Forum voor Democratie, nobelheid tegenover plat eigenbelang

Door: Joop Kok. Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, deed zondagmiddag Aalsmeer aan op zijn verkiezingscampagne. Niet zo verwonderlijk, bij de Provinciale Staten verkiezingen in maart 2019 had FvD de meeste stemmen gekregen. Hier moesten ze zijn voor een goed gevulde parkeerplaats. En dat lukte, zag het er een kwartier voor aanvang nog uit dat er meer mensen van de eigen ordedienst zouden zijn, zo rond tien uur stonden er op parkeerplaats de Bloemhof wel zo’n 500 mensen, keurig op anderhalve meter afstandslijnen. 

Onder de noemer Karavaan voor de vrijheid werd alles uit de kast gehaald om het coronabeleid onderuit te halen. “Het gaat om een klein griepje, waar alleen de alleroudsten met onderliggend lijden aan bezwijken,” beweerde Baudet. Theo Hiddema, bij de vorige verkiezingen nummer twee op de lijst van Forum, wenste na al de perikelen in de partij in eerste instantie alleen nog beschikbaar te zijn als lijstduwer. Geconfronteerd met een welhaast religieuze gedrevenheid tegen het coronabeleid van Baudet, zag hij ook daar van af. ’Voer mij af van de lijst, ik voel me heel onbehaaglijk bij dat coronagebeuren, blijf ik op de lijst, dan misleid ik de mensen,” gaf hij aan in een vraaggesprek met Ariejan Korteweg in de Volkskrant.

Zetelrover
Nu stond daar als nummer twee op de lijst vastgoedmiljonair Wybren van Haga, in opspraak geraakt  omdat hij in ‘zeven of acht’ van zijn tientallen huizen de woonregels had overtreden en met een slok teveel op in zijn auto was aangehouden door de politie. Toen volgens de VVD-top bleek dat Van Haga tegen de afspraken in zich toch nog had bemoeid met zijn vastgoedbedrijf werd hij door Dijkhoff uit de fractie gezet. Er deden direct geruchten de ronde dat Van Haga zich zou aansluiten bij Forum voor Democratie. Forum-leider Thierry Baudet zag dat niet zitten. Voor de camera van RTL zei Baudet glashelder: “Een zetelrover als Van Haga is niet welkom bij Forum.”

Wybren van Haga krijgt de goedkeuring van Thierry Baudet

‘Dit stopt nooit meer’
Dat desondanks Van Haga daar stond zegt iets over de houdbaarheid van een mening van Baudet. In het begin van de coronacrisis pleitte hij nog voor een lockdown, zo snel mogelijk, maar ja, hij dacht toen nog dat het een soort van ebolavirus was. Nu stelde hij met dezelfde overtuiging dat het niet meer is dan een griepje. ”En denk nu maar niet, dat als u gevaccineerd bent, we weer allemaal vrij zijn. Dit stopt nooit meer, tenzij wij op 17 maart massaal, net als twee jaar geleden, massaal Forum voor Democratie een enorme verkiezingszege gunnen en geven.”

Psychologie
“Wij komen er niet uit als we dat niet zelf gaan doen, er is een nieuwe klasse gecreëerd van mensen die ongelooflijk belangrijk zijn geworden; de epidemiologen, de virologen, er is een junta van witte jassen in ons land en die zit elke avond bij TV programma’s, die verdienen ook heel veel geld, en die zijn heel belangrijk en die kunnen iedereen gaan vertellen war ie wel en niet mag doen. Probeer je in die psychologie te verplaatsen. Waarom zouden die mensen morgen ineens gaan zeggen: jullie hebben me niet meer nodig, ik verdwijn wel weer in de anonimiteit, dat gaan ze natuurlijk nooit doen. Die zijn ongelooflijk belangrijk ineens, dat is geweldig. De psychologie van al die mensen, van al die organisaties, de wereldgezondheidszorg bijvoorbeeld, die hebben ineens ontzettend veel macht gekregen en dat gaan ze niet opgeven, natuurlijk niet. Wij moeten dat doen en dat is waarom ik het zo fantastisch vind dat we hier zo bij elkaar zijn.”

Partizanengroet
Een prachtig inkijkje in de wijze waarop Forum naar de medemens kijkt. Niet bepaald positief en er spreekt weinig vertrouwen uit. Die medemens is alleen maar uit op macht en geld en wetenschappers ontbreekt het aan integriteit. Wanneer Van Haga door Baudet wordt geïntroduceerd komt het wat puberale grenszoekende gedrag van Baudet naar boven: ostentatief schudden ze elkaar de hand. Hilariteit onder het publiek, zogenaamde verontschuldiging van Baudet dat dat niet kan, maar ja, volgens Van Haga de partizanengroet van de partij.

Thierry Baudet applaudiseert voor Ralf Dekker

Groepshypnose
Er wordt nog een derde persoon geïntroduceerd, Ralf Dekker, afkomstig van de raad van bestuur van de Rabobank en nummer negen op de lijst. Normaal gesproken bezig met climate change en immigratiekosten zoals hij zelf zegt, maar het is nu één en al covid en corona geblazen. Hij heeft zich volledig geconformeerd en stelt de vraag hoe het toch komt dat al die wetenschappers de meest bizarre voorstellen doen: ‘expert blindness’. Experts kunnen zich zo vastbijten in een heel klein deeltje van de werkelijkheid dat ze alles eromheen uit het oog verliezen. “We zitten met z’n allen in een soort groepshypnose en er moet iemand een knip met de vinger geven en de enigen die dat kunnen doen zijn wij…” Tja, als je als eenvoudige toehoorder wat inzicht betreft boven een expert wordt gesteld, dan moet je wel applaudiseren.

Judith Keessen bevroeg Forum over het standpunt i.z. Schiphol

Luchthaven in zee
Wanneer mensen vragen mogen stellen, meldt zich ook, als zelfstandig raadslid, Judith Keessen. Zij wil weten welk standpunt FvD inneemt betreffende Schiphol. Het antwoord ligt min of meer voor de hand: een nieuwe luchthaven maken in de Noordzee en op de vrijgekomen ruimte een natuurpark maken met mooie woningen.

Een progressieve MS patiënt meldt dat ze nooit heeft meegedaan aan de maatregelen, geen mondkapje, plastic jassen of wat dan ook, ze vroeg zich af hoe het toch in godsnaam mogelijk was dat ze er nog was. Volop applaus en ongelooflijk veel respect van Baudet. Als ze wat later zegt dat ze wil voorkomen dat heel Nederland net als zij een teruggetrokken leven moet leiden, noemt hij haar zelfs een held.

De bijeenkomst eindigt met een lange rij van mensen die voor een poster of foto richting de promotietent lopen. Met mijn lege koffiebekertje in de hand loop ik naar de dame die met een vuilniszak tussen het publiek loopt. Gelukkig, zij is wel voorzichtig, ze draagt een mondkapje.

Op de fiets herinner ik me een nogal pathetische uitspraak van Baudet: “Wij zitten er niet voor ons eigen kleine belangetje, wij doen het voor Nederland, voor iedereen in Nederland.” Gek eigenlijk dat Forum voor Democratie uitgaat van de nobelheid van het eigen streven en die van de ander afdoet als plat eigenbelang. Of is dat juist kenmerkend?

Foto’s Jaap Maars en Arjen Vos (film), zie ook de fotogallery onder de advertentie van Eveleens Makelaars

 

 

 

 

Lees vorig bericht

Sportservice organiseert ‘Wintergames’ in voorjaarsvakantie

Lees volgend bericht

70-Plussers kunnen per post stemmen


7 Reacties

 • Ronduit beangstigend, dat zoveel plaatsgenoten zo weinig gemeenschapszin hebben, dat zij alléén vanwege “Schiphol-in-zee” Baudet bejubelen. Daarmee bejubelen ze ook diens racistische standpunten…
  Petje af, Arjen en Joop, voor een relativerend en moedig verslag!

 • Vooropgesteld: ik heb weinig tot geen affiniteit met FvD en de standpunten die deze partij verkondigt. En uiteraard staat het verslaggever Joop Kok vrij om een eigen mening te hebben.

  Maar wellicht is het verstandig om de volgende keer óf die mening iets minder naar voren te laten komen bij het schrijven van een verslag, óf gewoon een verslaggever te sturen die wel objectief kan blijven.

 • Mooi stuk Joop!

 • Ik word hier heel boos en verdrietig om. Het is niet te begrijpen dat zoveel mensen het hiermee eens zijn. Iedereen kan toch zien wat voor ellende er in de ziekenhuizen gebeurt?

 • Dank Joop voor de column en dank Arjen voor de video met dat prachtige eindshot van dat die poster met ‘de plank voor zijn hoofd’…

 • Rutte heeft ons gemeld dat hij met 50% kennis/inzicht 100% beleid moet voeren. Moeten wij daar gelukkig mee zijn?

 • “een klein griepje”
  Wat een slag in het gezicht van de duizenden mensen die een geliefde hebben verloren!
  Een wijs mens heeft ooit gezegd: Inspraak zonder inzicht geeft uitspraak zonder uitzicht.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *