De gemeenteraad toonde zich vorige week donderdag erg ingenomen met het preventie- en handhavingsplan alcohol van B&W. Alle fracties zagen in dat met name alcoholgebruik onder jongeren, zoals woordvoerder Marlon Kreeft (CDA) zei, “een groot probleem” is dat de gemeente niet links mag laten liggen. Aalsmeer wil er met het plan voor zorgen dat het alcoholgebruik daalt.
Het alcoholplan, het eerste in zijn soort en landelijk verplicht, voorziet onder meer in voorlichting op scholen en aan ondernemers die drank verkopen (volgens de cijfers 83 in totaal). Daarnaast wil de gemeente de opvoedvaardigheden van ouders versterken. Dat laatste mede omdat het thuis in 'zuipschuren en -keten' voordrinken al vele jaren populair is en dat thuis een privéplek is waar de overheid geen zeggenschap heeft. Verder wordt op het naleven van de regels gecontroleerd.
De schoolvoorlichting bestaat onder andere uit het programa Gezonde School en Genotmiddelen. Bovendien steunt de gemeente al diverse preventie- en educatieactiviteiten van het jongerenwerk van De Binding, jongerencentrum N201, de GGD en Brijder Verslavingszorg.
Ook rol ouders
In 2010 dronk 56% van de Aalsmeerse jongeren onder de 18 alcohol. Dat moet in 2018 terug naar 51%. Op dit moment is het 53%, volgens Nanda Hauet (VVD) een “te lage” daling. Daar was wethouder Gertjan van der Hoeven het volmondig mee eens. “Maar de gemeente kan een daling niet alléén beïnvloeden. Ook ouders hebben er invloed op en die willen we met stimulansen helpen.”
Voorts wil de gemeente er naartoe dat 75% van de verenigingen en organisaties een alcoholmatigingsbeleid voeren. Dat was Ronald Fransen een te magere ambitie. “Als we het probleem serieus nemen, willen we naar 100%. Ik zou niet weten waarom die 75% niet de hoogte in kan,” aldus de PACT'er. “Daar ben ik het mee eens,” reageerde de wethouder. “Laten we kijken hoever we komen door positief te stimuleren, met zachte dwang.”
Liever 21 jaar
Bram Heijstek (HAC), die 21 jaar als grens prefereerde in plaats van 18 jaar, vroeg de wethouder hoe hij de regels denkt te kunnen handhaven en hoe hoog de boetes zijn.
“We zíjn aan het handhaven, ook bij bedrijven,” bediende Van der Hoeven hem op zijn wenken. Over de hoogte van boetes heeft de gemeente echter “niks te zeggen”.
Verboden terrein
In het alcoholplan zijn ook de in 2012 vastgestelde gebieden opgenomen waar geen alcohol mag worden gedronken en ook het in bezit hebben van aangebroken flesjes en blikjes uit den boze is.
Het gaat om zeventien 'verboden' gebieden. Daaronder de schoolpleinen en kinderspeelplaatsen en verder onder meer de diverse winkelcentra, het gehele oude dorp, het busstation Hortensiaplein en het Seringenpark.
Drugsgebruik
CDA'er Kreeft deed donderdag op de raadsvergadering een oproep het drugsgebruik onder jongeren eveneens in de plannen mee te nemen. Ook Hauet noemde drugs met name, al wist het liberale raadslid te melden dat dat via een “aparte notitie” moet. De wethouder kon de raad in elk geval vertellen dat er de nodige aandacht voor is.
“Wat betreft het drugsgebruik zijn we ons er zeer van bewust dat er sprake is van een zorgwekkende ontwikkeling,” stelde Van der Hoeven. “Maar de jongerenwerkers spelen er bewust op in. De voorlichtingscampagnes lopen daarmee hand in hand.”
Portretten: Nanda Hauet (VVD, boven) en Marlon Kreeft (CDA). (foto's AV-archief)
2 reacties
Opvoedvaardigheden van de ouders verbeteren… Kan iemand dat even toelichten?
Ik vind het véél zorgwekkender dat het tegenwoordig net zo normaal is om een lijntje of een pil te nemen als dat het is een biertje te drinken. En iedereen die zegt dat hij zich ‘bewust is van een zorgwekkende ontwikkeling, maar dat jongerenwerkers er bewust op inspelen’, is zich duidelijk niet bewust van de problematiek. Ik zou zeggen: kom een paar vrijdagnachten of zaterdagnachten in ‘het dorp’ kijken, dan zullen we zien wat het echte probleem is. Alcoholmisbruik is het in ieder geval niet, in Aalsmeer, Kudelstaart, Rijsenhout, de Kwakel.