Subsidie voor gemeentelijke monumenten

Aalsmeer kent 43 gemeentelijke monumenten. Eigenaren van die monumenten kunnen met ingang van 1 januari 2018 een financiële bijdrage aanvragen voor het onderhoud van hun pand.

Vorige week dinsdag heeft het College van B&W de subsidieregels voor onderhoud of restauratie van gemeentelijke monumenten vastgesteld. Deze vaststelling komt voort uit het coalitieakkoord.

Cultureel erfgoed
De gemeente wijst gemeentelijke monumenten aan om het, of ons, cultureel erfgoed te behouden. De kosten van onderhoud en restauratie aan een monument zijn echter vele malen groter dan die aan een niet-monument. Dit komt ondere andere door andere (hogere) eisen aan materiaalgebruik en detaillering.

De regeling komt eigenaren tegemoet in de kosten, waardoor juist en tijdig onderhoud of restauratie wordt bevorderd. Daarmee blijft het lokale erfgoed in stand en wordt het algemeen belang gediend. Volgens de gemeente dragen monumenten namelijk bij aan de kwaliteit van de woon- en leefomgeving.

Vandaar dat er nu een regeling in het leven is geroepen die de eigenaren tegemoet komt in de kosten. Een financiële tegemoetkoming aan de eigenaren zorgt voor juist en tijdig onderhoud of restauratie van de monumenten. Daarmee wordt ook de instandhouding van het lokale erfgoed en dus het algemeen belang gediend. De monumenten dragen namelijk bij aan de kwaliteit van de woon- en leefomgeving.

Wethouder Gertjan van der Hoeven: “Ik ben blij dat de gemeenteraad heeft besloten om geld beschikbaar te stellen om eigenaren van monumenten financieel wat tegemoet te komen. Dit komt bovenop de regeling die eigenaren van gemeentelijke monumenten vrijstelt van het betalen van bouwleges”.

De eigenaren van gemeentelijke monumenten ontvangen binnenkort een brief waarin ze worden geattendeerd op deze regeling. Voor meer informatie kijk op www.aalsmeer.nl/monumenten

Foto's: op de voorpagina Het Oude Raadhuis en boven de tekst de watertoren (foto's: archief AalsmeerVandaag)

 

5 reacties

  1. Ook de erfgoed stichting Heemschut heeft de Zuiderkerk op de lijst staan van bedreigd erfgoed.
    Dus alles bij elkaar is het onbegrijpelijk dat de Zuiderkerk geen gemeentelijk monument is.
    Ik hoop dat u, meneer Kok zich gaat inzetten om de deuren met origineel beslag en in de oorspronkelijke kleurstelling te behouden.
    Het bouwplan om de kerk solitair door middel van een glazen corridor te plaatsen lijkt mij als leek goed

  2. Foto bovenaan de tekst is inmiddels vervangen. door een ander exemplaar.

  3. Helaas, ondanks mijn verzoek aan Arjen om deze collage te vervangen door één die wel mijn goedkeuring heeft, één waarop ook de watertoren is gesitueerd, blijft dit onvoltooide beeld op de website staan.

    Naar aanleiding van een tijdschrift- en literatuuronderzoek geeft de monumentenadviescommissie WZNH in 2010 een positief advies uit over de monumentwaarde van de Zuiderkerk. In 2012 dient St.Cuypersgenootschap een verzoek in om, conform de Erfgoedverordening 2010 gemeente Aalsmeer, de Zuiderkerk aan te wijzen als gemeentelijk monument.

    De gemeente wijst het verzoek af. Bij de verkoop van de Zuiderkerk zouden er met de koper gesprekken zijn gevoerd over de ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied. Het zou niet chic zijn om daar op terug te komen. Zij geeft aan dat er in de gemeente Aalsmeer al diverse panden van architect Berghoef zijn aangewezen tot gemeente- of rijksmonument. Tevens verwijst zij naar het bestaan van twee andere kerken van Berghoef in de gemeente. Zij wil onderzoeken of deze kerken aangewezen kunnen worden tot gemeentelijk monument, om zo de kerkelijke typologie binnen het oeuvre van de architect te kunnen representeren op de monumentenlijst. Het Cuypersgenootschap dient tegen deze gronden bezwaar aan. (zie ook mijn artikel in Oud Nuus nummer 170)

    In het door de Bouw- en Restauratie-Commissie en de Nederlandse Hervormde Kerk uitgegeven publicatie “Hervormde Kerkbouw na 1945” is het volgende te lezen: De kerk van de architecten Berghoed en Klarenbeek roept binnen en buiten gedachten op aan een schuur, dezelfde eerlijke stoere, wat zware vormen. Maar……de kunstenaar werkt met tegenstellingen, om het eigen karakter der dingen te laten spreken. En zou zouden we het ranke torentje niet kunnen missen en evenmin de sprekende ingangspartijen. Alle onderdelen van deze kerk, de betonnen staanders, de spanten, de kolommetjes voor de ramen, de roosvensters, zijn zeer zelfstandig, zonder dat dit aan het geheel afbreuk doet, zelfs de tegels in de vloer hebben een zelfstandige plaatsing gekregen.

    Wanneer deze originele deuren met hun sprekende scharnieren worden vervangen,wordt het oorspronkelijke karakter van dit gebouw, zoals hierboven verwoord, aangetast, zo niet teniet gedaan.

  4. Ik bedoel het bouwplan voor de nieuwbouw aan de hoek1 jc Mensinglaan Cyclamenstraat.

  5. ik zie op de collage de Zuiderkerk staan ,maar is naar mijn weten geen gemeentelijk monument. Dus is het een gods wonder dat de project ontwikkelaar de kerk inpast in het bouwplan! Alleen jammer dat zo te zien op de bouwtekening de originele deuren niet behouden blijven.Dat had wel gemoeten als het een gemeentelijk monument was geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel