Spaargaren en Spaargaren: lijstduwer en lijsttrekker

Een vader die de lijst duwt, een zoon die pontificaal levensgroot als nummer één als lijsttrekker op de affiches staat. Niet in dezelfde plaats, maar wel voor dezelfde partij. Een gesprek met twee politieke 'dieren', de Aalsmeerder Wim Spaargaren en de zoon Sven, inwoner van Oegstgeest.
 
Genoeg oerhollandse gezegden komen bij ons op als we die middag met de twee politici in gesprek gaan. Een aardje naar zijn vaartje, zo vader zo zoon, aan de vrucht herkent men de boom en de bekende appel die niet ver van de stam valt.
 
Om met Spaargaren Senior (74) te beginnen: hij verdiende in de afgelopen jaren zijn sporen als kundig en welbespraakt raadslid voor de VVD. Hij maakte de burgemeesters Brouwer, Hoffscholte, Vonk, tijdelijk burgemeester Van Eijk en Litjens mee en is tot op de dag van vandaag een trouw luisteraar op de publieke tribune bij de raadsvergaderingen.
 
In 1994 betrad hij als raadslid de politieke arena, in totaal twintig jaar was hij een betrouwbaar en gezien raadslid (“ik werd altijd met voorkeurstemmen gekozen”)
Samen met zijn vrouw Laura was hij tot 2016 dagelijks bezig in zijn seringenbedirjf. Mede om die reden vond hij het nooit opportuun als eigen ondernemer een wethouderspost te bezetten (“dat moet je niet doen”).
 
En nu lijstduwer op plaats achttien van de VVD die, zo zegt hij, wel heeft aangegeven niet daadwerkelijk wederom in de politieke arena te stappen.
Hoe anders is het politieke spectrum voor zoon Sven (48) die in het Zuid-hollandse Oegstgeest de lijst van de VVD aanvoert en een greep doet naar het leiderschap. De oud-Aalsmeerder portretteerden we eens in de Aalsmeerder Courant toen hij landelijk prijkte op de lijst van de LPF, aangevoerd door Pim Fortuyn.
 
Bedrijfsleven
“Ik ging naar het Snellius in Amstelveen, daarna naar de Middelbare Tuinbouwschool en doorliep vervolgens de Agrarische Hogeschool in Delft. Een toekomst in de tuinbouw zag ik niet zo, de organisatie trok me eigenlijk meer.”
Vader Wim vult aan: ”Hij werkte in zijn vrije tijd wel mee in de seringen, maar zijn interesse voor een werkkring lag toch elders.”
 
Sven: “Na mijn opleiding in Delft was het meer de organisatorische kant in het bedrijfsleven. Ik ben als organisatie-adviseur gaan werken in een verpakkingsbedrijf in de bollen in Noordwijkerhout, later bij een Aalsmeers bloemenexportbedrijf, ook in de organisatie. Daarna kwam ik in het bankwezen terecht en volgde na een periode bij de Van Lanschotbank in Den Bosch een functie bij de bank Schretlen in Amsterdam, een onderdeel van de Rabobank.”
 
Al in de puberteit was Sven lid van de JOVD Aalsmeer, de jongerenafdeling van de VVD en jaren later raakte hij gecharmeerd van Pim Fortuyn. “Ik hoorde hem eens spreken en zijn ideëen wat er met Nederland moest gebeuren spraken me wel aan. Al gauw werd ik toen gebeld of ik op de lijst wilde staan voor de LPF.  Op 6 mei 2002 kwam een einde aan het leven van Fortuyn. En ik stond inmiddels op nummer twee voor de in 2004 te houden Europese verkiezingen.”
 
In totaal zaten er in die tijd 26 LPF-leden in de Tweede Kamer waaronder bijvoorbeeld Hammerstein en Oltmans.
 
Vermogensadviesbureau
Sven: “Ik was zes jaar beleidsmedewerker voor Gerard van As in de Tweede Kamer. Na die politiekie periode was ik via de bank Wilgenhagen als beleggingsadviseur in 2008 in dienst gekomen bij Schretlentreden, In die jaren diverse op bankieren en beleggingen toegespitste opleidingen gedaan en ik wilde graag voor mezelf beginnen. Sinds 2007 woon ik in Oegstgeest en heb daar mijn eigen vermogensadviesbureau.”
 
Vastberaden
De politiek bleef echter trekken en toen de bijna 24.000 inwoners tellende  gemeente Oegstgeest voor 'nieuwkomers' een bijeenkomst hield om ze wegwijs te maken in hun woonplaats, ging het politieke balletje al gauw rollen. De VVD lijfde hem in en als 'good looking young man' prijkt Sven nu als lijstsaanvoerder op de billboards.
 
“Ik heb er zin in,” zegt de politicus vastberaden, “de gemeente Oegstgeest had een enorme schuld van 110 miljoen euro en daar wilde ik me voor inzetten om dat terug te dringen. Het is al teruggebracht tot 50 miljoen.”
 
Drukke tijden voor de politici. Vader Spaargaren nam al plaats op de her en der in Aalsmeer gelande VVD-bank, ook Sven, met twee kinderen, een tuin en twee kippen, maakt tijd vrij voor het flyeren.
 
Vraag aan zowel senior als junior: worden er felle discussies gevoerd tussen de lijsttrekker en de lijstduwer? “We hebben het graag over allerlei zaken en dat het in deze dagen veel over de politiek gaat ligt voor de hand…“ aldus de Spaargarens.
 
 
Tekst: Leni Paul, foto's Arjen Vos
 
(advertentie)

6 reacties

  1. Mooi artikel. Daar houden we van. Stukje geschiedenis erbij en al lezende weer wat geleerd en genoten. Succes!

  2. Geachte heer Spaargaren,

    U bent geen man voor op een bank te zitten u bent een WERKER in de politieke arena !!

  3. Spaargaren is ook een bekende naam uit ‘De Kleine Waarheid’.

  4. Super leuk stukje. Complimenten AV! Ik stem voor Spaargaren. ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin