Dode vogels, bange mensen

Jac Takkade in het voorjaar (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. Het team van Milieupolitie Amsterdam doet onderzoek naar de vergiftiging van tientallen vogels op een stuk land langs de Jac. Takkade. Na een melding vorige week werden duiven, spreeuwen en andere soorten vogels dood aangetroffen. Mensen in de omgeving zijn angstig om te praten.

Volgens de politie is uit onderzoek gebleken dat de vergiftiging opzettelijk is gedaan en dat dit al vaker is voorgekomen. Het aangetroffen gif is zeer gevaarlijk voor mens en dier, zo meldt het milieuteam op Facebook. 

“Het was een heel snelwerkend gif, alle dieren zijn geconcentreerd op één locatie gevonden. Mogelijk meer dan 80 dode vogels. Op deze schaal heb ik dit nog nooit gezien,” zegt Miriam Bosman van Dierenambulance Ronde Venen. Op welke plaats de dode dieren precies zijn aangetroffen wil Bosman niet vertellen. “Dat zeg ik bewust niet, anders worden er wellicht conclusies getrokken en mensen via social media zwartgemaakt. Dat willen we voorkomen, laat de politie eerst het onderzoek doen.”

Repressailles
Volgens Bosman zijn er veel mensen die iets weten omtrent de vergiftiging maar bang zijn om hun verhaal te vertellen. “Zij vrezen represailles of de gevolgen voor hun relatie met de bewuste eigenaar van het stuk land. Ik hoop dat ze alsnog iets willen zeggen, desnoods anoniem.” De medewerkster van de Dierenambulance verklaart dat er aanwijzingen waren dat dit voorval op deze locatie een keer zou gaan gebeuren. “Want we hebben daar al eerder dode vogels aangetroffen onder verdachte omstandigheden.”

Paarden
Een medewerker van de verderop gelegen paardenmanege Wennekers maakt zich zorgen over het gevaarlijke gif aan de Jac.Takkade. “Onze paarden lopen op een grote weide die grenst aan het gebied waar het gif is aangetroffen. Je moet er niet aan denken dat dit spul door vogels of andere dieren op ons land terecht komt en de paarden het binnenkrijgen. Ik hoop dat de zaak snel wordt opgelost.” Bosman: “Ik acht de kans heel klein dat het gif is verplaatst, het werkte zo snel dat wegvliegen van de vogels niet meer mogelijk was.”

Alle vorige week gevonden dode dieren zijn weggehaald. De politie doet een oproep aan mensen die meer weten over de vergiftiging aan de Jac.Takkade zich te melden bij Team Milieupolitie, 0900-8844.

 

 

Eén reactie

  1. Vreemd dat aanwonenden hier niet van in kennis zijn gesteld!
    Zou toch wel graag op de hoogte gesteld worden aangezien ik woonachtig ben op de Takkade en meerdere dieren heb.
    Hoe zit dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin