Varkens moeten vliegveiligheid verbeteren

Door: redactie. In de buurt van Schiphol is een proef gestart om te onderzoeken of varkens kunnen bijdragen aan het weren van vogels op en rondom de luchthaven. Twintig varkens doen aan de proef mee.

De kudde varkens verblijft op een perceel van twee hectare tussen de Polderbaan en Zwanenburgbaan, waar recent suikerbieten zijn geoogst. Als de varkens zich aan de oogstresten tegoed doen valt er voor vogels minder te halen.

De proef wordt uitgevoerd samen met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Buitengewone Varkens en RVR Loonbedrijf. De komende weken wordt de vogelactiviteit bij het gebied met de varkens vergeleken met een referentieperceel zonder varkens. Aan de hand van een speciale vogelradar, die voor het hele Schipholgebied in kaart brengt waar vogels vliegen, en visuele waarnemingen wordt het succes beoordeeld.

Om de vliegveiligheid zo optimaal mogelijk te houden, neemt Schiphol al structureel verschillende maatregelen om vogels van de vliegtuigen weg te houden. Op de luchthaven wordt vogelactiviteit in de gaten gehouden door 20 zogeheten ‘bird controllers’. Zij zijn 24 uur per dag in het landingsterrein bezig om de vogels te verjagen uit de buurt van de start- en landingsbanen. Dit gebeurt met verschillende technieken, variërend van speciale geluiden tot het gebruik van laserstralen. Verder wordt het start- en landingsterrein zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt voor vogels, onder andere door het gebruik van speciale grassoorten.

Foto Schiphol

2 reacties

  1. Op internet lees ik dat het trommelvlies van het varken door die grote oorschelpen veel geluid op kan vangen. Ze kunnen geluiden als het knappen van takjes op een afstand van 50 meter waarnemen. Is het dan wel verantwoord om met een dergelijk gevoelig gehoorstelsel zo dicht bij de start- en landingsbanen te verkeren? Ooh ja, er doen twintig varkens aan de proef mee. Hadden die zich daar voor ingeschreven?

  2. Dit is natuurlijk wel een experiment met een onzekere uitkomst. Varkens zijn zeer intelligent. Wanneer zij door hebben dat zij ingezet worden om vogels (diergenoten) te verdrijven om het vliegverkeer mogelijk te blijven maken, zou het best kunnen dat zij zich niet naar verwachting gedragen. Ik vrees voor hun lot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel