Switi Suri presenteert gevarieerde Surinaamse keuken

Door: Jan Dreschler. Er is iets nieuws te beleven in de Zijdstraat. Ingeklemd tussen Blokker en Van Uffelen opende recent Surinaams afhaalrestaurant de deuren: Switi Suri, dat wil zeggen: lekker Surinaams. Wellicht dat er mensen zijn die denken: “alweer een restaurant”, maar Switi Suri voegt bepaald iets toe op culinair gebied. De eigenaar, Oreno Marshall, kan daar met enthousiasme over vertellen.

Oreno is geboren in Amstelveen als kind van Surinaamse ouders. Wat hij van hen mee kreeg was de liefde voor de Surinaamse keuken. Zijn moeder leerde hem koken op die speciale Surinaamse manier. Zo’n tien jaar geleden werkte hij een tijdje in een Surinaams restaurant en dat wakkerde zijn belangstelling aan. Toch was hij de jaren daarna vooral bezig met de productie van muziek en met audiovisuele hulpmiddelen. Maar de liefde voor het koken kreeg uiteindelijk de overhand en dat resulteerde in een eigen afhaalrestaurant in de Zijdstraat 83A.

Hij ging niet over één nacht ijs. Eerst heeft hij rondgekeken in de regio en Aalsmeer viel hem op als een plaats zonder Surinaamse restaurant. Daarna heeft hij, onder andere door straatinterviews geïnventariseerd hoe Aalsmeerse mensen zouden denken over een Surinaams restaurant en die reacties waren positief. “Naast wat er is, is het weer wat anders,” hoorde hij vaak.

Inmiddels is er volop promotie via Instagram, Facebook en de winkeliersvereniging. “Ook de mond tot mondreclame loopt goed. Ik mag beslist niet klagen,” zegt hij over de klandizie.

‘Eten werkt altijd’
Het is zoals gezegd primair een afhaalrestaurant, maar je kunt er ook ter plekke eten. Er zijn daarvoor een aantal tafeltjes waaraan ook dit Interview plaatsvindt. Wat maakt Surinaams eten zo bijzonder? “Wat het bijzonder maakt is vooral dat het zo heel divers is. Het bestaat uit een mengelmoes van gerechten afkomstig uit verschillende culturen. Dat heeft alles te maken met het land Suriname waar in het verleden verschillende bevolkingsgroepen Creools, Javaans, Hindoestaans zijn neergestreken. Er is dus heel veel variatie en dat maakt het interessant om er te eten.” Hij vervolgt: “Eten werkt altijd. En in Nederland kent iedereen wel de Indische keuken maar de Surinaamse keuken is op sommige plekken nog vrij onbekend.”

Iets te vroeg
Oreno zelf blijkt een toegankelijke en vriendelijke man en vooral een geboren gastheer. Hij vertelt hoe de winkel op 20 maart open is gegaan. Dat was eigenlijk iets te vroeg. Er zijn nog een paar dingen in ontwikkeling. De menukaarten worden op dit moment gedrukt en zullen dan ook digitaal aanwezig zijn op de website. De naam Switi Suri komt ook nog wat nadrukkelijker op de gevel te staan.

Voor wie kennis wil maken met de rijke smaken van de Surinaams keuken kan er terecht op dinsdag tot en met zaterdag van 11:30 uur tot 20 uur en op zondag van 13 uur tot 20 uur. Maandags is Switi Suri gesloten.

Toekomstdroom
Als we het hebben over zijn ambities zegt Oreno: “Iedereen is van harte welkom en mijn ambitie is vooral dat mensen met een voldaan gevoel het pand weer verlaten in de wetenschap dat ze iets geheel anders ervaren hebben.”

Zijn droom voor de toekomst is dat het bereik van zijn zaak groter wordt dan Aalsmeer, bijvoorbeeld door bekendheid in De Kwakel en Rijsenhout en dat er een bezorgdienst kan worden opgestart. “Maar daarvoor heb ik eerst personeel nodig.”

(Foto’s: Arjen Vos)

5 reacties

  1. Heb het gisteren ook uitgeprobeerd en het broodje moksi meti was de lekkerste die ik in jaren heb geproefd, dus wat mij betreft een aanrader en vooral hopelijk een blijvertje !! De eigenaar is erg enthousiast en de broodjes worden in rap tempo bereid. Erg blij dat Aalsmeer eindelijk een Surinaams restaurant rijk is ! Succes voor Oreno !!

  2. Aanrader! Het is een prachtige aanwinst voor Aalsmeer maar veel belangrijker is dat het heerlijk is!

  3. Eindelijk,
    vooral die geen zin in kook avonden even binnenlopen bij switi suri

  4. Leukkkk!! Binnenkort even gaan buurten😋😋om wat Switi’s te proberen😉

  5. Mooie aanwinst voor Aalsmeer ! De Surinaamse keuken is heel smaakvol en bestaat niet alleen uit roti en bami. Heel jammer is dat bij de keuken invloed van de oorspronkelijke bewoners ( indianen) van Suriname niet genoemd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel