Spoorlijnpad komt terug, initiator petitie ‘megablij’

Door: Klaas Leegwater. Het Spoorlijnpad, het veel gebruikte fiets-wandelpad tussen de Stommeerkade en Wissel, zal volgend jaar zomer terugkeren. Dit maakte wethouder Robert van Rijn begin deze week bekend in een gesprek met buurtbewoonster Fiona Ruhe. De Aalsmeerse voerde ruim vier maanden actie voor behoud van de belangrijke doorgang voor bezoekers van het winkelcentrum en voor schoolgaande kinderen. Voor welke optie er precies gekozen zal worden, een rotonde of kruising, is nog onduidelijk. Gekeken wordt wat kostentechnisch haalbaar is.

“Ik ben er megablij mee, deze uitkomst had ik echt niet verwacht,” reageert Ruhe die pal naast het fietspad aan de Stommeerkade woont en vrijdag werd verrast door een telefoontje met de vraag of zij zich met haar dochter maandag bij wethouder Van Rijn wilde melden. “Ik kreeg in het telefoongesprek nog niet te horen wat de reden was maar had natuurlijk wel een vermoeden, ze nodigen je niet zomaar uit.”

Fiona en dochter Nola-Jules overhandigen de 1610 handtekeningen begin juli aan wethouder Van Rijn (archief AV/Arjen Vos)

Nadelig
Ruhe begon vier maanden geleden een handtekeningenactie (uiteindelijk ruim 1600 handtekeningen) om het Spoorlijnpad te behouden. “Afsluiting gaat tot gevaarlijke situaties leiden voor jeugdige fietsers op de Stommeerkade, ook vanaf Dorpshaven. Je wilt niet weten hoe hard er hier soms wordt gereden. Er verdwijnt een veilige route voor fietsers en wandelaars naar het centrum van Aalsmeer. Een heel nadelig voor schoolgaande kinderen,” vertelde de bewoonster in mei tegen AalsmeerVandaag.   

Fietsbrug te duur
De afsluiting had alles te maken met de aanleg van de Burgemeester Hoffscholteweg, onderdeel van project ‘Tuinen van Aalsmeer.’ Het nieuwe wegtracé in de Stommeerpolder tussen kruising Aalsmeerderweg/Ophelialaan en de Burgemeester Kasteleinweg zal binnen een jaar worden opgeleverd. Omdat de weg het Spoorlijnpad doorklieft moest het fietspad verdwijnen. In het voortraject is serieus gesproken over een fietsbrug tussen Wissel en Stommeerkade waarbij de Burgemeester Hoffscholteweg op die plek zou worden verdiept. Die optie bleek echter veel te duur.

Toezegging
Wethouder Van Rijn liet kort na de overhandiging van de petitie tijdens een raadsvergadering weten een alternatief te onderzoeken om het Spoorlijnpad in stand te houden maar gaf ook aan dat de financiële bewegingsruimte van het college voor een oplossing klein is. “Welk budget geeft u mij mee, waar moet ik de financiële dekking vinden?” De wethouder deed niettemin de toezegging te onderzoeken wat nog mogelijk is, welke varianten haalbaar zijn. 

Inwoners blij gemaakt
Welke financiële oplossing nu gevonden is door het college is niet bekend, woensdagavond was dat bij de gemeente niet te achterhalen. Fiona Ruhe zal er zich niet druk om maken, haar initiatief heeft succes gehad en vele inwoners blij gemaakt. “Ik heb de uitkomst al aan een paar buurtgenoten verteld, iedereen reageert heel enthousiast. Dit onderwerp leefde in Aalsmeer, gelukkig is het nu opgelost. Nog driekwart jaar wachten, omwonenden en vooral schoolgaande kinderen kunnen weer veilig richting het centrum fietsen,” aldus Fiona Ruhe.

Foto’s: De burgemeester Hoffscholteweg in aanleg, gezien vanuit twee richtingen. (Foto’s Arjen Vos)

Zie ook: ‘1600 handtekeningen voor behoud Spoorlijnpad’ en: ‘Fietspad opgeheven..’

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin