Het Aalsmeers Burgerforum, ontstaan najaar 2014 ten tijde van de heftigste politieke onrust, schrijft vandaag een brief over nieuwe kansen voor de lokale democratie. Dat doet het forum aan de vooravond van een gesprek dat een afvaardiging heeft met waarnemend burgemeester Jeroen Nobel. Overmorgen op de raadsvergadering ligt er een brief van Aalsmeers Burgerforum bij het onderwerp 'ingekomen stukken'. In het aan de raad gerichte stuk pleit de groep Aalsmeerders voor het maken van een “nieuwe start met de samenwerking tussen burgers en de politiek”. De komst van de nieuwe burgemeester zou daarvoor volgens het forum een impuls kunnen zijn.
Lees de brief van Aalsmeers Burgerforum in Lezerspost.
51
6 reacties
Jan. Je weet net zo goed als iedereen, dat als je onderdeel van een fractie uitmaakt in de raad, dat ,vreemd gaan, met je democratische stem, niet (altijd) in dank wordt afgenomen door je partijgenoten. Over welke democratie heb je het eigenlijk, als de burger en/of inwoners en/of groepen, nog steeds niet betrokken worden met en in de politiek. De meerderheid staat nog steeds ,buitenspel, . Vele burgers/inwoners/groepen zijn echt bereid om te investeren in de politiek. Niet zo zeer om mee te beslissen, maar wel om mee te denken en te praten over hun dorp Aalsmeer.
@Jan Tas. Met het dualisme is het concept coalitie/oppositie in belangrijke mate achterhaald. De oppositie kijkt niet kritisch naar het beleid, er wordt “raadsbreed” een (meerjaren)beleid opgesteld (gevoed door inwoners, maatschappelijk middenveld, bedrijfsleven, …) dat door het college wordt uitgevoerd, onder controle van de raad. Er wordt enkel gediscussieerd over het beleid in de conceptuele fase (waar de partijen zich kunnen profileren). Eens het beleid vastligt wordt hooguit gediscussieerd over de uitvoering. In het kader van dualiteit heeft de raad immers het primaat, het college voert uit. Maar in Aalsmeer heeft men daar geen boodschap aan, geen burgemeester die als voorzitter van de raad het voortouw heeft genomen. Nogmaals: verdiep u in de materie, google eens het begrip “dualisme”, kijk eens naar mijn lezersbriefd van 18/5, …. En geef dan mee een aanzet om de gang van zaken in Aalsmeer te laten verlopen volgens de wet Dualisering van 2002.
Paul. Een sterke oppositie houdt het beleid scherp, in zoverre dat zij kritisch kijken naar dat beleid van meerdere kanten en dat er meer discussie is. Met mogelijkerwijs het positieve neveneffect dat meer mensen geïnteresseerd raken in de politiek. Met betrekking tot personen (politiek is mensenwerk) kan ik geen uitspraak doen daar weet ik te weinig van. Geef toe dat het poldermodel beter is, maar maakt de partijen wel minder zichtbaar.
Lezen, Jan Tas. Ik zeg niet dat een coalitie gebaseerd op de kleinst mogelijke meerderheid per definitie leidt tot ondemocratische toestanden. Ik spreek over de vermaledijde [Aalsmeerse] 12-11 meerderheid en de griezelige opvattingen over democratie die de lokale CDA-hotemetoot zijn mandatarissen meegeeft. Uw stelling “De meerderheid beslist, dat is democratie” is veel te kort door de bocht. In een volwassen democratie luistert de meerderheid maximaal naar de minderheid. Daar schort het in Aalsmeer aan. Dat stoort de inwoners. Dat leidt tot fenomenen als “verontruste burgers”, herdoopt in Burgerforum. Uw negatieve “water in de wijn doen” kan men ook positief verwoorden als “besluiten nemen die steunen op maximale steun van het maatschappelijk middenveld”. Of duidt uw opmerking “een sterke oppositie” enkel op het K-woord?
De democratie staat helemaal niet onder druk met een 12 -11. De meerderheid beslist, dat is democratie. Bovendien een sterke oppositie maakt het beleid scherp, in tegenstelling tot een brede coalitie waar een ieder water in de wijn doet.
Als de democratie al onder druk staat, dan komt dat door de vermaledijde 12-11 meerderheid, de weigering van CDA-Aalsmeer om mee te werken aan een verbreding van de coalitie, en dat alles met een verwijzing naar de wereldvreemde doctrine van CDA-voorzitter Hermen de Graaf, die vindt dat de inwoners zich maar moeten neerleggen bij wat “de integere elite” voor hen beslist. Twee fractievoorzitters van de oppositie en één van de coalitie maken er in een YouYube-filmpje bovendien geen geheim van dat wat hen betreft de bestuursproblematiek in Aalsmeer een opgeklopt verhaal is. En denkt u werkelijk dat men in Aalsmeer 1000 burgers op de been krijgt om het beleid te bespreken? Met “in het politieke systeem staat het debat centraal” slaat de auteur de plank al helemaal mis: in de gemeentepolitiek moet de dualiteit centraal staan. De raad bepaalt het beleid, die daarbij zijn oor te luisteren moet leggen bij burgers, bedrijfsleven, het middenveld. Dáár mag men de burgemeester als voorzitter van de raad op aanspreken. Eenmaal het beleid vast staat mag het college dat uitvoeren. Geen debat, maar een (meerjaren)plan en controle op de uitvoering. Kijk nog eens naar mijn ingezonden brief…