‘Nieuw Calslagen verrijking Kudelstaart’

“Nieuw Calslagen is een verrijking van Kudelstaart. Een verfrommeld gebied wordt een aantrekkelijk woongebied. Dat juichen we toe.” Woordvoerder Dirk van der Zwaag van oppositiepartij VVD was op de raadsvergadering van 19 februari vol lof over het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan voor het nieuw te bouwen buurtschap in Kudelstaart.

En hij niet alleen. Alle fracties waren goed te spreken over de B&W-plannen. “We zijn een stap verder om een historisch stuk grond een mooie bestemming te geven,” gaf Danny Tol (AB) aan. “Er is goed gekeken naar de relatie met de omgeving.”

Dat ook de oude woning op Herenweg 83 erin is opgenomen, vond Tol speciaal vermeldenswaard. Eppo Buskermolen (CDA) wees eveneens op dat, nu vervallen, huis en tevens op het historische kerkhofje, dat in een ver verleden deel uitmaakte van het lintgehucht Calslagen.

Jammer
Buskermolen, zelf Kudelstaarter, noemde het nieuwe wijkje, waar achttien luxe woningen gebouwd worden, een “bijzondere plek”. Wel vond hij het “jammer” dat de strekdam uit de plannen is gehaald. “Het uitzicht wordt minder, maar het is wel acceptabel.”

Wethouder Jop Kluis (AB) betreurde dat net als het CDA-raadslid. Maar voor hem woog het zwaarder dat er anders een “procesgang” met eigenaar en buurman Bosman zou volgen die “jaren kan duren”. Nu kwam er tenminste schot in het project. Dat moet volgens Kluis ook, omdat het vanwege “de zorgvuldigheid” al een lange zit is.

Garanties doorzichten
Grootste criticaster op de raadsvergadering was Rik Rolleman van oppositiepartij PACT. Hij was aanvankelijk niet van plan de plannen te steunen. Grootste struikelblok voor de progressieve fractie waren de doorzichten vanaf de Herenweg naar de Westeinder. Rolleman had “absoluut geen garanties” gehoord dat er fraaie doorzichten komen en dat het gebied openbaar toegankelijk zou zijn.

“Keiharde garanties geven is moeilijk,” reageerde de wethouder. Maar aangezien het in zijn ogen grotendeels om waterpartijen gaat, worden doorzichten vergemakkelijkt. Maar hij besefte ook dat “grote boten moeilijk tegen te houden” zijn. Bij de stemming later die avond, toen Rolleman – met enige tegenzin, maar beseffend dat het voorstel het ook zonder PACT-goedkeuring zou halen – toch vóór ging stemmen, riep Kluis vanaf zijn wethouderszetel: “We doen ons best.”

Punt van zorg
Het moest Van der Zwaag van het hart dat één ding hem niet lekker zat. “Een groot punt van zorg,” noemde de liberaal het, omdat het volgens hem een terugkerend verschijnsel is. Dat was het akkefietje met Hans Bosman in de raadzaal veertien dagen daarvoor, aan de ronde tafel (klik hier voor artikel).

De buurman van Nieuw Calslagen klaagde toen over structurele tegenwerking van de gemeente. Weer zo'n voorbeeld van iemand die zich “niet gehoord” voelt door de gemeente, concludeerde Van der Zwaag. Hij vroeg dan ook om “extra aandacht” hiervoor. Bram Heijstek (HAC), die sprak van een “gefrustreerde man”, vroeg in dat verband om “nogmaals het gesprek aan te gaan” met Bosman.

Foto's: behalve recente impressies van Nieuw Calslagen portretten van wethouder Jop Kluis (links, AB) en Dirk van der Zwaag (VVD). (foto's AV-archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel