Boek belicht veranderingen in veilingsysteem

Herman de Boon (l) en Henk de Groot

Door: redactie. Twee oud-medewerkers en spelddragers van Royal FloraHolland Henk de Groot en Herman de Boon hebben recent een boek uitgebracht met de titel ‘Transvolutie’. Het boek beschrijft het verleden, heden en toekomst van het coöperatieve bloemenveilingsysteem.

Het eerste deel omvat een periode van 60 jaar, van begin twintigste eeuw tot aan de totstandkoming van de fusie van Bloemenlust en CAV rond 1970. Het begin kenmerkte zich onder meer door het doorbreken van de toen bestaande marktordening van directe in- en verkoop van bloemen en planten naar de oprichting van coöperatieve verenigingen van producenten.

De tweede periode van 40 jaar start met de start van de Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer (VBA) en de bouw van het nieuwe veilingcomplex in 1972 tot en met de megafusie tussen VBA en FloraHolland in 2012. De derde periode is de periode van de ombouw die nog volop gaande is en vorm moet geven aan de bestaanszekerheid in de toekomst van het coöperatieve afzetsysteem.

De auteurs hebben gebruik gemaakt van gedenkboeken, honderden jaarverslagen, rapporten en overige relevante data en informatie. Ook hebben ze ruim 30 interviews afgenomen met bestuurders en betrokken stakeholders waarvan de uitkomst in het boek zijn verwerkt. Het boek wordt voor €34,95 inclusief verzendkosten aangeboden en is online te bestellen via boekenbestellen.nl onder de naam ‘Transvolutie’.

Over de auteurs
Herman de Boon studeerde werktuigbouwkunde (cum laude), bedrijfskundige wiskunde (cum laude), organisatiekunde en volgde managementcursussen bij IMD en Harvard Business School. Na een lange nationale en internationale carrière als bestuurder/commissaris in de tuinbouw en agrofoodsector vervulde hij diverse functies bij brancheverenigingen en publiek-private samenwerkingsverbanden op het gebied van ketenkennis-en innovatieprocessen en transities naar duurzaam ondernemen. Hij ontving de Harvard Berenschot award voor het artikel ‘Strategische veranderingsprocessen in coöperatieve ondernemingen’ en de prijs voor Excellent Ondernemerschap voor directeuren en commissarissen. Hij is Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Henk de Groot studeerde elektrotechniek en bedrijfskunde en vervulde diverse leidinggevende en staffuncties bij Bloemenveiling Aalsmeer (VBA). Na zijn pensionering was hij wereldwijd actief binnen het VNO/NCW programma ‘Programma Uitzending Managers’ (PUM) voor de opzet van bloemenveilingen en vers-distributiecentra. Hij ontving het ereburgerschap van gemeente Aalsmeer en het ereteken van verdienste van de gemeente Amsterdam. Hij is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Klik hier op het interview dat Leni Paul in 2021 met Henk de Groot had.

 

4 reacties

  1. Het is ook verkrijgbaar bij de Historische Tuin en het Flower Art Museum dankzij sponsoring door @Stimuflori

  2. Complimenten voor de auteurs, een prima weergave van de geschiedenis over het veilingwezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel