Dit is deel twee van de serie ‘De Kas In Met…’ Begonnen als idee van Jan de Boer, directeur van Barendsen Bloemen om mensen uit te nodigen in zijn kas op het Flora Hollanddak die iets nieuws te vertellen hebben. Mensen die visionair zijn en innovatief op hun gebied. Ze mogen afkomstig zijn uit elk denkbare branche. Vandaag gaan we de kas in met Ton van Oostwaard (60). Een ondernemer die op natuurlijke wijze de strijd aan gaat met CO2 uitstoot, plannen heeft voor een nieuw aan te leggen Paradijs tussen Aalsmeer en Uithoorn en vangrails langs autowegen wil vervangen door natuurlijke begroeiing. Indianenverhalen of realiteit..?
Door middel van het kiezen van de juiste beplanting langs onze snelwegen kunnen we bijdragen aan een schonere leefomgeving: voor ons zelf en voor ons nageslacht. En als het aan Ton van Oostwaard en Jan de Boer ligt, lacht een schonere leefomgeving in het nabije verschiet ons met witte tanden toe.
Innovator en promotor
Ze treffen elkaar deze middag voor het eerst: Jan de Boer en Ton van Oostwaard. Eerstgenoemde is directeur van het meer dan 100 jaar oude exportbedrijf Barendsen Bloemen en tevens innovator en promotor van bloemen en planten met het doel, de wereld fleuriger, vriendelijker en blijer te maken. De gast deze middag is de wat bedachtzamere Ton van Oostwaard, senior adviseur Visie en Ontwikkeling afdeling Wijkbeheer Zuid bij de gemeente Aalsmeer. Ook zijn partner Helena schuift aan in de kas.
In karakter lijken beide heren uitersten van elkaar. De eerste is in zijn woordenstroom nauwelijks te stuiten, de tweede kiest zijn woorden zorgvuldig, met zo nu en dan een kleine pauze.
Dutch Garden in Disneyland Parijs
De locatie kon niet beter zijn. Van Oostwaard woont sinds kort zelf in een kas en voelt zich misschien mede daarom snel op zijn gemak tussen de zwoel geurende lathyrus. Behalve bloemen zullen deze middag andere interessante onderwerpen passeren waarbij in de eerste plaats het nieuwste paradepaardje van De Boer, het aanleggen van een Hollandse tuin bij Disneyland Parijs aandacht vraagt. Dat daarnaast ook de spectaculaire plannen van Van Oostwaard aan de orde komen is in dit verband vanzelfsprekend.
Dutch Garden in Disneyland Parijs
Oog voor het oude, maar de blik gericht op de toekomst. Niets weerhoudt Jan de Boer om binnen de bloemenbranche nieuwe en originele paden te zoeken. Alles met het voornaamste doel: jong en oud enthousiast te maken voor de schoonheid van de bloemen en planten.
Zijn laatste paradepaardje is de betrokkenheid bij het aanleggen van een 3000 vierkante meter grote Dutch Garden in Disneyland Parijs, samen met onder andere veredelaarsorganisatie Blooming Breeders. Gesteund door het Ministerie van Economische Zaken. Op 28 juni zal in de Nederlandse Ambassade de officiële overeenkomst met Disney worden bevestigd. De Boer: “Miljoenen mensen die daar in Disneyland langs de Hollandse bloemen zullen paraderen. Prima reclame. Ik zou zeggen, met verwijzing naar de Amerikaanse president: ‘Grab them by the blossoms”.
Nieuwe start
Dichter bij huis heeft Ton van Oostwaard een project voor ogen dat eveneens kan uitgroeien tot een internationale blikvanger van formaat. Het Nieuwe Paradijs, een tuinachtig park van 400 hectare gesitueerd tussen Vuurlijn, Poelweg, Legmeerdijk en N196. Nu nog boerenland maar binnenkort bewerkt tot park. “Het is de symbolische naam voor een nieuwe start,” legt Van Oostwaard uit, “wat we in Syrië, de regio waar de eerste beschaving is ontstaan, naar zijn grootje helpen en plat schieten, bouwen we hier weer op. Samen met de mensen die van daaruit gevlucht zijn. Wij gaan ze daarbij leren om de aarde opnieuw te vergroenen. Dat is het ‘My Earth concept’.”
Tijdens de recente Kom in de Kas-manifestatie gaf Van Oostwaard met zijn bedrijf ‘Green Belt Factory’ al een inkijkje in zijn veelkleurige plannen. De enthousiaste ingenieur, wiens wieg in De Kwakel stond, een steenworp verwijderd van de plaats waar hij nu een droom van hemzelf, de overheid en andere instanties iets unieks wil verwezenlijken: Het Nieuwe Paradijs. Nu is deze Thamerpolder nog een vers ingezaaid boerenland. Binnen enkele jaren wordt dit omgevormd tot ‘toekomsttuin’ waar aandacht zal zijn voor onze aarde in de ruimste zin van het woord.
Crashdempende planten
“We gaan er beplanting neerzetten waaruit je medicijnen en ontstekingsremmers kunt halen. Ik denk aan een nieuw soort kiwi’s, kleiner van stuk maar zeer goed eetbaar. En vegetatie die een en al ecologische infrastructuur heeft: groenblijvend, klimaat-adaptief en langs de weg de Viburnum Arrow Wood. Uitstekend geschikt om auto’s die de bocht uitvliegen op te vangen. Een plant afkomstig uit Ohio waar de indianen hun bogen van maakten. Door hun enorme buigzaamheid zijn ze ook nog eens crashdempend,” aldus Van Oostwaard die ervoor pleit om deze plant langs landelijke wegen een plek te geven. Op de A6 en A7 worden binnenkort in samenwerking met Rijkswaterstaat proefstroken aangelegd. Ook de Green Junkie wordt in dit licht genoemd, een filterende plant, ‘verslaafd’ aan luchtverontreiniging.
Op de fiets door het Paradijs
Voor oktober moeten de paradijselijke plannen worden voorgelegd aan de gemeente Uithoorn. Deze, maar ook de verschillende eigenaren van de 80 hectare grond hebben volgens Van Oostwaard toegezegd de schouders eronder te willen zetten. “Als Keukenhof na het voorjaar weer gesloten is, kunnen we de toerist hier om de hoek toch iets bieden op gebied van bloemen en planten. Men kan de veiling bezoeken en vervolgens op een fiets naar het Paradijs, een tuin met allemaal mooie paadjes er doorheen, reliëf, picknicksets, en een familiegolfbaan langs een educatief pad. De tijd die nodig is om het realiseren schat Van oostwaard op een jaar of twee. Rond 2020 zouden de eerste bezoekers zich als Adam en Eva in dit paradijs moete kunnen begeven.
Levensgroot probleem
Het Paradijs is slechts een van de projecten waarmee Van Oostwaard bezig is. Want al vele jaren ijvert hij met ‘My Earth’ voor de oplossing van wat hij noemt het levensgrote probleem van de luchtvervuiling langs de snelwegen.
Het actuele vraagstuk van onder meer het klimaat en de vervuiling houdt hem intensief bezig. Vooral nadat hij in 2007 in aanraking kwam met het gedachtengoed van Al Gore. “Dat zette me nog meer aan het denken. Sindsdien ben ik op zoek gegaan naar het kiezen van planten met de juiste eigenschappen met als doel: het verbeteren van de leefomgeving door planten die gezonde lucht produceren.”
Zijn streven werd ook opgemerkt en gehonoreerd door ons parlement. In september 2015 ontving Van Oostwaard in de Tweede Kamer de Landschapsprijs voor Duurzaamheid uit handen van staatssecretaris Mansveld.
Tekst Leni Paul en Arjen Vos, foto's Arjen Vos
5 reacties
Niet helemaal. Alles klopt, was een bijzondere man! Maar hij was maar 68 geworden.
Helaas is Ton afgelopen weekend ook overleden. Ton van Oostwaard RIP. 76 jaar, uitvinder, creatieveling, oprichter, en nog veel meer!
Hallo Jan ik herinner het mij nog goed dat jullie daar woonden. Mijn project begint nu pas goed van start te komen. Leo is er helaas niet meer en Carla ook niet. Bets woont nog in de Sportlaan Uithoorn, Ik vlieg overal in de rondte, zit nu in Monza Italië voor jaarlijks inspiratiemoment, groet Ton
Hallo Ton van Oostwaard,
Ik plaats dit bericht niet om meer informatie te krijgen over jouw activiteiten.
Het is een persoonlijk privé bericht.
Ik in 1965 – 1966 gewoond in de Kwakel, Cyclamenlaan 3. Onze buren waren Leo en Bets van Oostwaard. Zij hadden een dochter Carla.
Ben jij een broer van Leo ?
Mvg ,
Jan Ambaum