Westeinder weer netjes

Zo’n dertig platte schuiten en 80 opvarenden voeren zaterdagmorgen uit om de Westeinderplassen van vuil te ontdoen. De schoonmaakactie in het kader van NLDoet wordt traditioneel georganiseerd door de SPIE. In totaal werd er na afloop 4,3 ton vuil gewogen door de vuilniswagen van De Meerlanden. Veel van dit afval was afkomstig van eilandjes waarvan de eigenaren het evenement aangrepen om schoon schip te maken.
 
AalsmeerVandaag deed ook mee aan de actie en zag met eigen ogen hoe de Poel opknapte van zoveel vlijt.
 
Verzameld wordt er om acht uur in de kantine van Watersportvereniging Aalsmeer aan de Uiterweg. Vuilgrijpers, handschoenen en consumptiebonnen worden uitgedeeld en iedere schipper krijgt een strijdtoneel aangewezen waarop men met de bemanning het vuil te lijf mag gaan. Ook worden de twee varende boswachters welkom geheten die met ingang van deze maand in functie zijn. Na de koffie vaart het schoonmaakkonvooi als een soort minipramenrace de haven uit.
 
AalsmeerVandaag vaart mee aan boord van de aluminiumpraam van Daniël Alderden waarop ook Joris van Willigen en Danique Piet bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. Ze maken deel uit van een pramenraceteam, maar hun zeven mede-pramenracers bleken om verschillende redenen niet te porren voor deze vroege voorjaarsschoonmaak.
 
Opmerkelijke vangst
Via de Kleine Poel wordt koers gezet naar het Vossegat waar de eerste verkruimelde brokken piepschuim tussen de takken worden opgevist. Een aantal chipszakken, een gesneuvelde waterhoen en een boodschappentas verder, ronkt de Penta naar de rand van het open water. Daar is het verrassend schoon. De witte vlekken tussen het riet blijken schuimvlokken. Geen afval. Een andere witte vlek op de bodem van een sloot verandert boven water in een grote glimmende spiegel. Het is de meest opmerkelijke vangst van deze dag.
 
Afkalving
Vervolgens pruttelt de praam langs de Westeinderdijksloot tussen de eilandjes door waar heel wat vuil valt weg te halen. Om afkalving van land tegen te gaan, denken eilandbezitters er goed aan te doen om plastic zeil onder de steigers te bevestigen. Ook losse panelen als kunststof tafels, houten schotten, tuinstoelen en zelfs jerrycans en autobanden worden voor dat doel gebruikt. Goedkoper en makkelijker dan het aanbrengen van een nieuwe beschoeiing maar weinig duurzaam en vervuilend als het wegspoelt.
 
Poelbitter
Op de eilandjes valt veel weg te halen. Van verrotte surfplanken tot kapot meubilair en verwaaide bloempotten. De eigenaars zullen blij zijn dat we dit grofvuil voor ze meenemen. Een volgelopen en groen uitgeslagen speedbootje smeekt haast om mee te mogen. Niet in deze ronde. Het bootje is te vol en te zwaar.
 
Rond half elf schijnt er ergens een borrelmomentje te zijn. Insiders weten waar de jenever en Poelbitter te halen zijn. De praam van de jongelingen laat deze vorm van vissersvreugd aan zich voorbijgaan.
 
Chillend bootvolk
Op en om een rietzudde nabij het Topsvoortbos is het schokkend wat een vuil daar wordt aangetroffen. Een paar dozijn blikjes en flessen, zowel plastic als glas verraden dat dit een geliefde pleisterplaats moet zijn voor chillend bootvolk in de zomer. Wat hun overweging is om het vuil hier achter te laten in plaats van het mee te nemen, is een intrigerende vraag. De jongelui aan boord weten het antwoord ook niet.
 
“Met de Pramenrace verdwijnt er ook enorm veel afval in het water. Ook vanaf onze boot,” bekent Daniël, “we varen na afloop altijd nog een rondje om de troep eruit te vissen. Als we ’s zomers op het water zijn, zorgen we altijd dat we onze rommel binnenboord houden, meenemen en het thuis weggooien.” En zo hoort het ook.
 
Na de noeste arbeid wordt de praam vol rommel afgeleverd bij de vuilniswagen van De Meerlanden. Die kraakt de meegenomen tafels en surfplanken als lucifers. Ook de inhoud van de andere pramen vindt de weg naar deze veelvraat. Binnen wacht de snert, het roggebrood met spek en het bier.
 
Tekst Arjen Vos
 
Foto's: Joris, Danique en Daniël in actie. Op de voorpagina de praam met een afvaardiging van de gemeente. Zie ook de gallery onder de advertentie van het CDA (Foto's Arjen Vos)
(advertentie)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel