Pierre’s Pennenstreken: ‘Theatraal’

Joop van den Ende bij de presentatie van de plannen van ShowBizCity

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 410. Kom dat zien! Het Theater Aalsmeer! Nee, ik bedoel niet onze gemeente Aalsmeer, met zijn rotondes, zijn nieuwe buslijnen waarmee je straks heel snel hier kan wegkomen, zijn strandje-aan-lager-wal, zijn niet-meer-ophaalbruggen, zijn oeverkastelen, gastarbeiders en andere polderwoningzoekenden, zijn weet-je-nog-wel-Showbizcity- en andere debacles. Dat theater kennen we nou wel.

Nee, er komt een heel nieuw theater. Nou ja, nieuw… Het Crown Theater wordt verbouwd. De naam is wel veranderd, het was eerst ‘Crown Theater Aalsmeer’, nu hoopt men dat ‘Crown’ te vergeten en is ‘Theater Aalsmeer’ overgebleven. Maar ik vergeet niet zo snel! Ik weet nog goed hoe ik in een stukkie van begin 2012 mijn twijfels heb geuit:

‘Een paar weken geleden – begin september 2011 – kreeg ik plotseling een mooi gedrukt programmablaadje in handen, waaruit bleek dat er in Aalsmeer een Crown Theater bestond. “Gezellig uit in Aalsmeer” stond er boven een lange lijst met de meest uitgelezen attracties. Wat moet dat allemaal niet kosten? Een ruwe berekening. De gemiddelde toegangsprijs is twintig euro. Stel, dat er per voorstelling zo’n 500 kaartjes worden verkocht. Dan is de opbrengst 10.000 euro per keer. Maal 80 voorstellingen per seizoen, is in totaal 800.000 euro. Plus de sponsoring zouden de inkomsten de miljoen euro kunnen overschrijden. Alleen de Rabobank geeft al 25.000 euro. Het gebouw heeft tal van mislukte projecten geherbergd. Van het megalomane ShowBizCity tot Event Center Aalsmeer en de Endemol studio’s. Op de opening bleek alles vergeten en vergeven. In een feestrede gaf burgemeester Litjens zijn zegen aan het project. Hij repte wijselijk met geen woord over het Fremdkörper dat het gebouw in het centrum van Aalsmeer geweest is.’

Na vijf jaar is het dan zo ver. Wie nu de website van het Crown Theater aanklikt, ziet nog steeds de volgende tekst verschijnen: ‘Aangezien het programma voor het volgende seizoen al bijna definitief was en op zo’n korte termijn geen oplossing kon worden gevonden voor het ontstane financiële gat, heeft het bestuur moeten besluiten om het programma voor theaterseizoen 2016-2017 te annuleren. Voor een enkele voorstelling wordt nog naar een oplossing gezocht. Ook voor de succesvolle zondagmiddag voorstellingen in The Club bij ‘Exclusief bij Bob en Gon’ wordt nog gekeken naar een mogelijkheid om het (eventueel elders) voort te zetten.’

Zwanenzang
Nu wordt wederom een gloednieuw theater in de steigers gezet – evenals ‘Het Crown’ niet gespeend van megalomane voornemens. Het heet nu wel ‘Theater Aalsmeer’, maar ook deze keer heeft het niets met Aalsmeer of met de Aalsmeerse gemeenschap te maken. De ‘cast’ van ‘ONE The Musical’ bestaat uit niet minder dan 40 personen, geen van allen uit Aalsmeer. En voor een kaartje ben je al gauw tussen de 40 en 80 euro kwijt. En het verhaaltje? Lees het op de website:

‘Hartstocht, verraad en mysterie’
ONE is ook het verhaal van een volk dat tot het uiterste wordt gedreven en uiteindelijk in opstand komt tegen haar machthebbers. En ONE is het verhaal van de meedogenloze vizier Hemioenoe die zich verliest in zijn honger naar macht en maar een manier ziet om zijn doel te bereiken: trouwen met de dochter van Koning Cheops: prinses Mira. Cheops is verantwoordelijk voor het meest tot de verbeelding sprekende monument op aarde, de Grote Piramide, en hij stelt alles op alles om zijn opdracht, zijn droom te kunnen verwezenlijken en daar uiteindelijk de hoogst mogelijke prijs voor betaalt die een God op aarde kan betalen…’

Het heeft weinig te maken met de historische farao Cheops (behalve de piramide) maar het zal wel leuk bedacht zijn – en met de gebruikelijke bombast, toeters en bellen vormgegeven. De megaproductie lijkt de zwanenzang te worden van het ooit roemruchte Endemol-complex, voordat het plaatsmaakt voor een serie appartementen aan de Peter R. de Vriesstraat.

Foto’s archief AV/Arjen Vos

Lees vorig bericht

Lezerspost: Lokatie migrantenhotel voor 200 man is willekeur

Lees volgend bericht

Voetbalvrienden staan achter Ruud


1 Reactie

  • stel dat het net zo een succes wordt als de musical Soldaat van Oranje waar ze een heel theater voor gebouwd hebben en dat er nu al 12 jaar staat dan zitten we er voorlopig nog wel even aan vast.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *