Door: Conny Vos. Glunderende gezichten en glimmende ogen zaterdagmiddag bij de ouderen van Zorgcentrum Aelsmeer. Met zichtbaar plezier vormen zo’n vijfendertig voornamelijk vrouwelijke bewoners het Grijze Koppen Orkest. Medebewoners, vrijwilligers en familieleden zijn gekomen om naar het gelegenheidsorkest te luisteren. “Het is fijn om mijn moeder zo blij te zien,” reageert een dochter die probeert het moment in een foto te vangen.
De ouderen worden aangemoedigd om samen muziek te maken met eenvoudige instrumenten zoals een schud-ei en een ‘schellenboom’, een stok met belletjes eraan. Met geconcentreerde gezichten proberen ze het juiste ritme en de goede timing aan te houden. Een laagdrempelige manier om muzikaal uitgedaagd te worden. Als een lied afgelopen is en ze het applaus in ontvangst nemen, stralen ze van genoegen. Vrijwilligers helpen bij het wisselen van de instrumenten tussen de nummers door. Voor dit optreden hebben de ouderen tien dagdelen geoefend. De laatste paar keer met hulp van het begeleidende orkest van zes muzikanten en een zangeres.
Zingende wethouder
Het repertoire is afwisselend klassiek, rock ’n roll en Nederlandstalig. De tekst geprojecteerd op het scherm, maar het publiek kent de woorden en zingt luidkeels mee. Bijvoorbeeld met ‘Daar bij de waterkant’, een lied van Eddy Christiani die, toevallig of niet, zijn laatste jaren in Zorgcentrum Aelsmeer doorbracht. De liedjes hebben een hoog ‘lalala’-gehalte, zodat iedereen mee kan doen. ‘Muziek brengt ons bij elkaar’, zingt het koor in het clublied van het Grijze Koppen Orkest en daar is ook wethouder Willem Kikkert het mee eens. Hij wijst erop dat samen muziek maken verbinding brengt: “Noten op een muziekbalk worden pas wat als je ze verbindt met elkaar en dat gebeurt hier ook.” Daarna zingt hij met zijn lage basstem het Spaanstalige ‘Bésame mucho’ samen met het orkest. Bij het laatste nummer ‘Kom van dat dak af’ gooit een enkeling zelfs de heupen los.
Verbinding door muziek
Het Grijze Koppen Orkest staat onder de bezielende leiding van dirigent Peter de Boer. Hij vormt de spil waarom het draait. Met zijn aanstekelijke enthousiasme weet hij zowel de ouderen, het orkest als het publiek aan te sturen en te motiveren. Peter is initiatiefnemer van het Fort van de Verbeelding. In 2014 ontstond het idee voor het Grijze Koppen Orkest met de bedoeling eenzame ouderen te activeren en op een laagdrempelige manier met elkaar te verbinden door muziek.
Hartverwarmend
Het uitnodigen van het muziekproject bij het zorgcentrum gebeurde op initiatief van Cultuurpunt Aalsmeer. Teamleider Lenneke Heijer ziet haar organisatie vooral als verbinder: “Wij hebben de subsidie aangevraagd bij het Lang Leve Kunst Fonds en dat werd toegekend.” Hoofd Welzijn van Zorgcentrum Aelsmeer Wilma Groenenberg vroeg zich voor de zomervakantie nog af of het allemaal zou lukken, maar daar is ze nu helemaal van overtuigd. Het hartverwarmende optreden van het Grijze Koppen Orkest is een daverend succes. Na afloop krijgen alle deelnemers een roos en wordt er getrakteerd op een glaasje advocaat met slagroom.
(Foto’s en film: Arjen Vos)
2 reacties
En Niels Broszat van cultuur.Aalsmeer bedankt voor de sponsoring van dit mooie project!
Ik heb intens genoten. De sfeer en het plezier spatte er vanaf en het liet niemand onberoerd.