In 2010 zeven, nu twee. Die 'eer' valt Helma Persoon te beurt bij Aalsmeerse Belangen (AB). Hoger komt geen enkele vrouw dit jaar op de Aalsmeerse stembiljetten 19 maart. “Ik snap het verschil wel, maar doe niet mee aan man of vrouw zijn,” zegt ze beslist. “Ik zit als mens in de gemeenteraad,” redeneert ze.
De AB-leden zetten de 51-jarige politica in december één plaats hoger dan het partijbestuur had voorgesteld. “Ik zat erbij en heb het laten gebeuren. Ik dacht: als ik tweede word op basis van inhoud en kwaliteit, vind ik het goed. Maar als het alleen om het vrouw zijn gaat, had ik bedankt.” Ze wérd nummer 2 – discussie gesloten.
Betrokkenheid
Waarom 'moeten' Aalsmeerders volgende week woensdag hun stem op haar uitbrengen? “Goh… dat is echt moeilijk,” zoekt ze naar een antwoord. Na enig nadenken: “Ik hoop dat ik heb laten zien dat ik een goede volksvertegenwoordiger ben. En heb laten zien dat ik weet waar ik het over heb en waar AB voor staat. Ik hoop dat ik een toonbeeld van betrokkenheid bij het Aalsmeerse ben. Ik héb die betrokkenheid. Hopelijk herkennen mensen dat.”
Haar drijfveer om in 2010 de politiek in te gaan, was precies dat gevoel van betrokkenheid. “Ik wilde graag een bijdrage leveren aan de politiek en niet alleen vanaf de zijlijn roepen hoe het moet,” legt Helma Persoon uit. “Daarvóór heb ik zitten ploeteren op een suffe fiscale studie, een eenzame bezigheid. In de politiek is het leuke dat je elke keer weer met elkaar de discussie voert. Dat spreekt me bij AB aan, maar ook de altijd korte lijntjes en ieders gedrevenheid.”
Wel biecht ze op dat “er wat moest gebeuren” bij de lokale partij. AB was in haar ogen te veel naar de rechtsliberale hoek opgeschoven en moest zich “anders profileren”. “Iets linkser,” zegt Persoon. Het is die “sociale kant” waar haar hart ligt.
Zuiver
Ze had in 2010 al een zetel op kunnen eisen, want met 227 voorkeurstemmen had ze na lijsttrekker Gertjan van der Hoeven en Dick Kuin de meeste stemmen. Zij liet echter Danny Tol voorgaan en even later, toen Van der Hoeven wethouder werd, Dirk Stoker. “Ik vond van meet af aan dat je niet zo in het diepe moet springen en eerst kennis moet maken met het politieke handwerk. Ik had geen besef hoe het werkt en wist bovendien niet of ik het leuk zou vinden.”
Ze was ook benieuwd hoe het er “achter de schermen, in de achterkamertjes” aan toe gaat. Wat was haar conclusie? Wordt de burger achter zijn rug om belazerd? “Ik vind dat het zuiver gebeurt. Het gaat in Aalsmeer om de inhoud. Anders was ik er uitgestapt.”
Bemoeial
Eerst dus maar eens ruiken aan het aparte wereldje, als fractieassistent. Je mag in die functie officieel meepraten op een raadsvergadering, tot de finale in zicht komt, het moment waarop de besluiten worden genomen. Dat laatste is voorbehouden aan de raadsleden.
Toen raadslid Joop van der Jagt bijna een jaar geleden opstapte, was Persoon, die een bedrijfsadministratiekantoor heeft, er in eigen ogen klaar voor. Mede omdat ze drie jaar samen met hem de portefeuille financiën had gedaan en voorbestemd was zijn opvolger te worden. Een prachtdossier trouwens volgens haar, financiën. “Je mag je met alles bemoeien, want alles heeft met geld te maken.”
Verantwoordelijkheid
Over één nacht ijs gaat Persoon nooit. “Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk. Je moet genoeg argumenten hebben om het debat te kunnen aangaan en er dan vol voor gaan. Anders moet je niet het woord voeren. Alles wat je zegt, moet je uit kunnen leggen. Als je dat niet kunt, moet je dat eerlijk vertellen. Het is geen kwestie van even je hand opsteken en ja zeggen.”
Helma Persoon wijst erop dat je als raadslid “volop” in de schijnwerper staat. Al is dat misschien niet direct zichtbaar voor de gemiddelde burger, je gaat wel al dan niet akkoord met besluiten die hem treffen. “Je bent voor of tegen voorstellen. Ook een 'nee' heeft effecten en daar moet je je bewust van zijn. Je probeert zo goed mogelijk met andere partijen in gesprek te zijn. Per slot moet je er met z'n allen uit zien te komen. Pas wanneer je in de gemeenteraad zit, besef je de verantwoordelijkheid die je hebt als raadslid.”
● Dit is deel 3 in een korte serie over de hoogste vrouwen op de kandidatenlijsten voor de raadsverkiezingen. Ze zijn (nagenoeg) zeker van een plek in de nieuwe gemeenteraad.
Eén reactie
Prima artikel! Wat mij opvalt tijdens de raadsvergaderingen, die ik regelmatig bezoek of volg via Radio Aalsmeer, is dat wanneer Helma het woord neemt het stil wordt in de raadzaal en dat er naar haar geluisterd wordt. Een verdienste die zij zich de afgelopen jaren eigen heeft gemaakt. Geen politieke prietpraat maar inhoudelijke stellingname, ga zo door!