D66 ook in Aalsmeer groot

De stemmen kunnen geteld worden in de raadskelder van het raadhuis. (Foto Laurens Niezen Fotografie)

(Update) Door: Klaas Leegwater. Bij de Tweede Kamerverkiezingen is in Aalsmeer de VVD opnieuw de grootste partij geworden. 32,3 Procent van de mensen die in ons dorp hun stem uitbrachten kozen voor de liberalen, dat is een iets kleiner percentage dan vier jaar geleden toen de VVD 34,7 procent behaalde. Evenals het landelijke beeld stijgt D66 in Aalsmeer flink, de partij van leider Sigrid Kaag scoorde in onze gemeente 14,1 procent, ruim drie procent meer dan in 2017. De PVV eindigde op de vierde plek, 2,3 procent minder dan in 2017.

Verrassend is de uitslag van nieuwkomer JA21. De partij van Joost Eerdmans behaalde 3,6 procent. Daarmee eindigde de afsplitsing van FvD nog voor de SP dat op de achtste plek staat met 3,3 procent, bijna anderhalf procent minder dan in 2017. Forum voor Democratie stapte in de lift, de partij van Thierry Baudet verdubbelde van 2,4 naar 4,9 procent. Vorige maand was Baudet met zijn verkiezingstruck op bezoek in onze gemeente. Grootste verliezer in Aalsmeer is GroenLinks, van 5,7 naar 2,9 procent van de stemmen. Ook 50PLUS zakte ruim twee procent. Volt pakt als nieuwkomer 1,8 procent, BIJ1 0,4 en voor de Feestpartij gingen bij twaalf inwoners de handen op elkaar wat resulteerde in 0,1 procent.

Opkomst lager
Het CDA kwam evenals landelijk minder uit de verf, 10,8 tegen 12,3 procent. De PvdA scoorde met 4,1 procent vrijwel gelijk in vergelijking met 2017. De partij DENK behaalde een kleine plus, van 0,5 naar 0,8 procent. De opkomst in Aalsmeer is dit jaar lager dan bij de vorige verkiezingen: 83,0 procent van de inwoners die mogen stemmen, heeft dat ook gedaan. In 2017 ging nog 86,0 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.

De uitslag die de gemeente Aalsmeer vannacht bekendmaakte wijkt bij sommige partijen in percentage iets af van de uitslagen van het ANP die NOS en RTL publiceerde. De reden is onduidelijk. Zie de uitslagen en statistieken onder de advertentie van Imanse.

Lees vorig bericht

Grote beloning voor gouden tip

Lees volgend bericht

Geen bruidsfoto’s wel bloesembingo


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *