Berenschot doet onderzoek, half juni uitkomst

Adviesbureau Berenschot gaat het integriteitsonderzoek doen naar de handelwijze van de wethouders Ad Verburg en Gertjan van der Hoeven. Dat heeft burgemeester Jobke Vonk woensdagmiddag in een tweede brief over de zaak John van der Laarse aan de gemeenteraadsleden laten weten. Vonk, zelf opdrachtgever van het onderzoek, verwacht “half juni” de resultaten. Die zullen “openbaar” zijn, meldt ze in de brief.

De vragen die Vonk Berenschot laat beantwoorden, zijn expliciet gericht op de bewuste affaire inzake Geerland 18 in Kudelstaart. De burgemeester wil weten hoe het proces van vergunningverlening en handhaving (een ambtelijke term voor controle op naleving van de regels) rond de uitbouw van een schuur op dat perceel is verlopen. En of dat alles is geschied volgens de wet- en regelgeving. Daarnaast wil ze inzicht in de handelwijze van de wethouders in deze kwestie. Daaraan koppelt ze de vraag of beiden hebben gehandeld volgens “gemeentelijke gedragscodes”.

Gesprek afgewezen
De afgelopen dagen is Berenschot met het dossieronderzoek gestart. Volgende week spreekt het organisatieadviesbureau met de betrokkenen. Vonk meldt dat John van der Laarse “vooralsnog de uitnodiging voor een gesprek met Berenschot heeft afgewezen”. Hij zou een “andere aanpak” voorstaan.

Vonk schrijft dat ze contact gaat opnemen met Van der Laarse “om te benadrukken dat het belangrijk is dat hij zijn klacht kenbaar maakt en toelicht bij de onderzoekers”.

Onverkwikkelijk
In haar eerste brief aan de gemeenteraad van 9 mei verzocht de burgemeester de fractievoorzitters een onderzoek in te stellen naar de gevoerde procedure en de handelwijze van Verburg en Van der Hoeven. Beide wethouders hadden zelf op een onderzoek aangedrongen, omdat ze het “zeer onverkwikkelijk” vinden dat aan hun integriteit wordt getwijfeld.

Vonk zocht de openbaarheid omdat John van der Laarse dat eerder had gedaan, bij een rechtstreekse beschuldiging van machtsmisbruik door de wethouders. Hij omschrijft hen in de media als een “koningskoppel” waarvan “de integriteit in het geding” is.

Alle schijn wegnemen
De fracties van oppositiepartijen VVD, PACT en HAC prefereerden een extern, onafhankelijk onderzoek met de gemeenteraad als opdrachtgever. “Alle schijn van niet integer handelen en belangenverstrengeling dient te worden weggenomen,” stelden ze in een geruchtmakende  Motie integriteitsonderzoek op de raadsvergadering van 15 mei. Het CDA en AB, furieus over “insinuaties”, waren fel gekant tegen de motie.

De kans om als gezamenlijke fracties een onderzoek op te pakken was daarmee zo goed als verkeken. Daar kwam bij dat de oppositie het integriteitsonderzoek breder wenste te maken dan de zaak Van der Laarse. Dit omdat er de laatste weken nieuwe 'dossiers' boven water zijn gekomen die mogelijk bezwarend zijn voor de wethouders. CDA en AB zagen daar geen heil in.

Knoop doorgehakt
De burgemeester, die gezien de ernst van de kwestie een onderzoek “op korte termijn” wilde, hakte daarop de knoop door. In overleg met commissaris van de koning Johan Remkes van Noord-Holland koos ze voor het “gerenommeerde” Berenschot als extern, onafhankelijk onderzoeker.

Vonk wil zo snel mogelijk duidelijkheid over Geerland 18, om de “grote onzekerheid voor alle betrokkenen” tot een minimum te kunnen beperken. Een breed onderzoek opzetten, als dat al gerechtvaardigd zou zijn, zou volgens haar te veel tijd in beslag gaan nemen.

Tweede onderzoek
Wel zegt de burgemeester in haar brief van 28 mei “signalen vanuit een aantal fracties zeer serieus te nemen” en te laten onderzoeken. Ze doelt op signalen “dat er meerdere zaken zouden spelen waarbij de integriteit in twijfel wordt getrokken”.

Ook voor dat, inventariserende, onderzoek neemt ze een onafhankelijke derde in de arm, “bijvoorbeeld een oud-burgemeester”. Eerste prioriteit van Vonk is echter de zaak Van der Laarse. Zodra de burgemeester de raadsleden over het tweede onderzoek “concreter kan informeren”, doet ze dat.

Klik hier voor nieuwe brief burgemeester Vonk op gemeentewebsite (scroll vervolgens naar beneden, naar brief 'Voortgang integriteitsonderzoek')
● Klik hier voor artikel over eerste brief burgemeester

Foto's: wethouders Ad Verburg (links) en Gertjan van der Hoeven en burgemeester Jobke Vonk. (foto's archief AV)
 

Eén reactie

  1. Het aanzwengelen van mogelijke misstanden is noch door de burgemeester noch door de wethouders op de agenda gezet. De Commissaris van de Koning in Noord-Holland, de heer Remkes, bevestigde mij per brief gedateerd 28 mei 2014 dat hij op 9 mei 2014 van ondergetekende een brief heeft ontvangen, waarin ik mijn inmiddels bekende grieven heb geuit. Aan de hand daarvan heeft de Commissaris de burgemeester aangespoord om actie te ondernemen.
    Alle oppositiepartijen hadden inmiddels de burgemeester verzocht om een zogenaamde ‘raadsenquête’ in te stellen niet alleen over de zaak die mij betreft, maar ook nog over een flink aantal ‘zware’ dossiers die tevens doorgelicht moeten worden. De burgemeester wees die voorgestelde aanpak, waarbij de gehele waarheid boven water komt, van de hand, begeleid door de mededeling dat de wethouders hun eed hebben afgelegd en daarom per definitie dus onkreukbaar zouden zijn. Bij een raadsenquête vinden openbare verhoren plaats en worden de verklaringen onder ede afgelegd. De melding die de burgemeester maakt over mijn terughoudendheid om aan het ingezette onderzoek mee te doen, is terug te voeren tot de hierboven geschetste situatie waarbij een ‘cordon sanitaire’ rond de wethouders wordt opgeworpen. Bij het onderzoek dat nu gaat plaatsvinden word ik binnenskamers geïnterviewd en bevindingen worden voorgelegd aan de bestuurders die daar vervolgens op mogen ‘schieten’. De oppositie en ik zijn zeer ontstemd over deze aanpak. Protesten zullen ongetwijfeld ook vanuit die hoek worden aangetekend.
    Het is te hopen dat men ook de column ‘Pennenstreek’ van Pierre Tuning in het meest recente Witte Weekblad gelezen heeft. Hij eindigde zijn betoog met de constatering dat macht en gezag twee verschillende dingen zijn. Mijn toevoeging: Het gevaar dat wie te weinig gezag heeft, dat probeert te compenseren met meer (grotendeels oncontroleerbare) macht, ligt op de loer. Voor wie ‘democratie’ een woord is waarvan de definitie op een examen een struikelblok bleek te zijn, wil ik nog wel vermelden dat het eerste gedeelte daarvan gaat over de meerderheid die de beslissing neemt, maar de minderheid met respect behandelt. Daarbij hoort mijns inziens ook dat je je kwetsbaar durft op te stellen als er verzocht wordt om een raadsenquête. Zeker als je kort daarvoor de eed hebt afgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin