Lezerspost: ‘Fort Kudelstaart: hoe nu verder?’

Van Jan van Veen, onder meer bekend als oud (hoofd)onderwijzer van OBS Kudelstaart, Radio Aalsmeerpresentator en dorpsgids ontving de redactie een ingezonden brief over hoe het nu verder moet met Fort Kudelstaart.

Van mijn werkzame leven werkte ik 45 jaar lang in het basisonderwijs. In de jaren dat ik daadwerkelijk voor de klas stond genoot ik vooral van de geschiedenislessen. Heerlijk die vertellingen van de bekende schoolplaten die je voor de klas kon hangen. Ik herinner me vooral nog “De overwintering op Nova Zembla”. Na afloop kwam een meisje naar me toe en vertelde me dat ze het nog nooit zo koud had gehad …… een mooier compliment kon ik niet krijgen, vond ik. In de doelstellingen binnen het onderwijs kwam steeds meer de nadruk te leggen op de eigen omgeving van de kinderen. En terecht vind ik nog altijd! Zo nam ik de kinderen mee naar de Historische Tuin , de watertoren en maakten we een rondvaart over de Westeinderplassen.

Maar er is een plek waar ik met mijn school al die jaren niet geweest ben en vele scholen met mij! En dan doel ik op het fort Kudelstaart. Toen ik in 2014 gepensioneerd werd, kwam er vooral tijd vrij om op de plassen te zeilen met mijn boot. Die boot lag in de haven van het Fort Kudelstaart. Een van de ligplaatshouders vroeg mij toen of ik geen zin had om mensen in de omgeving iets te gaan vertellen over het fort.

Ik stond, en dat gebeurt niet vaak, met mijn mond vol tanden. Wat zou ik over het fort moeten vertellen? Ik heb 40 jaar om het fort gefietst op weg naar school, maar ik had echt geen idee welke functie dat fort ooit gehad had. Was het niet iets uit de Tweede Wereldoorlog? Ik had werkelijk geen idee. Maar mijn interesse was gewekt. Ik ging van alles opzoek over het fort. En dat viel nog niet mee. Het bleek tot een geheimzinnig systeem te behoren: De Stelling van Amsterdam! Een waterlinie die tot doel had een eventuele vijand op afstand te houden als aanvulling op De Nieuwe Hollandse Waterlinie. Henk Kuiper, de toenmalige beheerder van het fort, kon mij ook nog het een en ander vertellen over de inrichting van het fort.

Hoe was het toch mogelijk, dat ik zo lang om het fort fietste op weg naar school en dit verhaal niet kende? Wat heb ik de leerlingen onthouden?

Langzaam startte ik in 2015 met het rondleiden van mensen om ze het verhaal van het fort  te vertellen. Eerst vrienden en kennissen om er een beetje in te komen en vervolgens mensen uit de omgeving. En telkens hoorde ik mijn eigen verhaal terug: “Nooit gedacht dat er zo’n verhaal achter het fort schuil ging”.

Een fort dat al sinds 1996 op de lijst staat van Unesco Wereld Erfgoed en sinds kort staat daar ook de nieuwe Hollandse Waterlinie op. Een stelling die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt van de provincie Noord-Holland.

Bij de rondleidingen blijkt nog altijd hoe weinig de inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart weten van dit unieke fort in hun woonplaats. Velen reden net als ik hun rondje om de fortbocht zonder te weten welk verhaal er achter het fort schuilging. En dat klopt ook wel want het fort was (en is) gesloten voor het publiek. Sinds 1963 was er een jachthaven rond het fort aangelegd, waar met name de hoge militairen een boot hadden liggen. Het fort zelf werd gebruikt als opslagplaats voor het ministerie van Defensie. Het beheer was in handen van de stichting Vafamil (Vakantie Faciliteiten voor Militairen). Het resultaat van dit alles was dat het fort er bij de overdracht aan de gemeente Aalsmeer nog steeds bij lag zoals in de Eerste Wereldoorlog.

Gelukkig weten de scholen de weg naar het fort steeds beter te vinden en kinderen en leerkrachten verlaten na de rondleiding heel enthousiast het terrein. Vanaf 2025 gaat het mogelijk worden voor de scholen om binnen het project ‘water’ onder meer het fort te bezoeken.

Nadat de plannen voor een hotel op de plaats van het fort door de gemeente teruggedraaid zijn, ligt het fort er nu weer bij als aan het eind van de Eerste Wereldoorlog.

Ik pleit ervoor om voorzichtig om te gaan met toekomstplannen voor het fort Kudelstaart. Vanwege het feit dat het op de lijst staat van Wereld Erfgoed van Unesco mag aan de buitenkant met name aan de voorkant vrijwel niets veranderd worden. Een opmerking over de ‘hefkoepels’ en beide zijden van het fort is naar mijn mening nog wel op zijn plaats. Deze zijn in de Tweede Wereldoorlog vernietigd door de Duitsers. Zij wilden de nikkelstalen deksels hebben om naar de staalfabrieken in Duitsland te brengen. Op zich hoort dat ook bij de geschiedenis van het fort. Ik zou ze dan ook niet in ere herstellen. Zeker niet de hefkoepel die op De Westeinderplassen gericht was!

Dan de binnenkant:

  • Er zou een ruimte moeten zijn om het algemene verhaal te kunnen houden over het ontstaan van De Stelling van Amsterdam. Met aan de wanden de fotootjes die nu in dat betreffende lokaal hangen, inclusief de plattegrond. De ruimte zou plaats moeten bieden aan zeker 30 mensen. Het mooist zou zijn als de betreffende ruimte die er nu is gehandhaafd zou kunnen worden.
  • Er zou een mogelijkheid moeten zijn om films te vertonen.
  • De keuken is nog aardig intact en dat zou zo moeten blijven. Mooi als er drie kookpotten onder de ‘wasemkap’ zouden komen te staan.
  • In de ruimte waar gewerkt werd met buskruit is een opmerkelijk raampje aanwezig, een leuk weetje om te vertellen gekoppeld aan de stempels ‘Verboden Buskruit op te leggen’.
  • Een van de slaapzalen zou ingericht moeten worden met stapelbedden om een indruk te krijgen van de bewegingsvrijheid van de militairen.
  • De toiletten voor de militairen zouden gehandhaafd moeten blijven, evenals de ruimte voor geschut naar de Kudelstaartseweg met schuilkelder en voorraadkamers voor projectielen.
  • In een van de kamers binnen is een muurtekening zichtbaar, gemaakt door de zoon van de fortwachter vlak na de Tweede Wereldoorlog, leuk om die te handhaven.
  • In de poterne is een stuk te zien van de watervoorraad , misschien een dikke glasplaat erop, zodat de watervoorraad zichtbaar blijft.
  • In de Poterne zou een kleinschalig restaurant gevestigd kunnen worden. Leuk voor bezoekers, maar ook voor ligplaatshouders van de jachthaven. Ruimtes achterin zouden gebruikt kunnen worden als voorraad en keuken.
  • De druppelgangen zouden intact moeten blijven, de watervoorraad is er nog altijd en zou daadwerkelijk gebruikt kunnen worden. Moet wel het zand op het dak terugkomen!
  • Het moet toch mogelijk zijn om in de ruimte waar de kanonnen stonden minstens één oud kanon neer te zetten….
  • Het kantoor van de havenmeester kan gehandhaafd worden.
  • Er resten aan de rechterkant van het havenkantoor nog enkele ruimtes die bestemd waren als slaapplaatsen voor militairen. Deze zouden in gebruik genomen kunnen worden voor bijv. studiootjes voor kunstenaars of andere ruimtes voor verenigingen…
  • Over de linkerkant gezien vanaf de voorkant van het fort zou wellicht nog nagedacht moeten worden.
  • Er zou een rondleiding kunnen komen door de ruimtes te nummeren en in de ruimte een zuil met informatie neer te zetten.
  • Eens in de zoveel tijd zouden er daadwerkelijk rondleidingen gegeven kunnen worden.
  • Er zouden evenementen georganiseerd kunnen worden op bepaalde momenten waarop andere forten ook te bezoeken zijn. Te denken valt aan open monumentendag, open fortendag, feestelijke momenten in Aalsmeer enz.

Ik ben altijd bereid om met wie dan ook mee te denken over de toekomst van het fort Kudelstaart. Er moet niet vergeten worden, dat we binnen de grenzen van Aalsmeer een uniek fort hebben staan! Van historische waarde. Laten we voor wat betreft de toekomst van het fort denken vanuit het fort zelf en niet op de eerste plaats: wat kunnen we erin vestigen en het fort daarop aanpassen, zoals onlangs gebeurde met de plannen voor een hotel en vergaderzalen…

Jan van Veen
rondleider fort Kudelstaart

19 reacties

  1. Hoe leuk ook was de escape room die een paar jaar in het fort heeft gezeten(en nu in Fort De Kwakel veel succes heeft) en waar veel aandacht werd besteed aan de aspecten die in dit stuk genoemd worden. Zo jammer dat daar toen geen aandacht voor was.

  2. Klinkt leuk Jan. Maar dit is niet realistich. Ik ben het eens dat het grootschalige eerdere plan misschien wat veel was. Maar met de plannen zoals jij ze beschrijft veranderd er te weinig. Laat het fort leven, voor iedereen. Want wat leveren jouw plannen op? Hoeveel mensen bereikt dit en kunnen dan werkelijk genieten van het fort? Te weinig denk ik. En financieel blijft het fort dan op de begroting drukken van de gemeente. Daar wil je als gemeenschap vanaf.

    Laten we van het fort iets toegangelijks en gezellligs maken. Iets waar de mensen van het dorp graag komen! Iets levendigs.

    Ik denk dat ons fort zich perfect leent voor commerciele ontwikkeling. Plezier en vertier voor iedereen! Je kan van alles bedenken, mogelijkheden genoeg! Zonder tientallen miljoenen te investeren. Denk aan een leuk restaurant, een leuke B&B. Ruimtes die te verhuren zijn. Trouwerijen, feesten, (food) festivals. Klimmen, zeilen, suppen, surfen noem het maar op. Ik vind Pampus hiervan het perfecte voorbeeld!

    Laten we kijken wat het draagvlak is voor zo’n ontwikkeling. En dit alles natuurlijk in samespraak met de omwonenden en met respect voor het fort.

  3. Geweldig plan Jan, hopelijk komen je ideeën in de toekomst uit en gaan velen ervan genieten , dat zou fantastisch zijn voor ons dorp Aalsmeer 👌

  4. Mooie zienswijze maar ik ben benieuwd hoeveel dit de gemeenschap gaat kosten. Gratis beheer bestaat helaas niet.

  5. Beste buurman, Jan, Ik ben er totaal mee eens dat historische monumenten en gebouwen die bij Aalsmeer en Kudelstaart horen intact moeten blijven.
    Ik voel me wel een beetje Aalsmeerder, wel in Frankrijk geboren maar sinds 1975 hier beland.
    Aalsmeer is zo een prachtige dorp.
    Compliment voor je betrokkenheid met deze plannen Jan.
    Ik ga in de toekomst nog meer schilderijen van Aalsmeer maken zoals ik al gedaan heb met de Oude station.
    Groeten,
    H.Calvetti.

  6. Jan dit zijn meer dan goede ideeën. Ben benieuwd of er naar je geluisterd gaat worden. Ik hoop in ieder geval van wel.

  7. Beste Jan, ik denk dat jouw kennis van het fort en visie voor de toekomst van grote waarde zijn. Ik ben het met je eens dat er vanuit historisch oogpunt gekeken moet worden, met een aantal kleinschalige initiatieven is er iets prachtigs van te maken. Goed ook om onderstaande interessante reacties te lezen!

  8. Beste Jan, mooi warm betoog.
    De forten van ‘de Stelling’ hebben al jaren mijn belangstelling, heb er bijna veertig bezocht, allemaal anders, allemaal uniek. Fort bij Kudelstaart is een heel bijzondere in de stelling, alleen ‘Fort bij IJmuiden’ en ‘Forteiland Pampus’ liggen aan een vergelijkbare grote watervlakte. Weet zelf inmiddels ook aardig wat over de Forten en de ‘Stelling van Amsterdam’, dus mocht je eens hulp nodig hebben, of meedenkers nodig hebben…….
    Vriendelijke groet,
    Klaas F. Keessen

  9. Top idee Jan! Gemeente doe er wat mee. Er zijn meer forten in de Stelling van Amsterdam waar je kunt zien wat mogelijk is.

  10. Een mooi plan, en er zou een gedeelte kunnen komen voor een pannenkoek restaurant.
    En waar workshops gehouden kunnen worden. Cultureel punt
    Dit trekt ook mensen aan.
    Groet,

  11. Mooi plan van Jan van Veen, veel Aalsmeerders en Kudelstaarters zullen zich daarin kunnen vinden. Er hangt echter wel een prijskaartje aan het Fort van een half miljoen per jaar voor onderhoud etc. Ik weet niet of iedereen het daarmee eens is dat dit elk jaar t.l.v. de gemeenschap komt. Misschien toch nog eens kijken naar een variant die deze kosten enigszins kunnen dekken.

  12. Er is zoveel leuks en kleinschalig te bedenken: een bierbrouwerij met proeflokaal, thuisbasis voor scouting en zeilschool etc
    In ieder geval het hek open en een wandelgebied van maken, daar hebben Aalsmeerders meer aan dan aan een hotel, vergadercentrum en wellness.
    Volgens de gemeente zou onderhoud van het fort €500.000 per jaar moeten kosten, dat is er de afgelopen 30 jaar zeker niet aan uitgegeven!

  13. Heel mooi geschreven Jan , het heeft mijn interesse getrokken . Ik hoop nog meerdere!

  14. Jan, wat een prachtig geschreven stuk over het fort Kudelstaart! En ook jouw mooie toekomstplannen voor deze unieke plek zijn waardevol. Veel succes gewenst.

  15. Mooi geschreven Jan ik denk dat vele kudelstaarters en Aalsmeerders het Fort in zijn oude glorie willen houden en geen groot uitgaans centrum willen jou visie zou mooi passen in het gebied en ook voor de jongeren van de scholen is het goed om een stukje geschiedenis mee te krijgen die eigenlijk nooit verloren mag gaan .

  16. Mag ik u danken voor deze presentatie o er het fort kudelstaart

  17. Beste Jan, wellicht kan Fort kudelstaart een icoon worden, waar verleden en heden zich verenigen. Jouw mooie educatie plannen en zeilschool Aalsmeer verbind land met water nu! Succes.

  18. Jan, ik ben het helemaal met je eens. Uitstekend om te denken vanuit het historische fort en niet vanuit totaal andere concepten. Je geeft hier een mooie voorzet voor. Bezoek daarvoor ook eens de forten uit de Eerste Wereldoorlog in Verdun. De Fransen hebben dat uitstekend aangepakt.
    In het jubileumboek Kudelstaart 750 uit 1988 heeft een uitgebreid hoofdstuk gestaan over het Fort, geschreven door Jan Willem de Wijn. Van dit hoofdstuk verscheen toentertijd ook een brochure.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin