Column: ‘Vogels’

Door: Arjen Vos. Ze laten me niet los. Die tientallen dode vogels die in oktober werden gevonden ‘ergens’ op de Jac. Takkade. In totaal zo’n 80 spreeuwen, duiven en andere gevederde soortgenoten hadden hier in een straal van 50 meter spontaan het loodje gelegd. Nou ja, helemaal vrijwillig spontaan was het vast niet gegaan want uit onderzoek bleek dat ze allemaal iets binnen hadden gekregen waar ze slecht tegen konden. Hadden ze zich soms massaal tegoed gedaan aan een maaltje pijlgifkikkers of pofadders, als afgedankte exoten uitgezet in het Schinkelbos? Niet erg waarschijnlijk. Partijen die het konden weten; milieupolitie, Dierenambulance, stelden vast dat het hier om bewuste vergiftiging ging. Maar ook dat het niet de eerste keer was dat het hier gebeurde. Een misdrijf dus.

In het artikel wat Klaas Leegwater op 22 oktober over deze kwestie schreef werd duidelijk dat de mensen in de omgeving bang zijn om erover te praten uit angst voor mogelijke represailles. Er moeten dus mensen zijn die er kennis van hebben. En die bevroeden dat degene die het gedaan heeft in staat is tot het uitvoeren van vergeldingsacties. Als zoiets heftigs in je omgeving gebeurt dan wordt daar over gepraat, dat kan niet anders. In de bedrijfskantine, aan de keukentafel, over de heg. “Goh buurman, dat is toch ook wat met die vogels die hier op het land zijn gevonden?” “Vogels… mmmm, ik heb geen idee. O, zeggen ze dat ze vergiftigd zijn? Tsss, dat is toch ook wat. Wie zou daar nou achter  kunnen zitten..?” “Tja buurman, ik weet het ook niet, maarre.. was het nog gelukt om die rattenoverlast wat in te perken?”

Misschien begrijpelijk dat je je mond liever houdt als je een goede verstandhouding met je buurman/buurvrouw hebt en die graag wilt behouden. Of dat je je vader/moeder/broer/zus/echtgenoot niet wilt verraden terwijl je donders goed weet dat hij/zij al vaker geroepen heeft iets aan de overlast van die ‘k-vogels’ te zullen doen. En dat je weet dat hij/zij ook over middelen beschikt om dat plan uit te voeren.

De golf van verontwaardigheid die op sociale media over het nieuwsbericht heen spoelde is inmiddels gaan liggen maar mij laat het niet los. Wat hadden die vogels uitgevreten dat ze dit lot verdienden? Nou wandel en fiets ik toevallig in wisselend gezelschap met enige regelmaat over de Takkade en vroeg me onlangs al wandelend af wie een motief zou hebben voor deze walgelijke daad. De exacte locatie is door de autoriteiten niet prijsgegeven maar ik ga ervanuit dat het om het gedeelte gaat langs de Ringvaart tussen Bosrandbrug en het recreatiestandpunt. Waarom? Omdat bewoners van het stuk tussen grofweg Oosterbad en gemaal aangaven geen idee te hebben dat dit speelde. En dat was niet gespeeld.

Dus: ‘Who dunnit..?’ Mijn eerste gedachte was: ‘zou Schiphol er soms achter zitten?’ Vogels vormen immers een bedreiging voor de vliegveiligheid en de luchthaven beschikt zelfs over een speciale vogelbestrijdingsdienst. Maar nee, als je zelfs varkens inzet om vogels te verjagen, zal je niet ineens naar een potje Arsenicum grijpen.

Wat hebben we nog meer voor bewoners en gebruikers hier langs de Ringvaartdijk? Een nieuw hotel. Wat voor motief zouden die kunnen hebben om vogels om zeep te helpen? Dat ze de gasten uit hun slaap koeren en tsjilpen? Nee, niet heel waarschijnlijk. Die vinken we af.

De meubelverkoper dan? Ook niet. Deze beste vent is dol op gevederde dieren weet ik toevallig. Ooit nodigde hij me uit om een foto te maken van een eendennest boven op zijn schuurtje. Zo vertederend als hij daarbij stond te kijken. Die kan geen vlieg kwaad doen. Laat staan vogels.

Verderop, enigszins verstopt, bevindt zich een kleinschalig autosloopbedrijf. In politieseries altijd een dankbaar decor voor allerhande criminele toespelingen. De enige reden die ik kan bedenken voor vogeloverlast is dat ze nesten zouden maken in sloopauto’s. Maar niet in oktober toch? Ook niet waarschijnlijk dus.

Hier en daar zijn wat kwekerijen en het najaar is natuurlijk de tijd van de ilex. Zou er een kweker zijn die het aandurft de ook onder sommige vogels populaire rode besjes in plaats van met rode pepersaus in te smeren met een mengsel van Strychnine? Ik kan het me niet voorstellen. Kwekers zijn toch ook natuurliefhebbers?

De opvallendste gebruiker in dit gebied is de manege. De weilanden vol met paarden, de staldaken vol met zonnepanelen. Zouden vogels die misschien massaal onder schijten waardoor de stroomopbrengst achterblijft? En dat je daar zo van baalt dat je naar de Brodifacoum grijpt, een gifje dat overigens gewoon in menig bouwmarkt verkrijgbaar is? Nee, dat zouden paardenliefhebbers natuurlijk nooit doen.

Maar wat dan wel en wie dan wel? En wat als er een ‘smoking gun’ gevonden wordt dat naar de dader leidt, die wordt aangehouden en gestraft? Kan die zich daarna nog vertonen in de omgeving/bedrijf/gezin? In de tijd dat mensen niet bang waren om te praten was er ooit iemand die een wethouder betrapte op het neerknallen van een goudvisrovende reiger. Het was het einde van het wethouderschap en mensen hebben een goed geheugen. Je komt er nooit meer vanaf.

Vogels, je houdt van ze, bent bang van ze of misschien haat je ze. Ikzelf heb ook mijn voorkeuren. Thuis zijn we blij met mussen, merels, mezen en ander klein grut maar schreeuwers als kauwen, meeuwen en halsbandparkieten mogen van mij opvliegen. De malus in onze voortuin is door deze papegaaiachtige exoot nagenoeg compleet geplunderd. Soms wel met tien tegelijk trekken ze de rode appeltjes van de takken, nemen er twee happen uit om ze vervolgens te laten vallen. Ik ben een keer uit frustratie naar buiten gerend en heb een pantoffel naar ze gegooid. Dat was misschien niet zo netjes van me. Maar het was geen buks. En ook geen gif.

De foto hierboven is een fragment van een door José en Peter Kruijer (graverenopglas) gemaakt kunstwerk van (tiffany) glas dat onze woonkamer siert.

 

 

 

Lees vorig bericht

Geen ‘lieve leuke linkse beweging’, PvdA gaat solo

Lees volgend bericht

Foto 372: verzin en win


1 Reactie

  • Met grote regelmaat worden in dat gebied ook Aalscholvers gesignaleerd. Hengelsporters zijn hier niet blij mee. Mij is echter niet bekend of er ook onder deze vogelsoort overledenen zijn. Maar om het in die hoek te zoeken……

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *