Berenschot-rapport laat oppositie koud, maar coalitie is blij

Hoe zijn de uitkomsten van het integriteitsonderzoek van Berenschot gevallen? De beide wethouders Ad Verburg en Gertjan van der Hoeven laten weten op dit moment rust te prefereren. “Deze zaak is zwaar geweest voor alle betrokkenen. De aantijgingen hebben ons zeker geraakt. We zijn blij dat het onderzoek nu duidelijkheid geeft en aantoont dat de gemeente en wij als wethouders hebben gehandeld zoals we behoren te handelen,” stellen ze in een gezamenlijke schriftelijke reactie. 

De andere hoofdpersoon in de affaire Geerland 18, John van der Laarse, wil geen officiële reactie naar buiten brengen. Dat doen wel de vijf fractievoorzitters in de gemeenteraad. De coalitiepartijen CDA en AB zijn ronduit ingenomen met het rapport, bij de oppositiepartijen VVD, PACT en HAC ligt dat een stuk genuanceerder. Die hebben eerder hun voorkeur uitgesproken voor een raadsenquête. Ze betreuren het dat het onderzoek een smalle basis heeft gekregen, met de burgemeester als opdrachtgever.

“De conclusies van het rapport zijn helder. De wethouders hebben integer gehandeld,” stelt Helma Persoon van AB vast. Ze reageert ook op het voorstel van burgemeester Jobke Vonk om zo spoedig mogelijk een, geheel onafhankelijke, ombudsman aan te stellen bij wie burgers terecht kunnen voor hun verhaal. Dat is volgens haar “een goede ontwikkeling”.

Geen moment twijfel
Het CDA is “blij” met de uitkomsten van het onderzoek. Robbert-Jan van Duijn schrijft dat zijn fractie “graag” wilde dat het onderzoek er kwam, maar “geen moment getwijfeld” had aan de integriteit van Verburg en Van der Hoeven. Het rapport wijst in zijn ogen uit dat “dat de beide wethouders op een juiste manier gehandeld hebben en hiermee gezuiverd zijn van alle blaam.”

Van Duijn kent ze als “zeer betrokken personen” met een “enorme inzet en passie voor hun gemeente”. “Het is dan ook vervelend dat juist deze heren met beschuldigingen over machtsmisbruik en integriteit te maken hebben gehad. Dat is niet zomaar iets en dat doet iets met je. Ook hun gezinnen hebben hier onder geleden,” aldus de CDA'er.

Zonde van het geld
Andere geluiden komen er uit oppositionele hoek. De VVD staat niet te kijken van de resultaten van het “smalle” onderzoek. “We leggen ze naast ons neer,” stelt fractieleider Robert van Rijn.

“We zijn niet bij de vraagstelling betrokken geweest. Ook hadden we er al voor gewaarschuwd dat het rapport erg veel zou gaan kosten.” Vorige week gaf de burgemeester aan dat het om bijna € 20.000 gaat. “Zonde van het gemeenschapsgeld,” vindt Van Rijn.

Gemiste kans
Als PACT-fractie “nemen we kennis” van het onderzoek, reageert Ronald Fransen. “Dit onderzoek is niet wat wij gevraagd hebben. Wat wij wilden, hebben wij verwoord in onze motie,” meldt hij, doelend op de 'motie integriteitsonderzoek' van 15 mei, afgewezen met 11 stemmen van de oppositie voor en 12 van de coalitie tegen. Daarin wordt onder meer gevraagd om een raadsenquête, verhoring onder ede, de raad als enige opdrachtgever en een uitgebreid, onafhankelijk, extern onderzoek. Met dat 'uitgebreid' verwees de oppositie naar meer discutabele dossiers dan alleen Geerland 18.

Fransen vreest dat “het geëtter” in en om de gemeenteraad verdergaat. “Dat betreuren wij. Het is een gemiste kans.” Overigens is PACT verheugd over de komst van de ombudsman.

Geen harde zaak
Bram Heijstek van HAC is “blij voor de wethouders” dat de onderzoeksconclusies “positief zijn uitgepakt” voor hen. Over het rapport kan hij weinig zinnigs zeggen, hij moet het nog “nader bestuderen”.

Strikt genomen is Geerland 18 “niet zo'n spannende, harde zaak” voor Heijstek. “Van der Laarse is pas relevant geworden door de wijze waarop de burgemeester ermee om is gegaan.” Vonk wekte zijns inziens de indruk dat er zaken onder het tapijt werden geveegd. Dat leidde tot “argwaan” bij hem. Andere dossiers, waaronder de eveneens in de publiciteit gekomen kwesties Ron Hooyman/Middenweg en Gerard Zelen/Oude Raadhuis, zijn veel interessanter om in te duiken, vindt de HAC'er.

Portretten: van boven naar beneden Robbert-Jan van Duijn (CDA), Robert van Rijn (VVD), Ronald Fransen (PACT), Bram Heijstek (HAC) en Helma Persoon (AB). (foto's archief AV)

2 reacties

  1. De Berenschot-rapportage heeft in ieder geval onomstotelijk opgeleverd dat het gemeentebestuur artikel 41c Gemeentewet en artikel 125quinquies Ambtenarenwet niet opgevolgd heeft. Dit ondanks de afgelegde belofte (eed) dat men de wet zou nakomen…
    De nu inderhaast voorgenomen aansluiting bij de Amsterdamse Ombudsman zou beter eerst voor inspraak ter visie voorgelegd kunnen worden aan de inwoners. De vraag rijst immers waarom ineens een Amsterdamse Ombudsman aangesteld zou moeten worden nu Aalsmeer al jarenlang bij de Nationale Ombudsman is aangesloten en deze – ik weet het uit eigen ervaring – uitstekend werk levert. Ik denk dat het spreekwoordelijke “haastige spoed is zelden goed” hier van toepassing is.
    In tegenstelling met wat anderen menen vind ik de bericht- en verslaggeving van Han Carpay wel goed. Suggesties dat hij excuus moet maken naar aanleiding van het rapport Berenschot zijn misplaatst. Aalsmeer mag zich verwend vinden met de nieuwssite van AalsmeerVandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin