Duo Venema-Ubink haalt ‘steeds meer geld op’

Een ex-prins carnaval en een voetballiefhebber. Dat zijn de veilingmeesters van de veiling ‘Kudelstaart voor Kudelstaart’. Voor de elfde keer zullen zij in ’t Dorpshuis in Kudelstaart met de hamer slaan. Waarom deze twee mannen? “We kennen veel mensen en zij kennen ons,” aldus de heren. Maar wat is nu de kunst van het veilen en wat beweegt ze om vijfenhalf uur hun stem schor te schreeuwen? Een interview met Dick Venema en Gert Ubink.

“Je moet twee veters als een string kunnen verkopen,” vindt Venema. Gelach klinkt door de huiskamer. Bam, dat is de kunst van het veilen. Ze zitten nog maar net aan tafel en beginnen honderduit te vertellen. Enthousiasme alom.

Passie
Duidelijk, de heren hebben hier een passie voor. De eerste keer dat ze veilingmeester waren, haalden ze ongeveer € 13.000 op. Afgelopen jaar bereikte ze een recordbedrag van € 21.000.  Venema: “We gaan tegen de crisis in. Wij halen steeds meer geld op.” Is hun enthousiasme zo aanstekelijk dat Kudelstaarters daar meer voor willen betalen?

“We kennen de mensen bij voor en achternaam, maar ook hun bijnaam.” Venema: “Als we een bekende de zaal zien binnenlopen zeggen we die gedag. Diegene steekt zijn hand op, waarop wij zeggen: “Verkocht aan die man die net binnen komt lopen.”

Trucje
Ubink: “Je moet natuurlijk wel weten bij wie je het doet.” Venema: “Klopt, en Joop van Leeuwen heeft ons trucje door en die komt nu voortaan achterstevoren de zaal binnenlopen.”

Tijdens de veiling worden er broodjes uitgedeeld en wordt er lekker gedronken. De heren moeten echter de broodjes aan hun neus voorbij laten gaan en het bier na afloop nuttigen. Er moeten immers meer dan driehonderd kavels worden geveild.

Goed ingespeeld
Ubink: “We zijn goed op elkaar ingespeeld. Dick is wat komischer en vooral ad rem. Ik ben wat serieuzer. Dat vult elkaar goed aan.” Weer even die blik tussen die twee. Ze knikken instemmend en je merkt dat ze de veiling alweer aan het herbeleven zijn.

Maar is iedereen geschikt voor dit vak? Venema: “Vele anderen in de zaal kunnen dit ook, voor een uurtje. Maar voor meer dan vijf uur, dat is een ander verhaal. Na de veiling ben je altijd bekaf.”

Houden zo
De veiling vindt altijd daags voor Moederdag plaats. Volgens de veilingmeesters moet dit zo blijven, dat verkoopt goed. Daarbij komen veel kinderen naar de veiling om iets voor hun moeder te kopen.

Ubink: “De veiling is echt bestemd voor een breed publiek, ouderen en jongeren. Het gaat om het plezier en we proberen er altijd voor te zorgen dat iedereen iets mee naar huis neemt. Dat lukt natuurlijk niet altijd.”

Bos bloemen
Venema: “Als je bijvoorbeeld merkt dat een jongetje telkens mee biedt voor een bos bloemen, maar stopt bij de vijfentwintig euro, dan tik je wel eens eerder af.

Ubink: “Ja, dat is ook leuk voor die jongen. Hij kan dan vol trots op Moederdag een cadeau geven. Dat is toch leuk.”

Knippen en lijmen
Het creatieve brein van deze meesters is aangewakkerd. Een tweede bakje koffie is nodig om het te hebben over de kavels. Wat vinden ze het leukst om te veilen?

In koor klinkt het: “Diensten.” Venema: “Hier zijn mensen bij betrokken, en dat is gewoon het leukst. Zo heb je bijvoorbeeld Thea en Anita Buskermolen. Zij bieden aan om een dagje bij je te komen behangen. Dat vinden ze gewoon leuk om te doen en ze kunnen het nog goed ook.”

Ubink: “Of je koopt een Sinterklaas. Of vier uur Franse les. Sommige ouders kopen dat als hun kind bijvoorbeeld moeite heeft met Frans en even bijgespijkerd moet worden voor een aankomend tentamen.” Venema lacht en zegt: “Of ze willen gewoon de lerares ontmoeten.”

Komen dus
Het draait bij deze mannen, dus om plezier. Eigenlijk hoef je ze niks te vragen. Na zoveel jaren veilingmeesters te zijn voor Kudelstaart voor Kudelstaart, kunnen ze aardig wat anekdotes vertellen. In geuren en kleuren.

En ze weten precies wat ze aan elkaar hebben en wat ze bedoelen. Elkaar aanvoelen. Daar draait het bij hen om. Eén blik is genoeg. Aankomende zaterdag zullen er vast weer vele anekdotes bijkomen en horen we de mooiste verhalen.

Nieuwsgierig hoe ze uw kavel gaan verkopen? Dan moet u toch echt zelf een drankje komen doen in Kudelstaart om naar deze verhalende veilingmeesters te kunnen luisteren.

Debora Dijkstra

Foto's: Dick Venema (links) en Gert Ubink (rechts). (foto: Debora Dijkstra).
De veilingmeesters Gert Ubink en Dick Venema tijdens een eerdere veilavond. (foto: Stichting Veiling Kudelstaart voor Kudelstaart)

Lees ook: Kavellijst veiling Kudelstaart bekend

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel