Pierre’s Pennenstreken: ‘Niks geleerd’

Een groen dak helpt om water vast te houden, zorgt voor isolatie en is een alternatief voor verstening van tuinen (foto Arjen Vos)

Pennenstreek 350. Verwacht niet dat de coronacrisis de mensen zal veranderen. Het wantrouwen in de politiek, de ongelijkheid van arm en rijk, het ieder-voor-zich: het wordt weer allemaal hetzelfde liedje. Zeker als de economie in elkaar zakt. Dat is zo ongeveer de prognose van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Sterker nog: we moeten ervoor oppassen dat minderheden niet tot zondebok worden verklaard, oftewel ‘Barbertje moet hangen’. In Aalsmeer, het handelsdorp van ‘hou wat je hebt’, zal het niet anders zijn. ‘Retine Quod Habes’. Het geld blijft regeren.

We moeten oppassen dat we ons niet gaan gedragen alsof het al voorbij is. Er is weliswaar wat mogelijk (in Aalsmeer zijn nu twee van de drie ‘Zomerconcerten’ succesvol verlopen), maar voorzichtig en op beperkte schaal. Dat het virus weer in opmars is, dringt pas door tot de krant-loze en tv-loze jeugd, als feestende jongeren op Terschelling zich bij de camping moeten laten testen. Een boodschappenbezorger meldt in de Volkskrant dat het ‘coronafatsoen is verdwenen’: ‘Mensen zijn echt boos wanneer ik niet binnenkom, verbaasd wanneer ik vraag anderhalve meter afstand te houden en lachen honend als ik zeg dat ze hun handen moeten wassen na het aanraken van mijn pinapparaat. Men lijkt zelfs harder dan voor de crisis.’

Als je dus ziet wat er allemaal tijdens deze coronacrisis gebeurt, krijgt het Planbureau zeker gelijk met de voorspelling dat iedereen na de crisis zo gauw mogelijk terugvalt in zijn oude fouten.

hitte
De bizarre hittegolf die wij nu beleven, wijst op een andere crisis die gelijktijdig gaande is: het door de mens opstoken van de aarde. Maar wat doe je eraan? Symptoombestrijding die op lange termijn het probleem verergert. De hitte zorgt voor een piek in de airco-verkoop. De installateurs beleven een topdrukte: “Ze zijn niet aan te slepen,” zegt een van hen tegen RTL Nieuws. Maar die units slurpen wel stroom en zijn daarmee niet echt goed voor het klimaat.

“Om de gezondheid van kwetsbare mensen en eenzame ouderen ook tijdens de huidige hittegolf in de gaten te houden, is per direct de hitte- en eenzaamheidskaart voor gemeenten beschikbaar,” meldt de website van PubliekDenken.nl.

Aalsmeer scoort dan hoog, wat betreft ‘ernstig eenzame 75-plussers met hittestress’. Want als het om duurzame leefomgeving gaat, kan onze gemeente er wel een tandje bij zetten. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal bomen per inwoner. Landelijk bijna vijf bomen en in Aalsmeer: anderhalve boom! De tuinen zijn (helaas) net zo versteend als elders: bijna 50 procent. Maar het zal niet verbazen dat de geluidsoverlast (16,8 procent van de woningen) groter is dan landelijk (13,4 procent), en dat er meer stikstof in de lucht zit.

Iedereen weet eigenlijk wel – behalve klimaatontkenners als Wilders en Baudet – wat er echt zou moeten gebeuren. Duurzamer, duurzamer, duurzamer. Maar het valt niet mee om je levenswijze te veranderen. Als het door de coronacrisis niet lukt (zie de prognose van het SCP), dan zeker niet door iets tijdelijks als een hittegolf.

Naschrift
Ik besef dat als je met een vinger naar een ander wijst, er drie vingers naar jezelf wijzen. Iemand twitterde enkele saillante voorbeelden. Voor als je kinderen straks vragen of je het niet aan zag komen…

Tekst Pierre Tuning

Eén reactie

  1. Klimaatontkenning is ogenschijnlijk voorbehouden aan (extreem-) rechtse politici. Sinds kort kun je Ronald Plasterk (PvdA) aan dat rijtje toevoegen. Kritisch volgen van de plannen van de zittende bestuurders bracht hem tot de conclusie dat ‘groene’ maatregelen geldverslindend zijn en per saldo vrijwel niets opleveren. Volksverlakkerij noemt hij dit fenomeen! Wat bijvoorbeeld te denken van het kappen van (oer)bossen die in de Verenigde Staten, na versnipperd te zijn, zelfs vermengd worden met gemalen autobanden om de warmteproductie te verhogen. Na een lange, weinig groene reis arriveren de houtsnippers in Europa om vervolgens als biomassa-brandstof ons milieu te komen verzieken. Zo zie je maar; lang niet alles is wat het lijkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin