat de zaak verkocht is al is het natuurlijk wel heel jammer dat we geen afscheid kunnen nemen van onze gasten,” vult Joke aan. Maar Jos valt haar direct in de rede: ”Zodra we open zijn organiseren we iets waarmee jullie het op een goede manier afsluiten. Dat wordt gewoon jullie avond.”

Een genereus aanbod van de nieuwe eigenaar. Maar dat neemt niet weg dat de Schweglers hun gasten enorm zullen missen. Joke: “Het fijne contact dat we altijd hadden was wel heel bijzonder. We hebben met mensen gelachen en gehuild. Hoe we onze tijd nu in gaan vullen? Met onze kleinkinderen en op de tennisbaan.” Peter: “Ik heb bij All Out zelfs al een parttimebaan aangeboden gekregen. Achter de bar natuurlijk…”

Afhalen
Overigens is de keuken van ‘In de Zotte Wilg’ in deze tijden nog volop in bedrijf. Aanschuiven lukt dan niet, afhalen kan wel. Op vrijdag, zaterdag en zondag is er een beknopte maar aantrekkelijke menukeuze via de website te maken.

Tekst en foto’s Arjen Vos

 

3 reacties

  1. Het is te hopen dat de zotte wilg niet mee gaat in de kwaliteit van Joseph aan de Poel wat een slechte prijs kwaliteit verhouding hebben ze daar! Prijzen hoog en kwaliteit laag, wel een super terras waar je heerlijk zit en vriendelijk bediend wordt als je even geduld hebt tenminste en de “kinderen” ( jonge bediening) even niet met elkaar bezig zijn of met hun vrienden op de andere kant van het terras.

    Ik ben benieuwd en ga zeker kijken wat het gaat worden als de horeca weer open is maar tot die tijd ben ik vooral te vinden bij De Zwarte Ruiter.

  2. Zo jammer, weer een restaurant dat ten prooi valt aan het brasserie geweld!
    Nog meer herrie op de plas, t is/was zo’n leuke tent.

  3. Interessant artikel, hebben veel in de De Zotte Wilg gegeten. Goede service en aardige mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel